Κυριάκος Μητσοτάκης : Το ζήτημα Μπελέρη δεν πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσε στην υπόθεση του δημάρχου Χειμάρρας ,Φρέντη Μπελέρη που  παραμένει προφυλακσιμένος .

Ο κ.Μητστοτάκης εξέφρασε την απογοήτευσή  και την αγανάκτησή του για το γεγονός της φυλάκισης ενός εκλεγμένου  δημάρχου με  αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις,τονίζοντας πως πρόκειται για  ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου .


Αναλυτικά η ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός

Νίκος Αρμένης (MEGA/ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, παραμένει στη φυλακή, μετά και την τελευταία άρνηση των αλβανικών αρχών να του χορηγήσουν ειδική άδεια για να ορκισθεί.


Ήθελα το σχόλιό σας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επίσης αν το συζητήσατε το θέμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους σας, δεδομένου ότι αφορά το κράτος δικαίου στην Αλβανία, ο σεβασμός του οποίου αποτελεί και κριτήριο για την ενταξιακή της πορεία.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει αναφορά, σε συγκεκριμένη παράγραφο, για τα 20 χρόνια από τη Θεσσαλονίκη, από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, όταν για πρώτη φορά εκφράστηκε η βούληση της ευρωπαϊκής οικογένειας να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ξέρετε ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντα πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και θέλουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτό το δύσκολο ταξίδι το οποίο έχουν ξεκινήσει, πλήρους συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Όμως, με αφορμή ακριβώς αυτή τη συζήτηση, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το τι συμβαίνει σήμερα στην Αλβανία με την περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και να εκφράσω την απογοήτευσή μου, την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος Δήμαρχος συλλαμβάνεται ουσιαστικά δύο μέρες πριν την εκλογή του. Βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, κατά την άποψή μας με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου και στην προσπάθεια την οποία κάνει η Αλβανία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Προσβλέπω πολύ σύντομα αυτό το ζήτημα να επιλυθεί. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και η επίλυσή του ή η μη επίλυσή του -εύχομαι για το πρώτο, το τονίζω- θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας η οποία ξεκινά τώρα και όπως σας είπα πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι.


Αλλά η συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα προσβλέπει να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό και στην Αλβανία. Σέβομαι απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών, θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό. Από την άλλη, όμως, δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι, χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος. Και η πρώτη αντίδραση εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την ενημέρωση των ομολόγων μου για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την περίπτωση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]