Ιωάννινα:Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Δήμο Ζίτσας

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ 

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί η πολυεθνική εταιρεία να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε από την γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων  που θα κάνει σε περιοχή του δήμου Ζίτσας.

Θλιβερός συνοδοιπόρος των συμφερόντων της πετρελαϊκής εταιρείας και η προεδρεία του ΤΕΕ στα Γιάννενα (πρόσκειται στην ΝΔ) που σπεύδει να διορ-γανώσει την προβολή της εταιρείας μακριά από τους κατοίκους με προσχεδι-ασμένες ομιλίες προπαγανδιστών των πετρελαϊκών συμφερόντων


Τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας ακούμε διαρκώς τον τελευταίο καιρό : 

Ο πρώτος μύθος λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε» πάνω στον «μαύρο χρυσό» κι έχουμε την «μεγάλη ευκαιρία» που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια. 

Ο δεύτερος μύθος αφορά τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις επενδύσεις που θα έρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο τρίτος μύθος είναι  ότι «η Ελλάδα έχει την «γεωστρατηγική ευκαι-ρία» αξιοποιώντας τις τριβές στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Αν. Με-σογείου».

Από τη διαδικασία αυτή δεν έχει να ωφεληθεί το παραμικρό ο λαός της Ηπείρου κι όλος ο ελληνικός λαός. Θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το    πε-τρέλαιο,  το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. 

Όπως ακριβώς συνέβη  με τα πετρέλαια της Θάσου (τα ίδια έταζαν κι εκεί).

Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που γέμισε η χώρα από     ιδιωτικές επενδύσεις  σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλε-κτρικά πληρωμένα με επιδοτήσεις από τη δικιά μας φορολογία και οι εργαζό-μενοι όχι μόνο δεν είδαν κανένα όφελος από  αυτά αλλά αντιθέτως πληρώνουν την ενέργεια όλο και πιο ακριβά. 

Τα κέρδη πάνε στις τσέπες λίγων πολυεθνικών εταιρειών και μερίδων  του ντόπιου κεφαλαίου.

Μια δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι όπως δείχνει η πλουσιότατη διεθνής εμπειρία, οι δραστηριότητες αυτές αφήνουν πίσω τους «κρανίου τόπο» παρά τις «περιβαλλοντικές μελέτες», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που ήδη συντελείται.

Συνέπειες που σχετίζονται με την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περι-οχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

Να τονίσουμε ότι στην περιοχή που επελέγη (Γιουργάνιστα) και ισχυροί  σεισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν με μεγάλες ζημιές και μεγάλες    κατολισθή-σεις έχουν συμβεί (το συγκεκριμένο χωριό έχει αλλάξει θέση εξ αιτίας μεγάλων κατολισθήσεων παλαιοτέρα). 

Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Καθόλου τυχαία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έχουν απαγορεύσει τη διε-νέργεια νέων εξορύξεων για αυτόν ακριβώς το λόγο.Το μοναδικό όφελος για τους εργαζόμενους είναι να εμποδίσουν την λη-στρική επιδρομή στον ορυκτό πλούτο. 

Τα ψίχουλα ελεημοσύνης που προσφέρει η Πολυεθνική Εταιρεία σαν  κα-θρεφτάκια και χάνδρες σε Ιθαγενείς  είναι για να χρυσώσει το χάπι της   λη-στρικής επιδρομής στον ορυκτό μας πλούτο και στην καταστροφή του περι-βάλλοντος

Καλούμε τους εργαζόμενους ,τις πολιτικές οργανώσεις και  συλλογικότητες, τις δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αγω-νιστικών δράσεων για να εμποδίσουν τα σχέδια αυτά.

Να ξεκουμπιστούν χωρίς καμία αποζημίωση τα αρπακτικά που λυμαίνο-νται τον τομέα της ενέργειας.

 Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που είναι εργαλείο   κερδο-σκοπίας

Η ενεργειακή υποδομή της χώρας (παραγωγή, διανομή) να περάσει σε δημόσιο κρατικό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ στη Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις

στην Κεντρική Πλατεία 

Τρίτη 28-2-2023

στις 12:30 το μεσημέρι

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]