ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Ιωάννινα:Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης για την «Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των Εξορύξεων»

 


«Η οικονομία και η κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη επαρκούς ενέργειας χαμηλού κόστους»


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συμμετείχε χθες  Σάββατο, 17-6-2023, στην «Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των Εξορύξεων». Ο υποψήφιος βουλευτής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης δήλωσε:

«Δεν υπάρχει χώρος για ανάληψη περιβαλλοντικού ρίσκου στην Ήπειρο. Οι ανεξέλεγκτες εξορύξεις χωρίς τον έλεγχο του δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών εμπεριέχουν υψηλές πιθανότητες καταστροφής φυσικών πόρων, απειλές της χερσαίας ή και θαλάσσιας βιοποικιλότητας και οδηγούν μακροπρόθεσμα στην υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και της αλιείας. Οι κίνδυνος είναι υπαρκτός και για το πολιτισμικό μας πεδίο με την υποβάθμιση πολιτισμικών μνημείων, τοπίων και τόπων. Είναι πέρα για πέρα λάθος να περιμένουμε δήθεν οφέλη σε κάποιον μακροχρόνιο ορίζοντα, ενώ η Ευρώπη και ο κόσμος κινείται  ήδη σε αντίθετη κατεύθυνση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον δημόσιο διάλογο με την τοπική κοινωνία ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα, οι ενστάσεις και οι φόβοι που υφίστανται για το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ήπειρο. 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο μαζί με την εξέλιξη των τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου, «καυσίμου του μέλλοντος», στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής. Η χώρα μας καλείται να πάρει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε ένα νέο εθνικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με στόχο την επάρκεια και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Είναι σαφές ότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη επαρκούς ενέργειας χαμηλού κόστους. Σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν πρέπει και δεν είναι συμβατή με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


Ειδικά για την Ήπειρο, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σύμφωνα με τις προτάσεις της θεματικής ομάδας της Ν.Ε. ζητά μεταξύ άλλων (α) Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ να είναι αντίστοιχη με αυτό που της αναλογεί, βάσει του Εθνικού Στόχου εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ (β) να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωροθέτησης ΑΠΕ, η οποία γίνεται καθ΄ υπόδειξη και αίτημα των μεγάλων Βιομηχανικών Εταιριών ΑΠΕ, ενώ απουσιάζει η ουσιαστική διαβούλευση, η εκφρασμένη γνώμη αλλά και η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]