Νέες ταυτότητες: Πρεμιέρα τη Δευτέρα – Η διαδικασία για την έκδοσή τους – Δεν θα έχουν «τσιπάκι»
Τη νύχτα της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας θα ανοίξει η πλατφόρμα για την έκδοση των νέων, ψηφιακών ταυτοτήτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι νέες ταυτότητες που θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα.


Τα πρώτα ραντεβού που θα μπορούν να κλειστούν στα ΑΤ θα είναι τη Δευτέρα το απόγευμα. Στα αστυνομικά τμήματα θα γίνεται η έκδοσή τους, κατοπιν ραντεβού που θα κλείνει ο πολίτης στην ειδική πλατφόρμα που θα ανεβεί στο gov.gr. Ο ενδιαφερόμενος, μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο sms, όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού. Θα ενημερώνεται ξανά 7-10 μέρες μετά την έκδοση, για την παραλαβή της. Για την έκδοση, το κόστος θα ανέρχεται στα 10 ευρώ. Αυτό θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά ενώ, η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων, θα είναι τα 10 έτη.


Χωρίς τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού

Η διαδικασία θα είναι απλή και γνώριμη στους πολίτες καθώς θα είναι σχεδόν ίδια με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε και κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.Επίσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις αρνητών να εκδοσουν τις νέες ταυτότητες αλλά και την συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως δε θα υπάρχει στις νέες ταυτότητες τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού ούτε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.


Συγκεκριμένα στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου. Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.


Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. Όσον αφορά τις παλιές ταυτότητες που έχουμε, αυτές θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.

πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]