Αντι - εξορυκτικό συλλαλητήριο στις 17 Ιούνη στα Γιάννενα

 


ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας!

Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 καλούμε όλες και όλους στο αντιεξορυκτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι. 

Οι εξορύξεις είναι εδώ και αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τον τόπο, για τον λαό και την χώρα. 

Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει έδαφος και θάλασσα στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία, να καταστρέψει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μαζί της και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης αρνούνται να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν ακάθεκτα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προδιαγράφει το μέλλον τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο.

Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 διαδηλώνουμε στα Γιάννενα μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη γιατί η ΑΛΗΘΕΙΑ επιγραμματικά είναι η εξής:

1. Οι συμβάσεις βάσει των οποίων γίνονται έρευνες και εξορύξεις στα «οικοπέδων» εξόρυξης θαλάσσια  και χερσαία, είναι όλες συμβάσεις ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στα διεθνή ενεργειακά μονοπώλια. Δηλαδή, η χώρα ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ τα ΕΔΑΦΗ της και τις ΘΑΛΑΣΣΕΣ της καθώς και τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για 35 χρόνια και η ίδια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ. 

2. Η εξορυκτική διαδικασία είναι μονοδρομικού τύπου παραγωγική διαδικασία η οποία καταναλώνει και όλους τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους ( νερά, εδάφη, θάλασσες). Δεν μπορεί να συνυπάρξει ούτε με την αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή, ούτε με τον τουρισμό. Όσοι λένε το αντίθετο ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ απροκάλυπτα και ασύστολα. Πως συνάδει η απόφαση για εξορύξεις με την ήπια ανάπτυξη για τον τόπο και τους ανθρώπους του; Δεν συνάδει! Αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει την αρχή για την πλήρη και μόνιμη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά και της χώρας.

3. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση σε όλα τα επίπεδα: έδαφος, υπέδαφος, αέρας, θάλασσα, βυθός, ποτάμια, λίμνες, υδροφόρος ορίζοντας, χλωρίδα και πανίδα θα είναι τεράστια. Και είναι απορίας άξιο την εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, εγκαταλείπονται οι εξορυκτικές διαδικασίες, στην Ελλάδα η επιλογή να είναι αυτή. Να γίνουν γεωτρήσεις βάθους 5.000 μέτρων ( που ξεπερνούν κατά πολύ και τον υδροφόρο ορίζοντα σε όλες τις περιπτώσεις) για να εξορυχθούν υδρογονάνθρακες αναμφιβόλου ποσότητας, ποιότητας, βιωσιμότητας. Την ίδια περίοδο που έχουν γεμίσει όλες οι κορφές των βουνών της χώρας με ανεμογεννήτριες και στους κάμπους φυτεύονται πλέον φωτοβολταϊκά, τα οποία ως γνωστόν ούτε καρπίζουν ούτε ανθίζουν. Την ίδια περίοδο που το περίφημο χρηματιστήριο ενέργειας και το σε μια νύχτα κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του ρεύματος.

4. Η εμπλοκή της χώρας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι που όπως βλέπουμε σήμερα σημαίνει και πολεμικές συγκρούσεις, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ειρήνη και την ίδια την ζωή.

Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνουν οικονομική καταστροφή και φτώχεια, παραχώρηση εδαφών και παραγωγής, αποσταθεροποίηση, τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας,  καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία  κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και  στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες. Και θα τις πληρώσουμε εμείς  οι κάτοικοι, όχι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους.

Εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε ν΄ αντισταθούμε και να δράσουμε.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους που αγωνίζονται! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους και στις τοπικές κοινωνίες, στις Πρωτοβουλίες και στις Συλλογικότητες στην Ήπειρο, στα Ιόνια, στην Κρήτη, στην Δυτική Ελλάδα!

Δώσαμε μεγάλες μάχες τα προηγούμενα χρόνια! Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΟΧΙ στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

ΕΞΩ οι ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ από τον τόπο μας.

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο!


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]