Ένωση Γονέων Ιωαννίνων :Ψήφισμα συμπαράστασης στους συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων

 


Σχετικά με τις συνθήκες διαμονής σε δομές όλων των τύπων των μαθητών/τριών προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών και των οικογενειών τους.

Πρόσφατα μας κοινοποιήθηκε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι Συντονιστές/στριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) από πολλές περιοχές της επικράτειας σχετικά με τις συνθήκες διαμονής σε Δομές όλων των τύπων των μαθητών/τριών προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών και των οικογενειών τους.

Ως Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ.Ιωαννιτών δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων της πόλης μας προς τους Συντονιστές, στην προσπάθειά τους για την ανάδειξη των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης μέσα στις Δομές, με στόχο την επίλυση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων, που αποτελούν απόρροια των διαχρονικών πολιτικών διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.  Παράλληλα απαιτούμε μαζί τους την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. 

Ειδικότερα, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους, για τις  εξαιρετικά ζημιογόνες συνθήκες που διαμορφώνονται εντός των Δομών,  τόσο για την ευεξία των ίδιων των παιδιών-προσφύγων, όσο και των οικογενειών τους γενικότερα. Οι συνθήκες αυτές δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο, ειδικότερα όταν αφορούν την  ψυχοκοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών που υποστηρίζουν. Κατανοούμε πλήρως  τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, για το ασφυκτικό και αναξιοπρεπές πλαίσιο διαβίωσης και επιτήρησης των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει στη φοίτηση των παιδιών τους στην τυπική εκπαίδευση, στη σχέση τους με τους συνομηλίκους τους και στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο που εργάζονται οι   Συντονιστές και οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων στα κέντρα αυτά, κάτι που δε συνάδει με τον επιστημονικό τους ρόλο, την επαγγελματική  και προσωπική τους αξιοπρέπεια. 

Με βάση τα παραπάνω, εκφράζουμε  την αντίθεσή μας στην διαφαινόμενη προσπάθεια περιθωριοποίησης των προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, μέσα από τον «εγκλεισμό» τους σε «ανοιχτές φυλακές». 

Συμπαρατασσόμαστε στα αιτήματα των  Συντονιστών και Συντονιστριών Εκπαίδευσης Προσφύγων για:


Επανασχεδιασμό από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του μοντέλου διαχείρισης των προσφύγων - αιτούντων άσυλο – μεταναστών. Λειτουργία μοντέλων φιλοξενίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μικρές, αυτόνομες δομές εντός του αστικού ιστού και όχι μοντέλα εγκλεισμού και κράτησης, έξω και μακριά από τις τοπικές κοινωνίες.

Διασφάλιση από το Υπουργείο Παιδείας της ανεμπόδιστης πρόσβασης και ένταξης των παιδιών προσφύγων στη δημόσια τυπική εκπαίδευση. Δημιουργία και πλήρη στελέχωση τμημάτων εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών προσφύγων/μεταναστών/αιτούντων άσυλο. Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία. 

Να σταματήσει κάθε διαδικασία που προσβάλλει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζόμενων και των μαθητών των Δομών, όπως για παράδειγμα οι εξαντλητικές και ταπεινωτικές, καθημερινές διαδικασίες ελέγχου και επιτήρησης.

Καταδικάζουμε τις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών – θυμάτων των πολέμων, των παγκόσμιων ανταγωνισμών για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και την αρπαγή του πλούτου των λαών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]