ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Απαντήσεις για τα έργα δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο-Μείωση των αντικειμενικών ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών

 


Απαντήσεις για τα έργα δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εκτενείς απαντήσεις στα κύρια θέματα που τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δόθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα θέματα αφορούσαν στα έργα και ειδικότερα στον μεγάλο δακτύλιο και το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, όπως και στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.

Τόσο οι αντιδήμαρχοι όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράμμισαν με έμφαση ότι δεν υφίσταται καμία διασπάθιση δημόσιου χρήματος, λέξη που χρησιμοποιήθηκε και ζητήθηκε να ανακληθεί.

«Δεν δέχομαι ούτε για τον εαυτό μου ούτε για την δημοτική αρχή ότι διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για τις επιλογές, αλλά τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι βαρείς και δεν τους δέχομαι», απάντησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος με αφορμή τις χαμηλές εκπτώσεις σε ορισμένα έργα τόνισε ότι αυτές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλα τα έργα, ενώ υπογράμμισε ότι το σύστημα δημοπράτησης (μελέτη-κατασκευή) διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωσή τους. 

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε βιώσει όλοι την ενεργειακή κρίση σε βαθμό που οι εκπτώσεις σε όλα τα έργα είναι χαμηλές. Η κυβέρνηση επανέφερε τις αναθεωρήσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στα έργα. Είναι πολλά έργα λοιπόν όπου οι εκπτώσεις είναι πολύ μικρές. Το σύστημα μελέτη-κατασκευή έτσι όπως εφαρμόζεται τώρα είναι καινούριο. Είναι καθαρά ανταγωνιστικό και το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένες μελέτες. Εξασφαλίζει δε την ολοκλήρωση του έργου καθώς δεν υπάρχουν αναθεωρήσεις και απρόβλεπτα» ανέφερε ο κ. Αρλέτος. 

Σχετικά με τον δακτύλιο υπογράμμισε ότι τα προβλήματα έρχονται από το παρελθόν καθώς, παρά τις αναθέσεις γεωτεχνικών μελετών όπου υπέδειξαν τον ακριβή τρόπο κατασκευής του έργου, υπήρξε όρος στα συμβατικά τεύχη ότι ο ανάδοχος θα κάνει επιπλέον γεωτεχνικές μελέτες.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου θα οριστικοποιήσει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή πλησίον του Πανηπειρωτικού Σταδίου, ενώ θα γίνει Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας, ο οποίος θα σταλεί στην Διαχειριστική Αρχή με σκοπό να συμπεριληφθούν στο έργο και οι μετατοπίσεις δικτύων ύδρευσης και ακαθάρτων. 

«Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση» κατέληξε. 

Για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας. 

Ο κ. Βάββας υπογράμμισε με έμφαση ότι η ποιότητα του έργου για τα δώδεκα χρόνια είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέσα από αναλυτικούς όρους που περιέχονται στη σύμβαση. 

«Στην διαγωνιστική διαδικασία συμπεριλαμβανόταν φωτοτεχνική μελέτη και αναλυτική τεχνική περιγραφή του έργου, και επιπλέον στις ειδικές υποχρεώσεις του αναδόχου προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής μετρήσεων και μελετών κάθε 24 μήνες - μετά την ολοκλήρωση της αρχικής εγκατάστασης – που θα πιστοποιούν την απόδοση του έργου και τις οποίες θα ελέγχει – επαληθεύει ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής, ο οποίος με τη σειρά του θα συντάσσει αντίστοιχη έκθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου, είναι ευθύνη και βαρύνει κατά 100% τον ανάδοχο:

Το επίπεδο Εξοικονόμησης Ενέργειας της καταναλισκόμενης ενέργειας σύμφωνα με την προσφορά του (κατ’ ελάχιστο 62% σύμφωνα με την διακήρυξη).

Η συντήρηση και λειτουργία του Συστήματος και των Υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού – Η αντικατάσταση Λαμπτήρων και εξοπλισμού του έργου.

Το κόστος Αποκατάστασης Βλαβών ή/και Φθορών του συστήματος.

Η επέμβαση για την αποκατάσταση βλαβών εντός 48 ωρών (σε εργάσιμες μέρες) και 72 ωρών (σε αργίες).

Οι ευθύνες Αδειοδοτήσεων, συνδέσεων, νομιμότητας λειτουργίας όλων των συστημάτων.

Οι ποινικές Ευθύνες για τη λειτουργία του Έργου - Τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας.

«Υπάρχουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την άψογη λειτουργία του έργου» τόνισε ο κ. Βάββας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι η προσφυγή που έχει γίνει από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εναντίον απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής δεν δημιουργεί πρόβλημα για την υπογραφή της σύμβασης του έργου. Η σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν υφίσταται κανένα διοικητικό κώλυμα και καμία απόφαση για αναστολή των πράξεων. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε ακόμη ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Βαγγέλης Πήχας για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της λίμνης, μετά  και την πρώτη δημόσια διαβούλευση που είχε προηγηθεί.

Ο κ. Πήχας ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν επεξεργαστεί το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της μελέτης. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας οι προτάσεις θα τεθούν υπόψιν όλων των παρατάξεων, ώστε να τις μελετήσουν για να ακολουθήσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και θα οριστικοποιηθούν.



Μείωση των αντικειμενικών ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών 
Την μείωση της τιμής ζώνης των ακινήτων εντός σχεδίου πόλης αλλά και στις Κοινότητες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Η απόφαση θα σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών με όλη την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε.
Ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε την αντίστοιχη απόφαση που είχε λάβει το 2020 και η οποία είχε καταρτιστεί μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων των στοιχείων από επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο Δήμαρχος.
Η απόφαση και τότε είχε σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών χωρίς όμως να έχει ληφθεί υπόψη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]