ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ν. Ανδρουλάκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ αποδομεί το κοινωνικό κράτος και υπηρετεί 1.000 οικογένειες

 


Στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εστίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε δύο συνεντεύξεις του. Αναφερόμενος στις τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τα ευφυολογήματα και τις πονηριές και να πει γιατί η χώρα πήρε 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις και αντί να επενδύσει στην Υγεία, σήμερα το ΕΣΥ καταρρέει. Συνέκρινε το ποσοστό μόλις 2% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για υπηρεσίες και υλικοτεχνική υποδομή της Υγείας, συν 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, με το πολύ υψηλότερο 8-11% που δίνουν χώρες με ανάλογα προβλήματα, όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία. «Εμείς προτείνουμε να δώσουμε 8-10% διότι το ΕΣΥ είναι σε δεινή κατάσταση», σημείωσε και παράθεσε τα εξής: το ΕΚΑΒ χρειάζεται, σύμφωνα με τη διοίκησή του, 700-1.000 διασώστες. Εξήντα επτά σημεία του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα εξυπηρετούν με μόλις ένα ασθενοφόρο τα περιστατικά όλης της ημέρας, καλύπτουν δηλαδή με αυτό τρεις οκτάωρες βάρδιες. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, 3.500 χειρουργεία είναι στις λίστες της ντροπής κι ενώ οι θέσεις για μόνιμους αναισθησιολόγους είναι 28, έχουν μόλις 7. Μάλιστα, ενώ τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ η χώρα μας ήταν τρίτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, τώρα είμαστε πια δεύτεροι κάτω μόλις από τη Βουλγαρία. «Δηλαδή επί Νέας Δημοκρατίας χειροτέρεψαν τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης, «έδωσαν ελάχιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία, άφησαν τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία και έκαναν τον νόμο Γκάγκα». Απάντησε δε, στον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι είναι αδύνατη η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Για να καταλάβετε την αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο: "Θα κάνουμε αναπροσαρμογή στο Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε χρήματα στα τρένα και τις υποδομές". Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τι λέει», σημείωσε χαρακτηριστικά, θέτοντας δύο ορόσημα: «Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να ανακατευθύνει χρήματα για την πράσινη μετάβαση και μέχρι τέλος 2023 μπορεί να ανακατευθύνει έως 30% του Ταμείου. Η δυνατότητα ευελιξίας, που έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχύει μέχρι το τέλος του 2023 για το 30% των πόρων του Ταμείου».


Εκλογικό σκηνικό


Σχολιάζοντας το νέο πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά μας εκπλήσσει με τα επιχειρήματά του. Σε λίγο θα πει στον ελληνικό λαό “ψηφίστε με για να μην σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου”. Τι να πω; Είναι σοβαρό επιχείρημα;». Αποδόμησε την προσπάθεια τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος, σημειώνοντας πως με βάση την ετυμηγορία της πρώτης Κυριακής, εάν είχαμε το σημερινό εκλογικό σύστημα, η ΝΔ δεν θα είχε 149 αλλά 172 έδρες. «Άρα, προσέξτε, ποιο είναι πιο πιθανό σενάριο; Να φτάσει το 180 και να κάνει μόνος του και με ευκολία τη συνταγματική αναθεώρηση; Ή να πάει στο 149 και να πέσει 23 έδρες; Άρα, βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι η ακυβερνησία», συνήγαγε. Ανέδειξε την ασυνέπεια λόγων του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του είπε ότι θα μπορούσε δυνητικά να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, όταν στις 7 Μαΐου είχε δηλώσει πως «με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν έχω να πω τίποτα, γιατί είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη» και πριν τρεις μήνες μας χαρακτήρισε νέους σοσιαλΚαμμένους. «Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί 1.000 οικογένειες φορολογικά και αναπτυξιακά, και θεσμικά έχει βλάψει τη χώρα μέσα από παρατεταμένη και εκτεταμένη διαφθορά (σκάνδαλο υποκλοπών, επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές). Είμαστε μια προοδευτική δύναμη και δεν συγκλίνουμε σε τίποτα με τη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε.


Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε σχετικά με τα εκλογικά σενάρια, πως ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλογές εάν δεν είναι αυτοδύναμος. «Ο κ. Μητσοτάκης, έχει στο κόμμα του – και τοποθέτησε σε τρία κορυφαία υπουργεία – τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη. Πρόσφατα, ο κ. Καρατζαφέρης, από το δικό σας κανάλι, τον ΣΚΑΪ, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Μητσοτάκη και με τα χειρότερα για μένα. Βγήκε και ο Φαήλος Κρανιδιώτης – η ακροδεξιά της δεξιάς – και δήλωσε πως κλείνει το κόμμα του και στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Άρα, γιατί να μη συγκυβερνήσει και με τον κ. Βελόπουλο; Στη Νέα Δημοκρατία ήταν ο κ. Βελόπουλος», σημείωσε, σχολιάζοντας δηκτικά πως εάν κάποιος ρωτούσε τον κ. Μητσοτάκη πριν τις πρώτες εκλογές εάν θα ήθελε τη στήριξη του κ. Κρανιδιώτη, εκείνος θα έλεγε: «Προς Θεού, εμείς είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα».


Πολιτικές διαφορές


Ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε στις πολιτικές διαφορές του με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπηρετώ μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, το ευρωπαϊκό μοντέλο δυτικού τύπου αναπτυξιακά, κοινωνικά και θεσμικά. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί το ευρωπαϊκό μοντέλο ανατολικού τύπου: Κοινωνικό κράτος σε αποδρομή, φορολογία υπέρ της ολιγαρχίας και ανάπτυξη που συμπιέζει τη μεσαία τάξη και δεν της δίνει αναπτυξιακή πνοή, πρωτοφανή πράγματα στους θεσμούς, υποκλοπές, επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές, υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου, τοξικότητα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό το "τανγκό" της τοξικότητας Τσίπρα-Μητσοτάκη», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να κανονικοποιήσει την πολιτική αντιπαράθεση με ρεαλισμό και πρόοδο. Όσο για τους ισχυρισμούς περί πολιτικών ομοιοτήτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για «Πρέσπες στο Αιγαίο» και σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για ισχυρό κοινωνικό κράτος, εμείς έχουμε και θέσεις, για παράδειγμα στην Παιδεία προτείνουμε το Εθνικό Απολυτήριο ώστε να φύγει το κέντρο βάρους από τα φροντιστήρια και να πάει στο δημόσιο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]