LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

790 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας στη Χρυσοβίτσα!

 


«Το γεγονός της αναφοράς του πανηγυριού της Χρυσοβίτσας από όλους τους περιηγητές δείχνει και τη μαζικότητα με την οποία συνέρεαν οι πιστοί από πολλά μέρη μακρινά και κοντινά για να περάσουν τις μέρες του δεκαπενταύγουστου στη Χρυσοβίτσα.

Κατά το μήνα Αύγουστο στο χωριό ολες τις μέρες πλημμυρίζει από κόσμο.

Με τη διαφορά ότι τότε το να πας Γιάννενα Χρυσοβίτσα σήμαινε ένα ταξίδι πολύωρο.

Και με δεδομένο το ότι κανένας δεν ταξίδευε τη νύχτα, το ταξίδι αυτό ήταν πολυήμερο. Δηλαδή, οι προσκυνητές ερχότανε από τα μέρη τους τις προηγούμενες μέρες και κατασκηνώνανε στον περίβολο της Εκκλησίας ή έξω από την Εκκλησία της Παναγίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του πανηγυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χώροι κατασκήνωσης ήταν προκαθορισμένοι από την παράδοση, για παράδειγμα οι  κάτοικοι του Δεματίου κατασκήνωναν κάτω από συγκεκριμένο δέντρο κάθε χρονιά όπως και οι επισκέπτες από το Μέτσοβο ή το Τρίστενο κι ούτω καθεξής. 

Οι Γιαννιώτες, σύμφωνα με μαρτυρίες, διανυκτέρευαν στο προαύλιο της Εκκλησίας ή και σε κάποια κελιά.


Οι προσκυνητές λοιπόν, παρακολουθούσανε τις ιερές ακολουθίες, του εσπερινού της παραμονής και του πρωινού εκκλησιασμού ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, και φυσικά συμμετείχαν και στο ονομαστό πανηγύρι. Τόσο ονομαστό που ανάγκασε τον Γάλλο Πουκεβίλ στο γραμμένο στα Γαλλικά βιβλίο του «VOYAGE DANS LA GRECE” να γράψει για το panegyri του χωριού Cossovitza, για το πανηγύρι μας δηλαδή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου που διοργανώνεται στη Χρυσοβίτσα είναι το

πιο σημαντικό και το δημοφιλέστερο μεταξύ των κατοίκων των γύρω περιοχών από το χωριό αλλά και των Γιαννιωτών και αυτό γίνεται λόγω των πολλών θαυμάτων που γίνονται από την Χάρη της Παναγίας της "Κυράς Χρυσοβίτσας".».



Από το βιβλίο του Δημήτρη Καννή «Σελίδες Ιστορίας – Η Χρυσοβίτσα στον χώρο και στον χρόνο»  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!

Η Παναγία βοήθεια σε όλους σας !!!


Φέτος η Παναγία η Χρυσοβίτσα έκλεισε 790 Χρόνια απ' την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνας στον τόπο μας...1233 μ.Χ. – 2023 μ.Χ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]