Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:Κινητοποίηση σήμερα στις 11.00 για την ιδιωτικοποίηση του νερού

 


ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΗ

11πμ στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

 Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλούμε όλα τα σωματεία και το λαό της πόλης μας στην κινητοποίηση ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του νερού   σήμερα Δευτέρα 20 Μάρτη στις 11 πμ στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στην βουλή το νομοσχέδιο για την  ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών που λυμαίνονται και παρασιτούν στον κλάδο, ενσωματώνοντας παράλληλα και βαθύτερα οδηγίες - ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, ανοίγοντας νέα πεδία επενδύσεων. Το εντάσσει με λίγα λόγια στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία θα έχει τη γενική εποπτεία των Παρόχων νερού, τη διαμόρφωση της τιμολόγησης του καθώς και πρότασης για την Εθνική Στρατηγική υδάτων. 

 Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. 

  Το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό, φοροεισπρακτικό, κατασταλτικό , απαιτεί νέες τεχνολογικές εφαρμογές και εκσυγχρονισμούς των υποδομών για τη συλλογή δεδομένων, που μεταφράζονται σε ακριβότερο νερό, ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους βιοπαλαιστές αγρότες. Η ρυθμιστική αρχή θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους παρόχους νερού σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

    Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας και μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα θα διεκδικηθεί η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει φθηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Κόμματα που εμφανίζονται ως υπερασπιστές στον παραπάνω αγώνα μόνο υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

   Η αρχή του εγκλήματος για το Γιαννιώτικο λαό είναι προδιαγεγραμμένη χρόνια τώρα με τις συνεχείς νέες αδειοδοτήσεις υπεράντλησης των βιομηχάνων εμφιάλωσης κατά 55%, την ώρα που για την παραχώρηση των πηγών πληρώνουν ψίχουλα και αγόρασαν «τζάμπα» τις κοινοτικές εκτάσεις. Οι βιομηχανίες ΒΙΚΟΣ και ΖΑΓΟΡΙ, εμφιαλώνουν με βάση τις άδειές τους ήδη περίπου 2εκ. κυβικά το χρόνο, την ώρα που υπάρχουν περιοχές της πόλης με λειψυδρία, ενώ Δήμοι και Περιφέρεια φρόντισαν να διαγραφούν  πρόστιμα 2,5εκαττομυρίων € .

Μόλις πέρσι έκαναν πάταγο οι καταγγελίες των εργαζομένων της διεύθυνσης υδάτων για τις αλλαγές στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, όπως και οι προειδοποιήσεις ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής στερεύει ως αποτέλεσμα και της υπεράντλησης.

Την ίδια ώρα που οι νερουλάδες θησαυρίζουν, ο λαός της πόλης μας λέει το νερό-νεράκι :

Η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999.

Η συντήρηση του δικτύου αγω¬γών ύδρευσης και αγωγών αποχέτευσης θυσι¬άστηκαν στο βωμό της βέλτιστης κερ¬δοφορίας της επιχείρησης. Η ίδια η ΔΕΥΑΙ υπολόγιζε σε 45% τις απώλειες νερού από διαρροές.

Στο Πέραμα, στην Κρύα, στην Κατσικά και στην Αμφιθέα το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επαρκεί για όλη την ημέρα και γίνονται συστηματικές διακοπές νερού.

Η υδρομέτρηση έχει ανατεθεί ήδη σε εργολάβους, ενώ οι νέοι ηλεκτρονικοί υδρομετρητές σφίγγουν περαιτέρω την θηλιά γύρω από τον λαιμό των λαϊκών οικογενειών.

Από το 2017 υπάρχει απόφαση για ανάθεση είσπραξης οφειλών προς ΔΕΥΑΙ από τη Δ.Ο.Υ.  και υλοποιήθηκε  από το 2020.

Τα  Καρδαμίτσια και η Πεδινή κάθε χρόνο πλημμυρίζουν.

Στην ΔΕΥΑΙ έχουμε μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 50%, σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, ενώ ο όγκος των εργασιών έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί από το 2009 κατά 45% περίπου. Αντίστοιχα, έχει διαμορφωθεί μία ολόκληρη «βε¬ντάλια» έντασης και εκμετάλλευσης, από εργαζόμενους με συμβά¬σεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εργαζόμενους με 2μηνες συμβάσεις και μια σειρά «ευέλικτες μορφές απασχόλησης».


  Δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι εχθροί του λαού σε αυτήν την υπόθεση. Θυμίζουμε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που ξεκίνησε με την είσοδό της στον «ναό» του τζόγου, το Χρηματιστήριο, επί ΠΑΣΟΚ το 2001. Από τότε ενισχύεται ο εμπορευματικός χαρακτήρας στην ύδρευση και στην αποχέτευση, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

  Δεν ξεχνάμε ότι την ευρωπαϊκή Οδηγία - Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής και στην οποία «πατάει» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης την ψήφισαν όλα τα Κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ.

   Δυναμώνουμε τη πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Διεκδικούμε φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

  Ενισχύουμε τον αγώνα για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Απαιτούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορούν την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καμία αναμονή σε νέους σωτήρες! Όλοι στον αγώνα! Το νερό δεν είναι εμπόρευμα!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]