Μερόπη Τζούφη:Στόχος μας η ανατροπή των συσχετισμών / συνέντευξη στο «Παρασκήνιο»

 



1. Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στα Γιάννενα, την εκλογική σας περιφέρεια. Ποιο είναι το δίλημμα των νέων εκλογών; Πιστεύετε στην μεγάλη ανατροπή ή την απλή διόρθωση της διαφοράς από την ΝΔ;


Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κρίνουν ποια πολιτική δύναμη θα κυβερνήσει και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Με λίγα λόγια, το πως θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα. Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκουμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα που αυξάνουν το εισόδημα, που κατανέμουν δίκαια τον πλούτο, που διασφαλίζουν την ασφάλεια στην καθημερινότητα. Επίσης, μέτρα που προστατεύουν τη στέγη, τη δημόσια υγεία και παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, αλλά και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια.


Το αρνητικό μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες της 21ης Μαΐου ήταν καθαρό. Το λάβαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας, δίνοντας τη νέα αυτή μάχη πιο αποφασιστικά. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν έχουμε ούτε κρυφή ατζέντα ούτε επιδιώκουμε να εξαπατήσουμε το εκλογικό σώμα. Ο στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το δυσμενή συσχετισμό που διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές, βγαίνοντας μπροστά με καθαρές θέσεις και προοδευτικές δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα.


2. Παρά την τραγωδία στα Τέμπη, τις υποκλοπές, την ακρίβεια, τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και πολλά άλλα, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου με μεγάλη διαφορά. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατάφερε να πείσει;


Πράγματι, η ΝΔ κατάφερε να διαμορφώσει ένα «θετικό» αφήγημα και να επιβάλλει το «ρυθμό» της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Με τον τρόπο αυτό απέφυγε να ανοίξει τη συζήτηση για το πρόγραμμα διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας. Ήταν μια εσκεμμένη προσπάθεια, την οποία κατεδάφισε άθελά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ομολόγησε δηλαδή πως οι κύριες εξαγγελίες της ΝΔ δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στις Βρυξέλλες. Παρόμοια, ο κ. Πνευματικός αποκάλυψε το σχέδιο για το ΕΣΥ, όπως και ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις στο δημόσιο.


Από την πλευρά μας, είναι σαφές πως δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας όπως θα θέλαμε και όπως θα έπρεπε. Η καμπάνια μας για τις εκλογές του Μαΐου δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως θετικές προτάσεις μετά από δέκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Επιπλέον, η πιθανότητα για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ναρκοθετήθηκε από όλες τις δυνάμεις, και ειδικά από τα κόμματα που προσβλέπαμε να συνεργαστούμε, με αποτέλεσμα η πρότασή μας να μοιάζει ολοένα και περισσότερο θολή στην πλειοψηφία των πολιτών.


Κρίσιμο ρόλο έπαιξε και η πανάκριβη «επικοινωνιακή μηχανή» της ΝΔ, η οποία δουλεύει αδιάκοπα με τρόπο τοξικό και διαρκή διάθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Οι κατηγορίες που δεχτήκαμε, τα ψέματα στις δημόσιες συζητήσεις και στα πάνελ των καναλιών, όπως και τα «κατασκευασμένα» θέματα τύπου Ροδόπης, δεν έχουν προηγούμενο. Θέτουν την αντιπαράθεση σε νέο επίπεδο και τραυματίζουν τη δημοκρατία και το διάλογο. Και είναι ευθύνη των πολιτών να αποφασίσουν αν αυτός ο νέος τρόπος πολιτικής θα παγιωθεί ή θα ανατραπεί.


3. Εκλέγεστε στα Γιάννενα. Τι κρίνετε πως πρέπει να γίνει στην μεγάλη αυτή περιφέρεια;


Τα Ιωάννινα, αλλά και η Ήπειρος συνολικά, από φτωχά έγιναν φτωχότερα την τελευταία τετραετία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φανερώνουν πως το ΑΕΠ της περιοχής είναι χαμηλότερο από αυτό του 2015 και η ανεργία παραμένει υψηλή, αγγίζοντας το 13%. Επιπλέον, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών είναι μηδαμινά. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε επίσκεψή του στην πόλη παρουσίαζε «έργα-σφραγίδες», χωρίς οικονομικό προγραμματισμό και δίχως χρονοδιάγραμμα.


Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε πως πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες. Αυτή είναι η δέσμη μέτρων που ενισχύει την οικονομία, δημιουργεί νέες και αξιόπιστες θέσεις εργασίας και παράλληλα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Για αυτό μιλάμε για αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, χρηματοδότηση και προσλήψεις στην εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επιπρόσθετα, κομβικής σημασίας είναι η διασύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό και στην κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και την αύξηση των αερομεταφορών.


Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η εγκατάλειψη των εξορύξεων, η στήριξη στις ενεργειακές κοινότητες και η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, το οποίο καθυστέρησε αναιτιολόγητα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Όπως και η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.


Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες για την περιοχή περιλαμβάνονται η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς με παράλληλη επένδυση στον ήπιο οικοτουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]