Αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένονται μειώσεις σε βενζίνη και diesel κίνησης


 Πορεία προς τα το 1,30 ευρώ το λίτρο έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 


και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να δούμε αυτά τα επίπεδα και στην Αττική, αφού για την ώρα εντοπίζονται μόνο στην επαρχία.


Όπως γράφει ο Θανάσης Παπαδής στο newsit.gr,η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου της τάξεως των 10 με 12 λεπτά το λίτρο, από την αρχή του χρόνου και αυτό αιτιολογείται εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιδότησης στην αντλία κατά 10 λεπτά το λίτρο, αλλά και της παύσης της επιδότησης από τα διυλιστήρια, που ήταν 3,75 ευρώ το λίτρο. Ουσιαστική δηλαδή έπαυσε να υφίσταται συνολική επιδότηση 13,75 λεπτά το λίτρο.

Στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχει η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κάτι που αναμένεται σήμερα να επηρεάσει σε ένα βαθμό τουλάχιστον και την ελληνική αγορά με τις τιμές να υποχωρούν.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις και εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές προς τα πάνω, τότε οι τιμές σε βενζίνη και diesel κίνησης θα υποχωρήσουν κατά περίπου 6 με 8 λεπτά το λίτρο, εντός της προσεχούς εβδομάδος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει κίνησης προς τα κάτω και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους η διεθνής τιμή του Brent κατρακύλησε από τα 86,33 δολάρια το βαρέλι που ήταν κατά την τελευταία ημέρα του 2022 στα 78,60 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή. Μία κάμψη της τάξεως των 7,73 δολαρίων το βαρέλι ή σε ποσοστό περίπου 9%.


Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και έχει επανέλθει στα επίπεδα του τέλους του 2022, μετά την πρόσκαιρη όπως φάνηκε πτώση, δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες ότι οι τιμές στα πρατήρια θα ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες της αγοράς.


Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι πλέον στα 1,0644, ενώ είχε βρεθεί και στα 1,0487.


Πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία ανοδική αντίδραση της τιμής του Brent και αυτό θα είναι συνάρτηση των εξελίξεων στην Κίνα. Οι ίδιο σημειώνουν, ότι εφόσον δεν υπάρξουν περιοριστικά μέτρα και ως εκ τούτου δεν τεθεί εν αμφιβόλω η ζήτηση, τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψει άμεσα η τιμή του Brent πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.


Στο μεταξύ, οι καταναλωτές τώρα, έχουν λίγες ημέρες ακόμα περιθώριο για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκπνέει στις 13 Ιανουαρίου και τα στοιχεία της πλατφόρμας MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον παραμένει έντονο.


Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα οι αιτήσεις έφταναν σε 1.206.162 ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες πληρωμές αφορούσαν 842.397 νοικοκυριά που έλαβαν επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 300 εκατ. ευρώ).


Με βάση αυτά τα δεδομένα, περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε αναμονή για να λάβουν το επίδομα με τον επόμενο κύκλο πληρωμών έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Θα ακολουθήσει και τρίτος γύρος στο τέλος Απριλίου.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.


Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου 2023, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.


Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται 100 έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

πηγή newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]