ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα: Άμεσες δράσεις και περισσότερη ενημέρωση για το φυσικό αέριο




Από τον Ιανουάριο του 2023 έχει ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων στη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για ιδιωτικές συνδέσεις πολιτών και νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων εδώ https://deda.gr/map/ και εδώ: https://deda.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1/

Η παράταξή μας, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», διαπιστώνοντας το κενό ενημέρωσης που υπάρχει από τη δημοτική αρχή αναλαμβάνει να ενημερώσει τους συνδημότες μας για αυτή τη σημαντική εξέλιξη, τονίζοντας πως για να επιτευχθεί η πύκνωση του δικτύου και να αναπτυχθεί σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας, θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλεισμοί περιοχών με τεράστιες δυσκολίες σύνδεσης την επόμενη ημέρα.


Άμεσες δράσεις

Σε μια προσπάθεια να μην μείνει ξανά πίσω η πόλη μας εξαιτίας της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, της προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα:

Στην δρομολόγηση της χαρτογράφησης την κτηρίων του Δήμου όπου λειτουργούν διοικητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά και νοσοκομειακά κτήρια, ιατρικά κέντρα και δομές υποστήριξης ευάλωτων ομάδων, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και λοιπά κτήρια παροχής και την αποστολής του στη ΔΕΔΑ για εξέταση σύνδεσης.

Άμεση μελέτη των ενεργειακών αναγκών και απαιτήσεων λειτουργίας τους και με στόχο την ένταξή τους στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ και τη μέριμνα από την πλευρά της για το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών της, με στόχο την αμεσότερη δυνατή εξυπηρέτηση των αιτημάτων του Δήμου για τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να οργανώσει ενισχυτικές δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης με στόχο την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης στο υφιστάμενο δίκτυο της περιοχής.

Άμεση υλοποίηση κοινών επικοινωνιακών δράσεων με την ΔΕΔΑ που θα στοχεύουν στην ενημέρωση των δημοτών αναφορικά με τα οφέλη που παρέχει η σύνδεση των ιδιοκτησιών και επιχειρήσεών τους με το φυσικό αέριο. Όπως επίσης, και στην πληροφόρησή τους αναφορικά με τη διαδικασία σύνδεσης, τις οικονομικές διευκολύνσεις που παρέχονται και λοιπές ενημερώσεις. 

Εξασφάλιση της πρόθεσης των δύο μερών να συνδεθούν περισσότεροι καταναλωτές με το δίκτυο φυσικού αερίου με συλλογή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος δυνητικών καταναλωτών σε προτεραιότητα, καθώς συντελεί καθοριστικά στο μελλοντικό σχεδιασμό επεκτάσεων στην περιοχή.


Τα οφέλη

Τα οφέλη του φυσικού αερίου περιλαμβάνουν ενιαία και ποιοτική θέρμανση σε όλους τους χώρους χρήσης, ζεστό νερό οποιαδήποτε στιγμή, γρηγορότερο μαγείρεμα, χαμηλό κόστος συντήρησης του λέβητα και πλήρης έλεγχος της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει καταναλωθεί. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές -οικιακοί και εμπορικοί- λαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και να πραγματοποιήσουν, με τη βοήθεια στελεχών της ΔΕΔΑ, άμεσα κι επί τόπου την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε οικονομικούς όρους τα πλεονεκτήματα είναι επίσης σημαντικά. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξοικονόμηση φτάνει έως και 40% από τη θέρμανση του σπιτιού και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό. Η εξοικονόμηση αφορά τόσο τα χρήματα όσο και την ενέργεια που χρησιμοποιείται. Επίσης, δε χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προπληρώσουν την ποσότητα πετρελαίου καλώντας κάποιον να γεμίσει τον λέβητά σου. Με το φυσικό αέριο όσο θα η πληρωμή γίνεται αναλογικά με την κατανάλωση μέσα από διαδικασία ψηφιακής μέτρησης.

Σε περιβαλλοντικούς όρους, το φυσικό αέριο κατά την καύση του παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα καύσιμα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει αντίστοιχα λιγότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, δεν παράγει ενώσεις θείου, κάτι που αποτελεί αιτία για την πρόκληση της όξινης βροχής και τη μόλυνση του περιβάλλοντος γενικότερα. Λόγω της αέρια μορφής του δεν είναι υπαίτιο για τη μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Ενώ τα αποθέματά του είναι αρκετά για χρήση 100 χρόνων ακόμη.

Για την εγκατάστασή του, το μόνο που απαιτείται να γίνει είναι η σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης σου και η τοποθέτηση ενός μετρητή και ενός κεντρικού λέβητα- καυστήρα. Η αλλαγή των σωλήνων νερού, θέρμανσης ή των σωμάτων καλοριφέρ δε χρειάζεται. Στην περίπτωση της αυτόνομης θέρμανσης, τοποθετείται ένας ατομικός επίτοιχος λέβητας σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η παροχή του φυσικού αερίου γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από τον λέβητα έως το μετρητή.


Οι δικές μας πρωτοβουλίες

Υπενθυμίζουμε, πως η παράταξή μας από το 2018, βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΔΑ Ελλάδας και τη ΡΑΕ, παρακολουθώντας όλες τις διεργασίες ανάπτυξης των στρατηγικών σχεδιασμών και των σχεδιασμών ανάπτυξης δικτύου, παρεμβαίνοντας δυναμικά για να μπει η πόλη των Ιωαννίνων στον χάρτη του δικτύου. Επιστολές παρέμβασης στάλθηκαν στη ΡΑΕ  τον Δεκέμβριο του 2018 και στη ΔΕΔΑ τον Ιούλιο του 2018. Αποκορύφωμα των συστηματικών παρεμβάσεων αποτέλεσε τον Σεπτέμβριο του 2018, η παρουσία του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το πλάνο ανάπτυξης δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε έντονα την δυσαρέσκειά του ως προς τον χρονοπρογραμματισμό για την πόλη των Ιωαννίνων και την έντονη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων ώστε το φυσικό αέριο να αποτελέσει πραγματικότητα και για την Ήπειρο συντομότερα, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει με κάθε τρόπο για να επιτευχθεί αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]