Ένας στους δέκα κτηνοτρόφους εγκαταλείπουν την παραγωγή - Τώρα μέτρα για τη στήριξή τους


 Οι προεκλογικές μεγαλοστομίες δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ που ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα να έχουν πνιγεί στα χρέη και σε νέες δυσκολίες.

Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το χρονικό διάστημα 2020-2022 είναι χαρακτηριστικά και αποτυπώνουν ότι οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο όπως και σε άλλες περιοχές μη αντέχοντας τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, τα φορολογικά και άλλα χαράτσια, καθώς επίσης και τις χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, εγκαταλείπουν την παραγωγή, μειώνουν το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή του γάλακτος. Ειδικότερα στη Ήπειρο όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες γάλακτος και κρέατος καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των κτηνοτρόφων, του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής γάλακτος.

Ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής και ειδικότερα του Περιφερειάρχη Ηπείρου που καλλιέργησε αυταπάτες ότι με τη συγκρότηση της διεπαγγελματικής φέτας, με την «εξωστρέφεια», με τα βιολογικά προϊόντα, με τους ελέγχους στο γάλα, με την πιστοποίηση των προϊόντων (ΠΟΠ), με την ίδρυση του αγροτοκτηνοτροφικού πάρκου στον Κατσικά, με το να γίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα έρθουν καλύτερες μέρες γι΄όλους. Που στήριξε την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Που στάθηκε εχθρικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων κατά την διάρκεια της συζήτησης που προκάλεσαν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι με το ψδ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Που καλούσε τους κτηνοτρόφους να συνεχίζουν να «χαρίζουν» την παραγωγή τους για να στηριχτεί ο ανταγωνισμός των γαλακτοβιομηχανιών.

Τώρα προσπαθώντας να θολώσει πάλι τα νερά ρίχνει το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας ότι ήταν ο ίδιος που στήριζε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία που έγινε στα Γιάννενα το 2016 αλλά και πρόσφατα το 2021 στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη Βουλή. 

Την ίδια ώρα οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες, αφού η φέτα, τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι πανάκριβα για να κερδίζουν οι μεταποιητικές βιομηχανίες κρέατος και γάλακτος. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται πόσο μεγάλος μύθος είναι το αφήγημα ότι με την «εξωστρέφεια» θα ευνοηθούν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας μας ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα» οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεταποιητικών βιομηχανιών κρέατος και γάλακτος, των τραπεζών και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών λαϊκών αναγκών! Είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής στήριξης όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου αλλά και της Περιφερειακής Αρχής των κατευθύνσεων της ΚΑΠ της ΕΕ που στηρίζουν τα κέρδη των μεταποιητικών βιομηχανιών και ενισχύουν τους λίγους και μεγάλους αγροτοκτηνοτρόφους δημιουργώντας αδιέξοδα στους πολλούς βιοπαλαιστές. Πολύ περισσότερο τώρα που η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου γι΄ αυτή τη διαχρονική στήριξη των κατευθύνσεων της ΚΑΠ βραβεύτηκε το 2022 και ως «Αγρότης της χρονιάς».

Να γιατί τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που επικαλείται τις «αντοχές της οικονομίας» όσο και από τις προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και από τα αλλά κόμματα που έχουν ως «φάρο» την ΚΑΠ της ΕΕ καθώς επίσης και από την Περιφερειακή Αρχή απορρίπτονται τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Την ίδια στιγμή όμως εξασφαλίζουν «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ΤΕΡΝΑ που εκμεταλλεύεται τα σκουπίδια στην Ήπειρο.

Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνθλιβεί το εισόδημα τους, όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή οποιουδήποτε άλλου νέου σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας ετοιμάζεται. 

 Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ γι΄ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα οργανώσει την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή μέσα από εθελοντικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς και θα σχεδιάζεται κεντρικά με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μπροστά σ΄αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική καλούμε τους κτηνοτρόφους και αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα και να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν. Να συμπορευτούν αγωνιστικά με το ΚΚΕ που στέκεται στο πλευρό τους υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και να το δυναμώσουν παντού σε όλες τις εκλογές.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν συγκεντρώσει πείρα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποια ανάσα έχουν πάρει μικρή ή μεγάλη όπως το αφορολόγητο, τα ψίχουλα που δοθήκαν για την κάλυψη της αύξησης των ζωοτροφών ήταν αποτέλεσμα αγώνων σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Με όπλο τις αποφάσεις της μαζικής πανελλαδικής σύσκεψης αγροτών και κτηνοτρόφων που έγινε στις 8 Γενάρη στην Νίκαια της Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες, κτηνοτρόφοι και αγρότες να οργανώσουν τον αγώνα τους και έχοντας την αλληλεγγύη των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να απαιτήσουν:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας 

Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο. 

Άμεση πληρωμή των κτηνοτροφικών-αγροτικών προϊόντων με την παράδοση.

Όχι στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. 

Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό-ζωϊκό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.


ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]