Το φετινό ελαιόλαδο θα πωλείται 17 ευρώ στα σούπερ μάρκετ

 


Ο εκπρόσωπος των παραγωγών ελαιολάδου στο Ηράκλειο της Κρήτης Μύρωνας Χιλετζάκης μίλησε για την τιμή πώλησης της φετινής παραγωγής. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Χιλετζάκης είπε ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σημαντικά μειωμένη από πέρσι. Για την τιμή του ελαιολάδου, ανέφερε πως η φετινή πρώτη παραγωγή έφυγε από τα χέρια του παραγωγού ελαιολάδου έναντι 9,25 ευρώ το λίτρο, τιμή που με το ΦΠΑ ξεπερνάει τα 11 ευρώ.


Επεσήμανε ότι το περσινό ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου στο ράφι είναι σήμερα 13,25 ευρώ, πουλήθηκε πέρσι από τον παραγωγό έναντι 4,5-5 ευρώ και κατέληξε λέγοντας ότι το φετινό ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα φθάσει να πωλείται προς 17 ευρώ το λίτρο.

Ελιές με GPS για τους κλέφτες ελαιόλαδου

Οπως μεταδίδει το powergame.gr, με τσιπάκια GPS, που ομοιάζουν με ελαιόκαρπο και τοποθετούνται πάνω στα δέντρα, επιχειρούν στην Κρήτη αγροτικοί φορείς και παραγωγοί, να αντιμετωπίσουν τα απανωτά περιστατικά κλοπών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται όχι μόνο με τον καρπό πάνω στα δέντρα, αλλά και το αποθηκευμένο ελαιόλαδο.

Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνας Χιλετζάκης, πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποίησαν επιτυχώς το 2019 στην Ισπανία και που στη δοκιμαστική φάση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη, έδειξε να έχει επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Τη λύση αυτή βρήκαν οι Ισπανοί το 2019, σε μια χρονιά που η παραγωγή τους έφτασε τα 2 εκατομμύρια τόνους. Το ελαιόλαδο τότε έγινε στόχος επιτήδειων που είτε έμπαιναν νύχτες και ράβδιζαν τα φορτωμένα δέντρα, ή ακόμη χειρότερα, έκοβαν μεγάλα κλαδιά που ήταν φορτωμένα με καρπό, τα μετέφεραν σε αποθήκες και τα ράβδιζαν εκεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία των ελαιόδεντρων» είπε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος σημείωσε ότι τα ομοιώματα ελαιόκαρπου πάνω στα δέντρα, αποτελούν μια πολύ δυναμική λύση, στη βάση προστασίας του ελαιολάδου.Επιπλέον όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, πρόσφατα η Ένωση Ηρακλείου προμηθεύτηκε από το εξωτερικό τέσσερα τσιπάκια GPS, ομοιώματα ελαιοκάρπου, τα οποία έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και μάλιστα όχι μόνο ως προστασία του ελαιοκάρπου στα ελαιόδεντρα, αλλά και του ελαιολάδου που είναι αποθηκευμένο σε δοχεία.

πηγή powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]