Ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος των μελισσοκόμων ζητά το ΚΚΕ

 

Το τελευταίο διάστημα οι μελισσοκόμοι αδυνατουν να τα βγάλουν πέρα. Η εφαρμοζόμενη πολιτική  έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής, το οποίο σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές, ροκανίζουν το εισόδημά τους!

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των μελισσοκόμων που απαιτούν:

• Λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια, κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αλλά και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.

• Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι και διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Δεν κατανοούμε γιατί το κράτος το αρνείται πεισματικά. Καθορισμός κατώτατου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στο Ελληνικό μέλι ώστε να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις καθώς με την υπάρχουσα νομοθεσία το ίδιο το κράτος τις ευνοεί.

• Το Ελληνικό Σήμα να δοθεί αποκλειστικά στο μελισσοκόμο και όχι στους εμπόρους-διακινητές όπως σχεδιάζεται.

• Το Μελισσοκομικό Μητρώο να διορθωθεί σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τους μελισσοκομικούς φορείς και να τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση μια νέα έκδοση. Να αφαιρεθούν τα άρθρα που προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 έτη, για ασυμφωνίες της τάξης του 10% στις δηλώσεις των μελισσιών, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω.

• Να μας επιτραπεί η είσοδος στα δάση και να βγουν από την πυροσβεστική διάταξη τα άρθρα που ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία κυψέλη από δέντρα και θάμνους. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Οι μελισσοκόμοι ζούμε από το δάσος και είμαστε η ασπίδα προστασίας του. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε ως «εν δυνάμει» εμπρηστές.

• Πώληση χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια και κατάργηση του ορίου των 1200 κιλών ανά έτος που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Με την απόφαση του ΥπΑΑΤ 144/15067 (ΦΕΚ 466/2019) τέθηκε ανώτατο όριο στις πωλήσεις του μελισσοκόμου (10 κιλά ανά κυψέλη ή 1200 κιλά ανά έτος και μόνο εντός περιφερειακής ενότητας), που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Αυτό είναι άδικο για τον Αρτινό μελισσοκόμο.

• Αποσύνδεση του κανονισμού 852/2004 από το ΠΔ 79/2007 καθώς ουσιαστικά αναιρεί την εξαίρεση του κανονισμού και μπλοκάρει τον μελισσοκόμο από το να διαθέσει την παραγωγή του ως πρωτογενή. Κατάρτιση Εθνικών μέτρων για συσκευαστήρια μελιού ως πρωτογενές προϊόν.

• Να επιτρέπεται η κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.


Κανείς να μην μείνει μόνος του απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση! Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας και η οργάνωση πλάι στον εργατικό- λαϊκό κίνημα για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]