Χορήγηση επιδόματος κοιν. αλληλεγγύης ανασφαλίστων υπερηλίκων σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία

 


Χορήγηση επιδόματος κοιν.  αλληλεγγύης ανασφαλίστων υπερηλίκων                       σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Στην τροποποίηση της Κ.Υ.Α. με την οποία δίνεται η  δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και στους ομογενείς που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας,  υπογραμμίζοντας παράλληλα την εθνική και κοινωνική διάσταση που έχει η ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματος.

Αναλυτικά η δήλωση/ενημέρωση  του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής: 

Εδώ και αρκετά χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου, γινόταν αποδέκτης ενός μόνιμου αιτήματος από Ομογενείς που γεννήθηκαν ή ζουν στην Αλβανία για την καταβολή της σύνταξης που καταβάλλεται σε όλους τους έλληνες πολίτες. Μιλάμε βέβαια για την βασική εθνική σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων. 

Το αίτημα επανήλθε με πιο έντονο τρόπο μετά τη δέσμευση που είχε αναλάβει η σημερινή κυβέρνησης για απόδοση του επιδόματος στους ανασφάλιστους που διαμένουν μόνιμα ή το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου εντός Ελλάδος.

Τη φορά αυτή ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να ληφθεί ανάλογη μέριμνα και για όσους υπερήλικες παραμένουν στη γενέθλια γη τους, ήτοι στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Εμείς έχοντας υπόψη την εθνική και κοινωνική διάσταση που υπάρχει, ώστε να παραμείνει αυτός ο κόσμος στις πατρογονικές του εστίες, αρχίσαμε μια προεργασία σε συμβουλευτικό επίπεδο για τους τρόπους που θα μπορούσε να υλοποιηθεί το αίτημα αυτό. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, έχοντας πλέον κατασταλαγμένη πρόταση, θέσαμε το αίτημα στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Και πραγματικά λίγους μήνες μετά, το αίτημα που χρονολογείται από δεκαετίες, ικανοποιήθηκε: Το επίδομα ανασφάλιστου μπορούν πλέον να λαμβάνουν και οι υπερήλικες που διαμένουν εντός Αλβανίας, κάτω βέβαια από ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

Η Κ.Υ.Α. που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 για την καταβολή επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς, τροποποιήθηκε πριν δύο περίπου εβδομάδες (ΦΕΚ τ. Β΄ 4089) με το οποίο δίνεται πλέον η δυνατότητα χορήγησης και σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας που μένουν μόνιμα εντός Αλβανίας. 

Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης είναι οι εξής:

1. Κατοχή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας

2. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος

3. Να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι: ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

4. Να διαθέτουν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα

5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

6. Το ατομικό εισόδημα (και από υπηρεσίες/συντάξεις Αλβανίας) να μην υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ και για τους έγγαμους τις 8640 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα που άνοιξε ο ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ, επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανασφάλιστων υπερηλίκων και στα Γενικά Προξενεία της Ελλάδος στην Αλβανία. 

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή που λύνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποίο στηρίζει έμπρακτα όλους  εκείνους που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και  έτσι θα  μπορέσει να κρατήσει «ζωντανό» το χώρο της Ελληνικής Μειονότητας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]