Ήπειρος: Μαζικές συγκεντρώσεις με υπόσχεση συνέχισης του αγώνα

 


Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν εχθές σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα και Κέρκυρα. 


Χιλιάδες Γιαννιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και τίμησαν τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης, δίνοντας υπόσχεση συνέχιση του αγώνα για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης ως τη νίκη.


Στην απεργιακή συγκέντρωση μαζικό «παρών» έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ παρευρέθηκαν και δεκάδες άλλοι φορείς. Στο χώρο περιμετρικά της εξέδρας οι διοργανωτές έστησαν μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση με την αιματοβαμμένη ιστορία τον πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ απαγγέλθηκαν ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου και άλλα ποιήματα. Την εκδήλωση τίμισαν και επισκέπτες στην πόλη, ανάμεσα σε αυτούς και Γάλλοι με τα γιλέκα των συνδικάτων τους.



Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Κώστα Καμίλο, αντιπρόεδρο του φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Καλύβα, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών του νομού. 


«Η 1η Μάη είναι απεργία επιθεωρήσεις των δυνάμεών μας, επιθεώρησης των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων» τόνισε ανάμεσα στα άλλα ο Δημήτρης Καλύβας, υπογραμμίζοντας ότι τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια που καταδίκασαν το προηγούμενο διάστημα το έγκλημα στα Τέμπη, αποτέλεσαν ηχηρή απάντηση στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξη που θυσιάζει τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων.


Αναφέρθηκε σε παραδείγματα από τα Γιάννενα, όπως η κατάσταση με το νερό, όπου ενώ ολόκληρες γειτονιές και χώρια αντιμετωπίζουν διακοπές νερού το καλοκαίρι, την ίδια ώρα που μεγάλες βιομηχανίες εμφιάλωσης αυξάνουν την άντληση των υδάτων με τεράστια κέρδη.



Στη συνέχεια τόνισε στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι «το γνήσιο Debate γίνεται σήμερα εδώ και ας μας απαντήσουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και θα κυβερνήσουν, γιατί καταψήφισαν στη βουλή την πρόταση νόμου που είχε διαμορφώσει η πλειοψηφία των συνδικάτων για την επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων» κτλ.


Τέλος υποστήριξε ότι έχει συγκεντρωθεί αρκετή πείρα που αποδεικνύει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν ως κοινό τους πρόγραμμα την υπεράσπιση  της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έχουν πάρει διαζύγιο από τα πραγματικά συμφέροντα του λαού.



Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκε το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στο νομό, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων.

Πρέβεζα

Το μήνυμα ότι «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν» έστειλε και η μαζική απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πρέβεζα.


Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Τηλέμαχος Πανούσης, γραμματέας στο Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Πρέβεζας, ο Σπύρος Σιούτης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και ο Μαθιός Φιλιππούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πρέβεζας.


Στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Μισηρλής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Πρέβεζας και πρόεδρος της ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι:  «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν κι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ως τη νίκη. Γιατί το 2023 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μειωμένο ωράριο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για μισθούς, συντάξεις και σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων. Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, περιμένοντας καλύτερες μέρες από τα αφηγήματα και τα ψέματα που με ευκολία ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά τις τελευταίες μέρες. Η σημερινή αρνητική κατάσταση δεν αλλάζει βάζοντας ξανά πλάτη, κάνοντας νέες θυσίες και καταπίνοντας τα νέα παραμύθια τους. Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση και κανένας υποσχόμενος κυβερνητικός Μεσσίας δεν μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια».


Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κάππα.


Σημειώνεται ότι στις 30 Απρίλη, στην Πρέβεζα, σωματεία και φορείς διοργάνωσαν συναυλία διαμαρτυρίας για νερό - ενέργεια - υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. 



Μιλώντας  στη συναυλία διαμαρτυρίας ο Θεόδωρος Βενετικίδης, γραμματέας στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πρέβεζας και μέλος της Ε.Γ. του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «όσοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε μέχρι τώρα και όσοι θέλουν να μας κυβερνήσουν μαζί με την ΕΕ, έχουν βάλει το νερό στον στόχο τους, δηλαδή θέλουν να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη είτε ως κράτος είτε ως επιχειρήσεις... είναι αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους και οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη... κι ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να αξιοποιήσει όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας, τον λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α... και εν έτη 2023 θα έπρεπε να έχουμε πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να μην πεθαίνουμε στο δρόμο αβοήθητοι».


