LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων ....σε Γιάνεννα και Μέτσοβο [βίντεο]

Το 37ο  Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων   λαμβάνει χώρα φέτος στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο .

Χθες το απόγευμα πρώτη μέρα του ανταμώματος σε μία άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα το Αντάμωμα ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Ηπείρου με τα χορευτικά συγκροτήματα να διασχίζουν το κέντρο της πόλης και να κατευθύνονται στην πλατεία Μαβίλη .





Σήμερα το αντάμωμα συνεχίζεται στο Μέτσοβο   ενώ αύριο τελευταία μέρα του Ανταμώματος  οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν  στις 10.30 το πρωί στην πλατεία του Μετσόβου   όπου θα λάβει χώρα ο  «Μεγάλος Χορός»,   το «Κόρλου Μάρι»  στη βλάχικη διάλεκτο με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.


Οι Βλάχοι
 
Οι Βλάχοι γνωστοί και ως Αρμάνοι είναι λατινόφωνη πληθυσμιακή ομάδα, τα μέλη της οποίας κατοικούν κυρίως στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Σερβία και στη Ρουμανία
Στην Ελλάδα

Ο αριθμός των Βλάχων της Ελλάδας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αφού πλέον δεν υφίσταται κάποιος κραυγαλέος πολιτισμικός ή άλλος διαχωρισμός ανάμεσα σε βλαχόφωνους και μη, εκτός από την κατά τόπους προφορική χρήση της βλάχικης που περιορίζεται σε μεγάλες ηλικίες. Υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους βλάχικα μιλούν ενεργά περίπου 15.000 άτομα. Υπάρχει ωστόσο ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που κατανοούν τη γλώσσα χωρίς να τη μιλάνε ή τη μιλάνε σε πολύ βασικό επίπεδο.

Στον Ελλαδικό χώρο δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 πολιτιστικοί σύλλογοι ατόμων βλάχικης καταγωγής. Παράλληλα οργανώνονται βλάχικα ανταμώματα, εκδίδονται πολλά βιβλία σχετικά με τους Βλάχους, κυκλοφορούν ηχογραφήσεις με τραγούδια στα βλάχικα αλλά και στα ελληνικά, καθώς ως φαίνεται, το μεγαλύτερο καταγραμμένο μέρος της βλάχικης μουσικής παράδοσης στον ελλαδικό χώρο, επηρεάστηκε από την ελληνική και καταγράφηκε σε αυτήν. Τέλος, πολλές ομάδες βλαχόφωνων έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο, ως ύστατη προσπάθεια έκφρασης για τους εναπομείναντες ομιλητές της βλάχικης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]