Στην ημερίδα του Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας


 Στην ημερίδα του Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πλάνο ανάπτυξης του οικοτουρισμού στον Δήμο Ζίτσας, το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο 27 πεζοπορικών διαδρομών, μήκους 131,5 χλμ. με προϋπολογισμό 599.303,15 ευρώ.



Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και χρηματοδοτείται με πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 



Σκοπός είναι η δημιουργία και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών για διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας, με προστασία της βιοποικιλότητας, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης και ανάπτυξης του οικοτουρισμού.


Υπάρχει, ήδη, μεγάλη συμμετοχή από Δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Στον Νομό Ιωαννίνων συμμετέχουν οι Δήμοι Ζίτσας, Δωδώνης, Βόρειων Τζουμέρκων, ενώ οι Δήμοι Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου θα συμμετάσχουν μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου.


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η Ήπειρος είναι η πρωτεύουσα των χειροποίητων μονοπατιών, με τεράστια ιστορία. Τα μονοπάτια τα έφτιαξαν οι πρόγονοί μας με μεράκι, κόπο και σοφία. ΄Έχουμε την υποχρέωση να τα συντηρήσουμε, να τα αναβαθμίσουμε και να φτιάξουμε καινούργια. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τη Ζίτσα και τον νομό Ιωαννίνων, για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Η μελέτη του Δήμου Ζίτσας για τις πεζοπορικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει είναι πλήρης και προωθείται ήδη προς έγκριση χρηματοδότησης απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος.».



Ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, δήλωσε: «Το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών του ΥΠΕΝ αποτελεί πρόκληση για το Δήμο Ζίτσας, καθώς είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που αναζητούσαμε για να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που θα προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο. Η μελέτη χαρτογράφησης που παρουσιάστηκε στη σημερινή ημερίδα είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει καιρό πριν, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος με προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές  κοινωνίες. Ήρθε η ώρα το όραμά μας να πάρει «σάρκα και οστά» και ευχαριστούμε γι’ αυτό τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία ο Δήμος Ζίτσας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στον τομέα του πεζοπορικού τουρισμού.».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]