«Γέρμα- el cuerpo muerto» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

 


Παρακολουθήστε το θεατρικό μονόλογο «Γέρμα- el cuerpo muerto», την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, στις 21:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

H Γέρμα, μια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου, που είναι εγκλωβισμένη σε έναν ανεπιθύμητο γάμο και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, οδηγείται στη δολοφονία του άνδρα της. Με αυτόν τον αυτοκαταστροφικό τρόπο προσπαθεί να δραπετεύσει από την κοινωνική καταπίεση.

H παράσταση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ», σε συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ΠΙΟΠ με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, είναι βασισμένη στη «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Γέρµα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρηµη.

Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρηµος» που ενίοτε προφέρεται «έρµος» ή «γέρµος».

Το έργο, που μαζί µε τον «Ματωµένο Γάµο» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα» καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα µας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.

Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για µια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας, που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο, που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.


Η παράσταση έκανε πρεµιέρα στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης και στη συνέχεια ακολούθησε περιοδεία σηµειώνοντας τεράστια επιτυχία.


Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία / Σχεδιασμός φωτισμών: Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου

Δραματουργική επεξεργασία - Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης

Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραµήτρου

Σύνθεση / Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη

Οργάνωση παραγωγής: Arte Libera


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]