LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΚΕ:Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες πατατοπαραγωγούς από τις βροχοπτώσεις!1500 στρέμματα στη Χρυσοβίτσα έχουν καταστραφεί



 

Οι πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας βλέπουν τους τελευταίους μήνες, μετά τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις περίπου 1500 στρέμματα πατάτας να έχουν αχρηστευτεί. Ταυτόχρονα, βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη, τη σκληρή πραγματικότητα με το κόστος των αγροτικών εφοδίων συνεχώς να αυξάνεται, το ΦΠΑ που παραμένει υψηλός, την επιβάρυνση που υπάρχει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και έχει σχεδόν τριπλασιάσει τα καλλιεργητικά έξοδα, την υποστελέχωση- απαξίωση του ΕΛΓΑ, τον ίδιο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που έχει διατηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να μην προβλέπει αποζημίωση για σειρά από καταστροφές όπως η πρόσφατη και άλλα πολλά.


Δεν φταίει όμως «η κακιά η ώρα». Πάντα θα υπάρχουν «απρόβλεπτα» καιρικά φαινόμενα. Όμως, το 2023 δεν δικαιολογείται να είναι «απρόβλεπτα» τα μέτρα προστασίας για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς της χώρας μας.


Από τη μία είναι οι κακοκαιρίες, από την άλλη είναι οι αρρώστιες σε φυτά και ζώα, κίνδυνοι αναμενόμενοι, που δεν μπορούν να αποφευχθούν ατομικά από τους παραγωγούς.


Τίποτα από τα παραπάνω δε θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στη γενική κατηγορία «ατομικής ευθύνης», τη μετακύληση των ευθυνών της κυβέρνησης. Το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους μικροπαραγωγούς, τους μικροκαλλιεργητές, γενικότερα τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Να προστατεύει τα χαμένα εισοδήματα τους από τέτοιες ζημιές.


Είναι επιλογή του κράτους και των κυβερνήσεων να μην παίρνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όπως αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα που λόγω του κριτηρίου «κόστους- οφέλους» δεν είναι επιλέξιμα. Επιπλέον προωθείται ο διαχρονικός στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ που είναι να συγκεντρωθεί η παραγωγή όλο και σε λιγότερα χέρια. Γι΄ αυτό κάθε αναθεώρησή της όπως και η τελευταία βάζει όλα και μεγαλύτερα εμπόδια στους βιοπαλαιστές αγρότες.


Αυτή την πολιτική ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και όλες οι προηγούμενες.


Εύλογα αναρωτιέται κανείς με δεδομένο και το υψηλό κόστος παραγωγής, πώς θα μπορέσουν οι παραγωγοί να βγάλουν μια πολύ δύσκολη χρονιά οι πατατοπαραγωγοί που υπολόγιζαν στη συγκομιδή της παραγωγής για να την πουλήσουν.


Το ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για:


Ø  Να καταγραφούν - εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.


Ø  Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων.


Ø  Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.


Ø  Να γίνει μελέτη και να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής, τα απαραίτητα αποστραγγιστικά έργα.


Οι πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας χωρίς να περιμένουν επίδοξους σωτήρες, να εμπιστευτούν την δύναμη τους το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που συσπειρώνονται αγροτικοί σύλλογοι και να διεκδικήσουν μαχητικά μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους. Να παλέψουν συνολικά για τη ζωή των οικογενειών τους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]