Ηγουμενίτσα

Στην Ηγουμενίτσα, απεργιακή συγκέντρωση διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας (ΕΚΘ). Χαιρέτησαν ο Κυριάκος Τσόδουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, ο Γιώργος Βασιλειάδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο Σίμος Ιωάννογλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μπούργος, αντιπρόεδρος του ΕΚΘ και πρόεδρος του σωματείου Ι/Υ του νομού Θεσπρωτίας. Πριν τις ομιλίες αναρτήθηκε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Δημαρχείου Ηγουμενίτσας υπό τους ήχους της 3ης Διεθνούς.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ κατάθεση στεφάνων έγινες στο μνημείο των Σουλιωτών από το ΕΚΘ και τα Σωματεία.
Στην Λευκάδα
Στην Λευκάδα, παρά τον άστατο καιρό το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας καθώς και σωματεία του ιδιωτικού τομέα τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά με απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Μηνά στην πόλη της Λευκάδας και πορεία που ακολούθησε.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέξανδρος Βεροιώτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι γνωστές οι ράγες στις οποίες θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση που είναι το υπερμνημόνιο που λέγεται ταμείο ανάκαμψης και προβλέπει νέο γύρο επιδοτήσεων για τους λίγους και νέο γύρο αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων για τους πολλούς, πλειστηριασμούς, πράσινη ενεργειακή φτώχεια, τεράστιες δαπάνες για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία που θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και ο λαός στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτοί είναι οι άξονες στους οποίους υπάρχει απόλυτη συμφωνία και της κυβέρνησης, αλλά και όσων άλλων θέλουν να κυβερνήσουν είτε ως πρωταγωνιστές είτε ως συμπληρώματα της όποιας αντιλαϊκής κυβέρνησης. Καλά κάνουν όμως και φοβούνται την οργανωμένη δράση των εργατών. Γιατί, και σήμερα 1η Μάη τιμώντας αυτή την ημέρα δίνουμε όρκο ότι το ποτάμι του αγώνα θα δυναμώσει και θα μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο που θα ξηλώσει την εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και της εξουσίας που το υπηρετεί. Θα επιβάλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Η ζωή μας έχει αξία και μας αξίζει μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση τις συνθήκες και τα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής μας.

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία κατά μήκος της κεντρικής αγοράς με κατάληξη την πλατεία Μαρκά όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο. Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου το στεφάνι κατέθεσε ο Μανώλης Χαλέπης, μέλος της Διοίκησης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Λουλούδια κατέθεσαν επίσης η Λαμπρινή Κρικώνη, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και η Έφη Κάτσενου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ.

Στην Κέρκυρα

Με μαζικότητα και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Κέρκυρα.

Οι απεργοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, οι νεολαίοι, ακόμα και οι μικροί φίλοι του κόκκινου αερόστατου, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Οι κόκκινες σημαίες του Εργατικού Κέντρου, και τα κόκκινα γαρύφαλλα έδιναν το χρώμα, ενώ το πολύχρωμο σύνθημα του κόκκινου αερόστατου «Θα φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας, πριν μας φέρει εκείνος στα δικά του» γέμιζε το πλήθος με αισιοδοξία.

Το πανό του εργατικού κέντρου έδινε τον τόνο «1η Μάη, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής», ενώ συνθήματα δονούσαν την συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Κουραμάδες, για τον κομμουνιστή δάσκαλο Κώστα Χυτήρη που εκτελέστηκε με τους 200 της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944.

Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυναν η πρόεδρος των εργαζομένων του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, Ντίνα Ιωάννου, που τόνισε την ανάγκη για στήριξη της δημόσιας Υγείας και του νοσηλευτικού προσωπικού που ενώ εργάζεται σε τόσο αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο δεν μονιμοποιήθηκε, αλλά ούτε καν εντάσσεται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Κατόπιν μίλησε ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, που αναφέρθηκε στο κόκκινο νήμα που συνδέει το Σικάγο με την Καισαριανή και τους σημερινούς αγώνες στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο που οι εργάτες ξεσηκώνονται, δείχνοντας ότι η εργατική τάξη δεν έχει ακόμη δείξει την δύναμή της. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων), που αφού μίλησε για τους πάνω από έναν αιώνα αγώνες της εργατικής τάξης στην Κέρκυρα, τόνισε ότι το θαύμα του τουρισμού το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στο νησί μας, σημαίνει ρεκόρ κερδών για το τουριστικό κεφάλαιο και σακατεμένοι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση και τα εργατικά ατυχήματα.


Η πορεία από το κέντρο της πόλης κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο, κάνοντας στάση στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο που είναι κλειστό, αφού η αδιαφορία και η υποχρηματοδότηση το κατέστησε μη λειτουργικό πλέον. Ο Νίκος Πέρρος, ομοσπονδιακός προπονητής του χάντμπολ τόνισε την αναλγησία των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων που για χρόνια εγκατέλειψαν το ΕΑΚ και την ανάγκη των παιδιών για άθληση και φυσική αγωγή και απαίτησε εκ μέρους του αθλητικού κινήματος άμεση λύση στις αθλητικές υποδομές.

Η πορεία κατέληξε στο αεροδρόμιο, καθώς σήμερα άρχισε επισήμως η τουριστική περίοδος με πλήθος αφίξεων επισκεπτών στο νησί. Ο Σταμάτης Πελάης, απευθύνθηκε στους ξενοδόχους καλώντας τους σε διαπραγματεύσεις για τοπική ΣΣΕ και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που θα επιβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι και στις πύλες των ξενοδοχείων.
 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]