Θωμάς Μπέγκας: Μην υπογράψετε τη σύμβαση για τον οδοφωτισμό


 Θωμάς Μπέγκας: Μην υπογράψετε τη σύμβαση για τον οδοφωτισμό


Τους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή δεν πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση για το διαγωνισμό που αφορά στον οδοφωτισμό του δήμου Ιωαννιτών ανέλυσε παρουσιάζοντας μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε, σε πολιτικό επίπεδο, η υπογραφή της σύμβασης αυτής την οποία χαρακτήρισε ως «αποικιοκρατικού τύπου» δεν πρέπει να προχωρήσει διότι  παραχωρεί μια βασική υποδομή του δήμου για 12 χρόνια με επονείδιστους όρους, χωρίς τεχνική πληρότητα που θα συμβάλει στην ποιότητα του οδοφωτισμού και χωρίς οικονομικό όφελος για το δήμο και τους δημότες.

Σε νομικό επίπεδο, θύμισε ότι η δημοτική αρχή είχε ακυρώσει την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο έργο και την «αντικατέστησε» με άλλη, θετική, από την Οικονομική επιτροπή, εκμεταλλευόμενη τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, τα οποία ως γνωστόν έχουν κριθεί αντισυνταγματικά.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η προσφυγή που έχει κάνει η παράταξή του μαζί με εκείνη του Λάζαρου Νάτση στο ΣτΕ θα κριθεί στις 6 Ιουνίου του 2023 και με βάση την απόφαση της Ολομέλειας για παρόμοια προσφυγή του δήμου Βέροιας θα γίνει κι αυτή αποδεκτή.

«Αν λοιπόν επιτρέψετε την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για τον οδοφωτισμό πριν την απόφαση του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου θα φέρετε ακέραια την ευθύνη για μια τεράστια ζημιά που θα υποστεί ο δήμος εξαιτίας των απαιτήσεων που θα προκύψουν από τον ανάδοχο χωρίς καν την υλοποίηση του έργου. 

Μην το κάνετε. Θα γραφτείτε στην ιστορία του δήμου με μελανά γράμματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας. 


Δομπόλη και πνευματικό κέντρο Κατσικά

Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης, αναφέρθηκε σε δύο έργα που αποφάσισε να εκτελέσει η δημοτική αρχή με το σύστημα μελέτη – κατασκευή. 

Την αξιοποίηση του κτιρίου της οδό Δομπόλη προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ και την επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ως κέντρου πολιτισμικής δημιουργίας με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι το γεγονός της αναδοχής των δύο αυτών έργων με το σύστημα μελέτη-κατασκευή από τον ίδιο εργολάβο και μοναδικό συμμετέχοντα στο διαγωνισμό με ποσοστό έκπτωσης σχεδόν μηδενικό πρέπει να προβληματίσει όλους σφόδρα.

«Οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν καραμπινάτες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και να είστε σίγουροι ότι η κοινωνία θα σας κρίνει γι’ αυτό», επισήμανε.


Διαβούλευση για το Π.Δ. λίμνης

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειες που έχει κάνει, αν έχει κάνει, σχετικά με τη συμμετοχή του δήμου στη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για περιοχές Natura, στις οποίες περιλαμβάνεται και η λίμνη Παμβώτιδα.


Πνευματικό Κέντρο

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της ανακαίνισης – αναβάθμισης του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου και για το πως θα λειτουργήσουν οι δομές και οι χώροι εκδηλώσεων μέχρι τότε, επισημαίνοντας ότι η παράταξή του συμφωνεί με την επιλογή να συγκεντρωθούν όλες οι δράσεις στο κεντρικό κτίριο.


Υπηρεσία δόμησης κ.α.

Αναφορικά με την απεργία των μηχανικών των υπηρεσιών δόμησης των δήμων, ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι μια από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων βρίσκεται υποστελεχωμένη με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα διαπιστωμένα προβλήματα και η απαίτηση για επίλυσή τους.

Τέλος, στάθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν κατοίκους συγκεκριμένων γειτονιών και περιοχών του δήμου φέροντας ως πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων της οδού Σαλαμάγκα, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου στάθμευσης αυτοκινήτων, την τραγική εικόνα στην Πλατεία Πάργης και των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω των ημιτελών έργων, αλλά και την παρατημένη εικόνα της παραλίμνιας περιοχής, βιτρίνα της πόλης, η οποία βρίσκεται στο σκοτάδι λόγω των σπασμένων φωτιστικών και των καμένων λαμπτήρων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]