ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ!!

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Μερόπη Τζούφη: Μόνη μας θέση η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου

 


Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ρητά στην πρόθεση της ΝΔ να διευκολύνει συνταγματικά και νομικά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτό πρόκειται να ολοκληρωθεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε βάρος του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.


Προηγήθηκε μια τετραετία απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, ο «νόμος Κεραμέως» για τα ιδιωτικά σχολεία που έδωσε το «πράσινο φως» στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, τα εταιρικά μοντέλα διοίκησης που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας στα ελληνικά ΑΕΙ, όπως και οι νομοθετικές διευκολύνσεις που ζήτησαν και έλαβαν τα ιδιωτικά κολέγια.


Είναι γνωστό πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα «σκοντάφτει» στο Άρθρο 16 του Συντάγματος. «Σκοντάφτει» και στους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας και των νέων -ήδη από το 2006 και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή- που αντιλαμβάνονται πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, τον ευτελισμό των σπουδών, την επιβολή διδάκτρων και την ένταση των ανισοτήτων.


Όσο κι αν πιέζει η αγορά και τα κερδοσκοπικά ιδρύματα, το διεθνές παράδειγμα θα έπρεπε να είναι διδακτικό για κάθε πολιτική ηγεσία. Αρκεί να δει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν για τους φοιτητές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Υπέρογκα φοιτητικά δάνεια για δίδακτρα που «κοκκινίζουν» καθημερινά, οδηγώντας στην περίπτωση των ΗΠΑ, σε υπερχρέωση ύψους 1.5 τρις δολάρια (8 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας).


Αντίθετα εδώ, η βιασύνη της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσει σε έναν πολιτικό και νομικό ακροβατισμό. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Παιδείας, η κυβέρνηση σκέφτεται να «αξιοποιήσει» το Άρθρο 28 του Συντάγματος για να παρακάμψει το «16», μέχρι να το καταργήσει οριστικά (αφού χρειάζεται πρόθυμους συμμάχους για τη συνταγματική αναθεώρηση). Μέχρι τότε, θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών και συνεννόησης με φορείς του εξωτερικού στη βάση διεθνών συμβάσεων.


Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, όπως και να αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική του αναβάθμιση. Η θέση μας ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 είναι σταθερή και διαχρονική. Είναι μια θέση ευθύνης και συνέπειας υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων, υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων αγαθών.


** Η Μερόπη Τζούφη είναι βουλεύτρια Ιωαννίδων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]