Γιάννενα - Εργαζόμενοι στη «Market In» Από 1 Ιούλη επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά από έξι χρόνια αγώνα !


 Γιάννενα - Εργαζόμενοι στη «Market In»

«Νικήσαμε»

Στις 1 Ιούλη οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά από έξι χρόνια παλικαρίσιου αγώνα

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» υποδέχτηκαν την είδηση της νίκης του αγώνα των 11 εργαζομένων της «Market In» στα Γιάννενα οι δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το κατάστημα της Χαριλάου Τρικούπη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Ιωαννίνων για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει πλήρως τους εργαζόμενους. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και υποχρεώνει την εργοδοσία να τους απασχολήσει αναδρομικά από το 2017 και ταυτόχρονα τους καταβάλλει μισθούς και ασφάλιση για όλα αυτά τα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις που η «Market In» αρνούνταν ακόμη και σήμερα να τις εφαρμόσει, χωρίς κανένα κόστος.

Κερδίσαμε όλοι μας

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και συγκινήσεις, οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν το λόγο της Χριστίνας Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στη «Market In» και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, που ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι «είναι μία αισιόδοξη μέρα και αυτό το κερδίσαμε όλοι μας. Το κάναμε όλοι οι εργαζόμενοι, δεν ήμασταν μόνο εμείς οι 11. Από 1η Ιούλη η εργοδοσία της "Market In" δεσμεύτηκε να μας πάρει πίσω για δουλειά και θα γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε στους εργάτες να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην υποχωρούν, να μην παραιτούνται, να μην λένε "έτσι είναι και δεν γίνεται τίποτα" όπως δεν κάναμε και εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Μας "πετάξαν σαν την τρίχα από το ζυμάρι", μας είπανε «ούτε δεδουλευμένα, ούτε δουλειά», γιατί έπρεπε να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Σε αυτά λοιπόν είπαμε «όχι» και δεν ήμασταν μόνοι μας. Είχαμε τα σωματεία δίπλα, είχαμε τους συναδέλφους μας από τα άλλα σουπερμάρκετ, είχαμε τη γειτονιά, είχαμε το λαό των Ιωαννίνων. Μία μάχη που δόθηκε πανελλαδικά και έγινε γνωστή και μας έδωσε δύναμη για να συνεχίσουμε. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Δεν ήταν μία "ξερή" απόφαση δικαστηρίου. Ήταν η πίεση, ο αγώνας μας, που τα κατάφερε όλα, η αλληλεγγύη μας, χέρι-χέρι, όταν συνάδελφοί μας ρωτούσαν "τι γίνεται με εσάς, καθίστε, παλέψτε". Όλα αυτά ήταν που έκαναν αυτόν τον αγώνα νικηφόρο».


Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να δούνε οι εργαζόμενοι για την επόμενη μέρα. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό, μεταξύ μας θα παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν, αυτά που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, για να ζουν με αξιοπρέπεια, για δουλειά με δικαιώματα. Αυτά παλεύουμε στην καθημερινότητα, σε κάθε μετερίζι, σε κάθε χώρο δουλειάς και θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η ελπίδα. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει αυτή η Νίκη. Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο τα δεδουλευμένα. Είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουνε όλοι οι συνάδελφοι, όλοι οι εργαζόμενοι και να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο της οργανωμένης πάλης με το σωματείο. Ένα Μπράβο σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα σωματεία, σε όλους όσοι ήταν δίπλα μας. Νικήσαμε!».

Είμαστε από την ίδια πλευρά

Οι εργαζόμενες της «Market In» μετά τη συνάντηση με τον υπεύθυνο του καταστήματος, απευθύνθηκαν προσωπικά σε όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «είμαστε συνάδελφοι, είμαστε από την ίδια πλευρά». Θέλησαν να τονίσουν ότι ενωμένοι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του επόμενου διαστήματος.

Έξι χρόνια, παλεύουν με την ορμή της πρώτης μέρας

Από το 2017, οι 11 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Market In» στα Γιάννενα έδωσαν έναν σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών. Θα μπορούσαν να καταγραφούν ως «άλλη μία ομάδα απολυμένων εργαζομένων» αν έμεναν στο «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αντίθετα, εκείνοι ξεπέρασαν αναστολές και φόβους, επέλεξαν το δρόμο του αγώνα. Άλλοτε με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, άλλοτε με απεργιακές φρουρές έξω από το κατάστημα, άλλοτε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις δικαστικές αίθουσες, δεν υπέστειλαν όμως ποτέ τη σημαία των διεκδικήσεών τους.

Αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενες τον έδωσαν παλικαρίσια με την στήριξη του ΕΚΙ, εργατικών σωματείων και πλήθους κόσμου, κόντρα στην εργοδοσία, που εξαπέλυσε βιομηχανία μηνύσεων και συλλήψεων, επιστράτευσε την οργανωμένη κρατική καταστολή, ακόμα και τραμπούκους, για να τους εκφοβίσει. Μόνο σε έναν μήνα, τον Νοέμβριο του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η «Market In» υπέβαλε πάνω από 30 μηνύσεις, έγιναν 17 συλλήψεις, ενώ 4 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, 3 πρόεδροι σωματείων και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια. Ανάμεσά τους η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στη «Market In» και νυν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, όπως και ο εκλεγμένος στις εκλογές του Μαΐου βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό, Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Απέναντί τους, δίπλα στην εργοδοσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με μοιρασμένους ρόλους. Ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στο 3ο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, την 1/11/2017, που τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «υπάρχει τυραννία της μειοψηφίας που δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αντίστοιχα η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έστελνε τα ΜΑΤ και προχωρούσε σε συλλήψεις ακόμα και μητέρων μέσα στα σπίτια τους, μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, «πετούσε χαρταετό», όπως η τότε υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Βουλής, που επικαλέστηκε «έλλειψη εργαλείων» για την εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου και των δικαστικών αποφάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]