ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου: Στο Μεγάλο Πάπιγκο το κράτος δικαίου κουρελιάζεται

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με ανακοίνωσή της εξέφραζε τις θερμές ευχαριστίες της κυβέρνησης προς την οικογένεια εφοπλιστών Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για τη δωρεά ύψους 650.000 ευρώ που αφορούσε στην εκπόνηση μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η διαγωνιστική διαδικασία που υιοθετήθηκε στη συνέχεια καθώς και η πρόταση της ανακαίνισης του Μουσείου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Συλλόγων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Της “γενναιόδωρης” δωρεάς όμως είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της παράνομης παραβίασης των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας της εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού.


Η οικοδομική δραστηριότητα αφορά στην ανέγερση δυο πολυτελών συγκροτημάτων συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. τα οποία όμως συμβαίνει να εκτείνονται έως και την περιοχή απόλυτης προστασίας Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.


Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας, αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας, σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο το οποίο περιλαμβάνεται και στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000.


Για την οικονομική ολιγαρχία της χώρας όμως υπάρχουν πάντα εναλλακτικές.


Και όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Κάπως έτσι για να επιλυθεί το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα διευρύνθηκαν τα όρια του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου.


Τι και αν η ενέργεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα την δραματική και παράνομη αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού;


Τι και αν συνιστά εξώφθαλμη παραβίαση μιας από τις πλέον ευαίσθητες και σημαντικές ζώνες του Εθνικού Πάρκου;


Τι και αν αποτελεί παραβίαση των ενωσιακών οδηγιών για τους οικότοπους και τα άγρια πτηνά;


Στο Μεγάλο Πάπιγκο κουρελιάστηκε κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας αφού παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι αρμόδιες αρχές παρέμειναν σε ρόλο θεατή.


“Μέσα σε μια περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή, βελτίωση, διπλάτυνση δρόμων ούτε η χρήση υφιστάμενων δρόμων παρά μόνο για εργασίες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και για τη μεταφορά κοπαδιών οι Αρχές κοιτάνε αλλού” υπογράμμιζαν σε κοινή ανακοίνωσή τους επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις τον Μάιο του 2022.


Με την συνδρομή πάντως της Μητσοτάκης Α.Ε οι σκοτούρες της εφοπλιστικής οικογένειας αναμένεται να επιλυθούν μέσω της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στις ¨Μεταβατικές Διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


Όπως ορίζεται στο άρθρο 253 “έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, οι διορθώσεις σφαλμάτων ορίων οικισμών πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος..” Μικρή λεπτομέρεια συνιστά το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει αλλαγή των ορίων μόνο με Προεδρικό Διάταγμα.


Στην “Ελλάδα 2.0” – του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθυστερεί αδικαιολόγητα η ενεργοποίηση των πολεοδομικών εργαλείων και στη θέση τους κατατίθενται “φωτογραφικές” διατάξεις για την νομιμοποίηση συγκεκριμένων πολεοδομικών παραβάσεων σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.


Στην “Ελλάδα 2.0” δίνεται το πράσινο φως για ανεξέλεγκτη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη κουρελιάζοντας συστηματικά τις έννοιες της νομιμότητας και της δικαιοσύνης.


 


ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]