Πνευματικό Κέντρο Ιωάννινα:Φεστιβάλ Διά –Δραση

 Φεστιβάλ Διά –Δραση


Λογοτεχνία, Ιδέες, Τέχνες


 



Σιωπή


«Μην αναζητάς μήνυμα στις λέξεις. Άκου τις σιωπές…»


 Σάμιουελ Μπέκετ


 


Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει από 15-17 Ιουνίου 2023, στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα (Παπάζογλου 5), το 1ο Φεστιβάλ Διά-δραση (Λογοτεχνία, Ιδέες, Τέχνες).


Ένα τριήμερο συμπόσιο με αφορμή μια λέξη-κλειδί, τη «Σιωπή», που μπορεί να πυροδοτήσει σκέψεις, συζητήσεις και στοχασμό. Ένας τρόπος να φέρουμε πιο κοντά την πόλη και τους ανθρώπους της με σύγχρονες αγωνίες, εκφράσεις και δημιουργίες. Το Φεστιβάλ Διά – Δραση έχει ως σημείο εκκίνησης την αίσθηση ότι περνάμε από την εποχή του «μετά» στην εποχή του «διά»: των διασυνδέσων, των διασταυρώσεων, της διεπιστημονικότητας, της διαθεματικότητας, της διακαλλιτεχνικότητας, της διαμεσικότητας. Χρειαζόμαστε τη δράση και προτείνουμε τη διάδραση, διερευνώντας πιο ενεργητικές δυνατότητες εκδηλώσεων.


Για τρεις μέρες συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, νέα παιδιά και το κοινό πολιορκούν μια λέξη και τις εξακτινώσεις της. Τις σημάνσεις και την παρουσία της σιωπής στη λογοτεχνία και το βιβλίο, στη δημιουργία και την τέχνη, στην κοινωνική ζωή και την κριτική σκέψη. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, τα συναισθήματα και τους λόγους που διακινούνται στη ρευστή εποχή μας με ένα εναλλακτικό λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό φεστιβάλ, που ανοίγεται στον κόσμο για να ψηλαφήσει δυσδιάκριτες όψεις του. Διακαλλιτεχνικό, διεπιστημονικό και κυρίως διαδραστικό, με ζωντανές συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις, το Φεστιβάλ Διά-δραση επιδιώκει να προκαλέσει ετερόκλητες διασυνδέσεις, να χτίσει γέφυρες και επαφές, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους και τόπους αλλά με κοινές ευαισθησίες για τον κόσμο και τη ζωή.


Στο 1ο Φεστιβάλ Διά-δραση θέμα των συζητήσεων και των καλλιτεχνικών δράσεων είναι η σιωπή∙ η τέχνη και η στάση της σιωπής. Τι σημαίνει η σιωπή στην εποχή των θορύβων; Υπάρχει σιωπή; Τι συναισθήματα παράγει; Είναι προσωπική ανάγκη, ιδέα, εσωτερική εμπειρία ή ουτοπία; Δύναμη ή αδυναμία; Ευλογία ή κατάρα; Και πώς τη βιώνουν οι δημιουργοί ως πηγή έμπνευσης και στοχασμού; Τι συμβαίνει εκεί όπου δεν υπεισέρχεται ο λόγος; Τι ρόλο παίζει στην καλλιτεχνική πράξη; Τι περιεχόμενο έχει ως πολιτική στάση, ως πράξη επικοινωνίας και κοινωνική συμπεριφορά; Τι σημαίνει για τους εφήβους; Και πώς αντιμετωπίζει η ιστοριογραφία και η λογοτεχνία τις αποσιωπήσεις και τα κενά της ιστορίας;


 


Πέμπτη 15.6.23, ώρα έναρξης: 19:00


Παρασκευή 16.6.23, ώρα έναρξης: 19:00


Σάββατο 17.6.23, ώρα έναρξης: 10:30.


 


Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]