LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Eπιτροπή Αγώνα Επισιτισμού Τουρισμού Πρέβεζας:Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία

 


«Το απαράδεκτο και καταδικαστέο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό συναδέλφου σε εστιατόριο - beach bar στο Βάλτο Πάργας, έρχεται να επιβεβαιώσει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία να "έχουν χτυπήσει κόκκινο"», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Διανομέων Ν. Πρέβεζας.


Όπως αναφέρει, «ο εργαζόμενος έκανε το -λάθος- να ζητήσει τα δεδουλευμένα του και αντί για αυτά έλαβε χτυπήματα με το στυλιάρι μιας τσουγκράνας! Ο σερβιτόρος, καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, εργαζόταν 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό και λάμβανε ένα ποσό από την εργοδοσία μέσω τραπεζικού λογαριασμού το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που είναι υποχρεωτική και τα υπόλοιπα χρήματα ήταν "μαύρα". Οι ώρες εργασίας βέβαια ήταν περισσότερες καθημερινά καθώς ο εργαζόμενος καλούνταν να δουλεύει πέραν του 9ώρου.


Πριν από λίγες ημέρες είδαμε εργαζόμενο να κολυμπάει και να προσπαθεί να μείνει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας για να πάει μια παραγγελία στη Ρόδο και σε άλλο τουριστικό θέρετρο στην Κρήτη έναν εργαζόμενο ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας να παθαίνει εγκαύματα από καυτό λάδι και αντί να πηγαίνει στο πλησιέστερο νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, με ευθύνη της εργοδοσίας, κλείστηκε σε ένα ψυγείο με κρέατα καθώς δούλευε ανασφάλιστος. Καθημερινά βλέπουμε συναδέλφους μας διανομείς να σακατεύονται ή να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης των Μέσων Ατομικής Προστασίας και της δουλειάς μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως για παράδειγμα στο Ν. Ηράκλειο Αττικής.


Η τραγική αυτή κατάσταση έρχεται να επιβεβαιώσει τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ατέλειωτες ώρες εργασίας χωρίς ρεπό, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τις μονοήμερες συμβάσεις, την τσάμπα δουλειά από μαθητές και πρακτικάριους. Όλα αυτά ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το ερώτημα׃  Ανάπτυξη για ποιον;


Είναι ολοφάνερο ότι η εργοδοσία, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεστιάτορες έχουν αποφασίσει να καταργήσουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αξιοποιώντας στο έπακρο το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα παραθυράκια στους νόμους που συνεχίζει και επεκτείνει η ΝΔ, για να επιβάλουν συνθήκες σύγχρονης εργασιακής γαλέρας, με τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ) υποστελεχωμένους που δεν διενεργούν ούτε καν τυχαίους, δειγματοληπτικούς ελέγχους.


Την ίδια στιγμή οι μεγαλοεργοδότες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, ζεστά επενδυτικά πακέτα, ενώ ταυτόχρονα ο Τουρισμός είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού δε μπορεί να απολαύσει λίγες ημέρες διακοπών.


Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στη βαρβαρότητα που μας παρουσιάζουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους ως κανονικότητα από τη μια και από την άλλη τον δρόμο της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης κόντρα στα συμφέροντα και τα κέρδη της εργοδοσίας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να αλλάξουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς βάζοντας στο περιθώριο τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων, Μαγείρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Πρέβεζας που τόσο καιρό δεν έχει βγάλει άχνα για τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων.


Να διεκδικήσουμε׃


- Να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ.


- Να διασφαλιστεί πριν το τέλος της σεζόν η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους με επίδομα 600 ευρώ.


- Να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας - υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


- Να ενταχθούν ξανά οι ειδικότητες του κλάδου στα ΒΑΕ.


- Να καταργηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου.


ΥΓ: Με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες που ήδη έχουν αρχίσει, οι εργαζόμενοι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε δύσκολες συνθήκες. Αρκετοί από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα.


Να απαγορευτεί να έχουν διαθέσιμη διανομή όλες οι επιχειρήσεις εστίασης όταν ο υδράργυρος φθάσει και στην περιοχή μας τους 38 βαθμούς και άνω.


Διασφάλιση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας».

φωτό αρχείου Eurokinissi

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]