Ιωάννινα:Πρωτόγνωρη η συμμετοχή στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων για τα παιδιά

 


«Ανάσα δροσιάς» μέσα στον καύσωνα αποτέλεσε η εκδήλωση για τα παιδιά, που διοργάνωσαν  τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και άλλοι φορείς, το απόγευμα της Τρίτης στο Άλσος. Μία εκδήλωση που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, με πολύμορφες ποιοτικές δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας, που κορυφώθηκαν με παράσταση Καραγκιόζη.


Την εκδήλωση φέτος οργάνωσαν εργατικά σωματεία, σε συντονισμό με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΤΑ και τον Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης.


Η εκδήλωση εντάσσεται στην καλοκαιρινή δραστηριότητα του Εργατικού Κέντρου για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας με δράση αναψυχής και ψυχαγωγίας, σε μία περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει στερώντας από το 50% των λαϊκών οικογενειών τη δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών. 


Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται οι δωρεάν ημερήσιες εκδρομές στην παραλία της Λούτσας Πρεβέζης που πραγματοποιούνται και αυτήν την Κυριακή (30/7), καθώς και το μεγάλο ετήσιο γλέντι Αλληλεγγύης που φέτος θα φιλοξενηθεί στις 29 Αυγούστου στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, λόγω ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας της πόλης.Πρωτόγνωρη συμμετοχή

Η συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και γονέων για ακόμη μία χρονιά επιβεβαιώνει σύμφωνα με τους διοργανωτές την επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών της. Μόνο οργή προκαλεί στους γονείς η απαράδεκτη απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να κλείσει τις αυλές των σχολείων αυτήν την περίοδο, στερώντας από τα παιδιά ακόμη έναν χώρο κοινωνικής συναναστροφής, παιχνιδιού και διασκέδασης. Περιορισμός που έρχεται να προστεθεί στην κακή κατάσταση των ελεύθερων χώρων της πόλης και την ανυπαρξία δωρεάν οργανωμένων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών από τον δήμο. Έτσι, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και της εργαζόμενης μητέρας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές, αυτές αποδεικνύονται μία απάτη, αφού ο καθένας στο τέλος καλείται να καλύψει τις ανάγκες του ανάλογα με την τσέπη του. Γιατί η εμπορευματοποίηση κάθε δραστηριότητας γύρω από το παιδί «σπάει κόκαλα», με αμφίβολης ποιότητας παροχή υπηρεσιών, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.
Ποιοτική δημιουργική απασχόληση των παιδιώνΠοιοτική δημιουργική απασχόληση των παιδιών

Οι διοργανωτές δεν αρκούνται σε διαπιστώσεις. Δεκάδες εθελοντές από τα σωματεία, τους υπόλοιπους φορείς και την πολύτιμη συμμετοχή αθλητικών και καλλιτεχνικών συλλόγων της πόλης, συνέβαλαν στην ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ομαδικό παιχνίδι, χορό και ζωγραφική. Με την ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών των «Λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης» του Εργατικού Κέντρου, το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών ανέπτυξε δραστηριότητες και γνώσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες δυνατότητες του 21ου αιώνα, με στόχο ανάμεσα στα άλλα να αναδειχθεί η αξία των φυσικών επιστημών, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της άθλησης, που βρίσκονται υπό διωγμό στο σύγχρονο σχολείο. 


Εκατοντάδες παιδιά είχαν τη δυνατότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους να συμμετάσχουν σε ένα ή περισσότερα από τα έξι εργαστήρια που στήθηκαν στον χώρο.


Πρώτος σταθμός στην πάνω πλευρά του πάρκου το εργαστήρι Κωπηλασίας. Στο χώρο δέσποζε ένα μεγάλο κανό με τα κουπιά του, ενώ δίπλα είχαν στηθεί δύο κωπηλατικές μηχανές, που έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά να «τραβήξουν κουπί» παίζοντας με αυτές. Εξοπλισμός πανάκριβος, δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που τα αθλητικά σωματεία της πόλης στερούνται, αφού η κρατική χρηματοδότηση αν δεν είναι ανύπαρκτη είναι με το «δράμι». Ψυχή του χώρου, οι έφηβοι - μέλη του Περιβαλλοντικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων που με τη «σπίθα» στα μάτια τους εξηγούσαν στους μικρούς επισκέπτες τα πλεονεκτήματα του αθλήματος της καρδιάς τους.Παραδίπλα στον χώρο, είχε στηθεί το εργαστήρι Ξιφασκίας. Εδώ τα μέλη της Αθλητικής Ακαδημίας Ιωαννίνων «Η ΕΥΡΟΙΑ» καλούσαν τα παιδιά να υψώσουν τα ξίφη τους, να βγάλουν τον μαχητή από μέσα τους. Το παιχνίδι δεν είχε «Ιππότες» και «Πυργοδέσποινες». Κορίτσια και αγόρια ισότιμα ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους στην ευλυγισία και την ευστοχία τους.


Την πάνω πλευρά του πάρκου έκλεινε το εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, με τις καρδιές των παιδιών να κλέβει η συμμετοχή τους στο θεατρικό παιχνίδι.  Με τη δημιουργική φαντασία της Αθηνάς Τσικνιά, από το θέατρο «Αctina», παιδιά και γονείς σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο που ο καθένας με τη σειρά του έπαιρνε την θέση του στο κέντρο μιμούμενοι κινήσεις ζώων. 


