Θάνος Πλεύρης :Αυξήσεις φαρμάκων θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα

 


Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή "Συνδέσεις".


Ελλείψεις φαρμάκων


"Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές. Εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και είναι ελλειπτικά φάρμακα, είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών.


Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή, της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιώσεων, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη.


Που οφείλεται αυτή η παγκόσμια έλλειψη; Οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.


Παράλληλα υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή η παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατάνε οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν δικούς τους πληθυσμούς. Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες τις άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία.


Οπότε, στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στη Deutsche Welle θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία.


Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: Μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, το Depon, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων.


Γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το Brand φάρμακο. Δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.


Αυτές λοιπόν είναι οι λύσεις και μάλιστα απευθύνθηκα χθες στην Ευρωπαία Επίτροπο, στην κυρία Κυριακίδου, διότι με τους ομολόγους μου που έχω μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις, δηλαδή λύσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισάγει την πρώτη ύλη, για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της, προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό που υπάρχει".


Ενημέρωση για ελλειπτικά και ηλεκτρονική συνταγογράφηση


"Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουνε και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.


Και είπαμε κιόλας ότι σε μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται αυτή τη στιγμή, όχι τα μη συνταγογραφούμενα, όπως είναι το Depon, που συνταγογραφούνται και παρουσιάζουνε ελλείψεις, η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονική για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση".


Αυξήσεις φαρμάκων δεν υπάρχουν


"Αυξήσεις φαρμάκων θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φτηνά φάρμακα του ενός και των δύο ευρώ ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας, αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα. Και μόνο σε αυτές τις κατηγορίες βάσει κοστολογίου.


Ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης, εγώ μιλάω με στοιχεία, ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο Υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης. Ενώ τα φάρμακα στην Ελλάδα τιμολογούνταν με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση άρα τις φτηνές χώρες, πήγαν με βάση της ευρωζώνης και ήταν μια πολιτική προσωπική του κυρίου Ξανθού και του κυρίου Πολάκη να ευνοηθούν οι πολυεθνικές εταιρίες.


Αυτά τα πράγματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τα κάνει.


Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αντιβίωση γενόσημη αντιβίωση, γενόσημο του Amoxil να το πω απλά, το γνωστό Amoxil, το οποίο καλύπτει την ελληνική αγορά, είναι ελληνικής εταιρίας. Έχει μια τιμή που αποδεικνύει η εταιρία ότι με 2,20 περίπου τιμή έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς εκεί πέρα χρειάζεται να γίνει μια αύξηση, δεν ξέρω εγώ αυτό θα το κρίνουν τα όργανα, 20 ή 30 λεπτά που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ".


Για πρωτοσέλιδο Αυγής


- "Αυτό όμως που γράφει η ΑΥΓΗ εγώ το καταγγέλλω. Ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης συνειδητά άλλαξαν τρόπο τιμολόγησης το ’18 και το ’19, ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρίες, οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.


Εμείς ερχόμαστε και πήραμε από αυτές τις πολυεθνικές εταιρίες που συνειδητά ευνόησε ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης, 450 εκατομμύρια από τις εκπτώσεις που ζητήσαμε σε κλειστούς προϋπολογισμούς 920 εκατομμυρίων.


Δεν πρόκειται με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα.


Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις, που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ.


- Επειδή στο κομμάτι των αυξήσεων παίζεται και ένα παιχνίδι εκβιασμού των εταιριών, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε.


Ήδη τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αυτό είναι θέμα ελέγχου του ειδικού δικαστηρίου ξέχασε να βγάλει δελτίο τιμών και το ελληνικό δημόσιο έχασε 100 εκατομμύρια.


Εμείς κάναμε μείωση και τι είπαμε; Αυτό που σας λέω το έχουμε πει από το Σεπτέμβριο. Θα γίνουν οι μειώσεις τιμών. Γίνανε σε όλα τα φάρμακα 7% μείωση τιμών και μετά θα έρθουνε με αίτηση οι εταιρείες στα πολύ χαμηλά φάρμακα, θα αποδεικνύουν κοστολογικά ότι δεν βγαίνουν και θα έχουνε μία μικρή αύξηση που δεν επωμιστεί ο ασθενής.


- Άρα, το παιχνίδι της αύξησης τιμών πρέπει να ντρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το μοναδικό κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια που συνειδητά με την πολιτική του ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα που επέβαλαν στον κύριο Τσίπρα, στον κύριο Ξανθό και στον κύριο Πολάκη οι πολυεθνικές εταιρείες και μάλιστα ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχονται όπως είναι η Novartis από αυτήν την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]