ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ιωάννινα:Μηχανοκίνητη πορεία μελισσοκόμων-Τίνα Ζέκα : Το ΚΚΕ στο πλευρό των μελισσοκόμων "[φωτό-βίντεο]


Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο των Ιωαννίνων      με κατεύθυνση την Περιφέρεια Ηπείρου  πραγματοποίησαν   σήμερα οι μελισσοκόμοι   των Ιωαννίνων .
Σημειώνεται ότι στο νομό δραστηριοποιούνται 600 μελισσοκόμοι και όπως υποστηρίζουν αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα  αφού   το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη    και  σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές,  ροκανίζεται το εισόδημά τους!
Τις κινητοποιήσεις τους στηρίζει το ΚΚΕ με τους μελισσοκόμους να διεκδικούν :
• Λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια, κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αλλά και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.

• Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι και διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Δεν κατανοούμε γιατί το κράτος το αρνείται πεισματικά. Καθορισμός κατώτατου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στο Ελληνικό μέλι ώστε να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις καθώς με την υπάρχουσα νομοθεσία το ίδιο το κράτος τις ευνοεί.

• Το Ελληνικό Σήμα να δοθεί αποκλειστικά στο μελισσοκόμο και όχι στους εμπόρους-διακινητές όπως σχεδιάζεται.


• Το Μελισσοκομικό Μητρώο να διορθωθεί σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τους μελισσοκομικούς φορείς και να τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση μια νέα έκδοση. Να αφαιρεθούν τα άρθρα που προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 έτη, για ασυμφωνίες της τάξης του 10% στις δηλώσεις των μελισσιών, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω.

• Να τους επιτραπεί η είσοδος στα δάση και να βγουν από την πυροσβεστική διάταξη τα άρθρα που ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία κυψέλη από δέντρα και θάμνους. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Οι μελισσοκόμοι ζούμε από το δάσος και είμαστε η ασπίδα προστασίας του. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε ως «εν δυνάμει» εμπρηστές.

• Πώληση χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια και κατάργηση του ορίου των 1200 κιλών ανά έτος που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Με την απόφαση του ΥπΑΑΤ 144/15067 (ΦΕΚ 466/2019) τέθηκε ανώτατο όριο στις πωλήσεις του μελισσοκόμου (10 κιλά ανά κυψέλη ή 1200 κιλά ανά έτος και μόνο εντός περιφερειακής ενότητας), που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Αυτό είναι άδικο για τον Αρτινό μελισσοκόμο.


• Αποσύνδεση του κανονισμού 852/2004 από το ΠΔ 79/2007 καθώς ουσιαστικά αναιρεί την εξαίρεση του κανονισμού και μπλοκάρει τον μελισσοκόμο από το να διαθέσει την παραγωγή του ως πρωτογενή. Κατάρτιση Εθνικών μέτρων για συσκευαστήρια μελιού ως πρωτογενές προϊόν.

• Να επιτρέπεται η κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Δήλωση Τίνας Ζέκα, περιφερειακή σύμβουλος με την ΛΑΣΥ

« Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των μελισσοκόμων που κινητοποιούνται σήμερα πανελλαδικά και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους! Είναι ανάγκη να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί που θέτει η ΥΑ144/15067, ΦΕΚ 466/2019 για τη διάθεση του μελιού και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου μελιού
 Με ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα στην βουλή ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε:
Να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές
(π.χ. με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών) κ.α, να μειωθεί το κόστος παραγωγής (με
αφορολόγητο πετρέλαιο, κίνηση μελισσοκομικών οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο,
φθηνά   μελισσοκομικά  εφόδια   -   ζάχαρη   και   ρεύμα,   άρση   των  πρακτικά   ανεφάρμοστων
διατάξεων σχετικά την τοποθέτηση των κυψελών στα δάση κ.α), να εξασφαλιστούν τιμές
που  να   επιτρέπουν   την   επιβίωσή   τους,   να   μειωθεί   η   ψαλίδα   ανάμεσα   στην   τιμή   που
αγοράζουν το μέλι οι έμποροι – διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ
μάρκετ.
- Να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό για τους μελισσοκόμους καθεστώς διάθεσης και εμπορίας
του μελιού τους με την άρση των περιορισμών της  ΥΑ 144/15067, την ένταση των ελέγχων
για νοθείες – ελληνοποιήσεις και την χορήγηση του ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους
ίδιους
-Να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές (π.χ. με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών) κ.α, 
-Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (με αφορολόγητο πετρέλαιο, κίνηση μελισσοκομικών οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, φθηνά μελισσοκομικά εφόδια - ζάχαρη και ρεύμα, 
-Να αρθούν όλες οι πρακτικά ανεφάρμοστες διατάξεις σχετικά την τοποθέτηση των κυψελών στα δάση κ.α), 
-Να εξασφαλιστούν τιμές που να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που αγοράζουν το μέλι οι έμποροι – διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ.
- Να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό για τους μελισσοκόμους καθεστώς διάθεσης και εμπορίας του μελιού τους και να ενταθούν οι έλεγχοι για νοθείες – ελληνοποιήσεις και την χορήγηση του ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους ίδιους

Το θέμα θα το φέρουμε άμεσα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

     Τίνα Ζέκα, περιφερειακή σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση                                            


  Ο  Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μελισσοκόμων του Νομού μας οι οποίες γίνονται για την επιβίωσή τους και για τον αγώνα τον οποίο δίνουν  για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους τα οποία είναι κοινά και αφορούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου.
  Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση για την άμεση λήψη μέτρων την οποία θα επιφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της υπέρμετρης αύξησης των αγροτικών εφοδίων και απειλούν τον πρωτογενή τομέα με αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας αλλά και την επάρκεια της διατροφικής αλυσίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]