ΕΞΝΙ:H πόλη των Ιωαννίνων, ο Νομός και η Ήπειρος ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

 


Σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα καταστούν τα επόμενα χρόνια η πόλη των Ιωαννίνων, ο Νομός της και η Ήπειρος, με τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τουριστικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, αναφέρονται εκείνοι οι παράγοντες, που θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου σε αυτή την ανάπτυξη. 

Εξαιρετική σημασία έχει η προσβασιμότητα, με δεδομένο πως επιτρέπει τη μαζική και εύκολη ροή επισκεπτών, όπως και τη μεταφορά αγαθών. Ως προς τους οδικούς άξονες, τα Ιωάννινα θα αποτελέσουν σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων. Πρόκειται για την Ιόνια Οδό, την Εγνατία και τον Παρανδριατικό άξονα, που θα ενώσει την Ήπειρο και το Νομό Ιωαννίνων με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Αναλυτικά, οι παρακάτω οδικοί άξονες με την ολοκλήρωση τους θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή μας:

Ιόνια – Κακαβιά : Αναμένεται η δημοπράτησή του εντός του 2023

Ε65 : Έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί ένα μεγάλο του μέρος του. Συνολικά θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024

Αμβρακία Οδός : Έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί ένα μεγάλο του μέρος του. Συνολικά θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023

Ο Διευρωπαϊκός οδικός άξονας Ιόνια-Κακαβιά με την ολοκλήρωση του θα προσδώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, των μεταφορών και του Real Estate

Παράλληλα, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων λειτουργούν δύο διεθνή αεροδρόμια, αυτά των Ιωαννίνων και του Ακτίου και σε μόλις 45 λεπτά βρίσκεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο διακινεί ετησίως 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά. Επιπλέον, μέσω αυτού είναι δυνατή η προσέλκυση πολλών κρουαζιερόπλοιων.

Αναφορικά με το Διεθνές Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, βρίσκεται στη συμβολή τριών διεθνών οδικών αξόνων και στην καρδιά της ραγδαίας ανερχόμενης ενδοχώρας της Ηπείρου. Σύμφωνα με τα τελευταία του στατιστικά στοιχεία, το 2022 η διακίνηση επιβατών αυξήθηκε κατά 110% και οι μετακινήσεις αεροσκαφών κατά 11%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021.

Προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τα υδατοδρόμια. Αποτελεί στόχο στην επόμενη πενταετία να αδειοδοτηθούν περί τα 150 στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και εκείνο της λίμνης των Ιωαννίνων, ενώ αναμένεται η εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την έναρξη πτητικών προγραμμάτων.

Τέλος, η Σιδηροδρομική Εγνατία θα ενώσει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει αναβαθμίσεις κομματιών υπαρχουσών συνδέσεων καθώς και τη δημιουργία νέας σύνδεσης, αυτής της Καλαμπάκας με τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξαγγελθεί εδώ και δεκαετίες αλλά έχει καθυστερήσει. Το κόστος της συγκεκριμένης σύνδεσης εκτιμάται περίπου σε 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ήπειρος και οι νομοί της καλύπτουν όλες τις μορφές τουρισμού και μπορούν να προσελκύσουν σταθερά επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  


Του Στάθη Σιούτη - Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]