Στην κάτω πλευρά της πλατείας, συνέχεια στο παιχνίδι έδινε το εργαστήρι Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας με δεκάδες παιδιά να βγάζουν τον «Πικάσο» από μέσα τους. Ακολουθούσε το εργαστήρι Φυσικών Επιστημών που έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τους νόμους της φύσης, ενώ παραδίπλα τον κύκλο της πλατείας έκλεινε το εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον Stem education.


Τη δική του γωνία είχε το παιδικό βιβλίο με το βιβλιοπωλείο να προσφέρει δεκάδες επιλογές στους «λαβύρινθους» του παραμυθιού, ενώ λίγο παραπέρα είχε στηθεί περίπτερο των Σωματείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να δηλώσουν συμμετοχή στις δωρεάν ημερήσιες εκδρομές του Εργατικού Κέντρου και να γίνουν εγγραφές τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης για τη νέα σχολική χρονιά.


Στο κέντρο του πάρκου έστεκε ο μπερντές του Καραγκιόζη. Εδώ ο Αγάπιος Αγαπίου παρουσίασε τις αγαπημένες φιγούρες των παιδιών σκορπίζοντας τσιριχτές φωνές χαράς και γέλιου. Πάνω στο λευκό πανί παρέλασαν όλες οι φιγούρες - ήρωες του ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Πρωταγωνιστής ο Καραγκιόζης, ο ιδανικός τύπου του φτωχού Έλληνα με τη φιλοσοφική θεώρηση της ζωής.  Ο Χατζηαβάτης, ο παμπόνηρος κατεργάρης, ωστόσο ευγενικός και αξιοπρεπής, πάντα να διορθώνει τον φίλο του ή τον δασκαλεύει. Ο Νιόνιος, ξεπεσμένος φαντασιόπληκτος Ζακυνθινός αριστοκράτης, που εύκολα παρασύρεται στις κατεργαριές του φίλου του και φυσικά ο Κολλητήρης, ο Κοπρίτης και ο Μιρικόγκος, τα παιδιά του Καραγκιόζη. Η παράσταση έκλεισε με την παρότρυνση του δημιουργού προς τα παιδιά «όλα τα πάρκα είναι δικά σας, απαιτείστε να γίνουν καλύτερα».Στην εκδήλωση ολιγόλεπτο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Γουδέβενος, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών. «Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από μία ζωή γεμάτη υποχρεώσεις από τη δουλειά σου, που δεν σου αφήνει χρόνο να οργανώσεις την προσωπική και οικογενειακή σου ζωή, από την ανυπαρξία οργανωμένων ελεύθερων χώρων αναψυχής στη γειτονιά για να παίξει το παιδί σου και να βρει διέξοδο στις ανάγκες του για κοινωνική συναναστροφή, παιχνίδι, διασκέδαση» υπογράμμισε απευθυνόμενος στους γονείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουν τα σχολεία και οι αυλές τους και οι γονείς να διεκδικήσουν δωρεάν προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού από τον δήμο, να αναβαθμιστούν τα πάρκα της πόλης. «Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά απαιτείται η δική σου ενεργή συμμετοχή στο σωματείο, στον Σύλλογο Γονέων, στον Πολιτιστικό Σύλλογο της γειτονιάς σου» τόνισε, για να επισημάνει ότι για να γίνουν πράξη όλα όσα ονειρεύεται η ελληνική οικογένεια για τα παιδιά της, πρέπει πρώτα να γκρεμιστούν τα εμπόδια που οι οικονομικά ισχυροί και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων ορθώνουν στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, κατέληξε.


Τέλος, εκ μέρους όλων των διοργανωτών η Σπυριδούλα Δάρδανη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Ζίτσας, κάλεσε τους γονείς να σηκώσουν τείχος προστασίας ενάντια στον ανορθολογισμό της εποχής μας, σε επικίνδυνες αντιεπιστημονικές εθνικιστικού και ρατσιστικού χαρακτήρα αντιλήψεις που απορρέουν από την παραχάραξη ή και την απόκρυψη της ιστορίας, που διαδίδονται από αντιδραστικές δυνάμεις και προβάλλονται μέσα και από το σύγχρονο σχολείο, τόνισε. Παράλληλα διαπίστωσε ότι η συμμετοχή στην εκδήλωση αναδεικνύει ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού, που διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία, την ανάγκη οργανωμένης κρατικής φροντίδα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αντί αυτά να καταδικάζονται να γεμίζουν τον κενό χρόνο των διακοπών τους με ατελείωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη.


Στη συνέχεια ανέδειξε την κακή κατάσταση των αθλητικών και ελευθέρων χώρων στον νομό, για να υπογραμμίσει ότι ο αγώνας για το 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο, ενάντια στα ευέλικτα ωράρια εργασίας και την εντατικοποίηση, που βρίσκονται στο επίκεντρο των Σωματείων, πρέπει να συνοδευτεί με δυνάμωμα του αγώνα για την αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων και το φραγμό κάθε επιχειρηματικής ή ανταποδοτικής λειτουργίας τους. 

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]