Αυτοκινητόδρομοι: Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για τις τιμές των διοδίων

 


Ξεκίνησε η νέα χρονιά στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους χωρίς να έχει εφαρμοστεί κάποια αύξηση στην τιμή των διοδίων. Οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνω της Ολυμπίας Οδού, Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομου Μορέα, Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, Νέας Οδού και Κεντρικής Οδού, διατήρησαν τα τιμολόγια τους χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.


Όπως φαίνεται μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών και την εκλογή νέας κυβέρνησης το σημερινό στάτους θα παραμείνει ως έχει. Το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται φαίνεται πάντως να απασχολεί τις παραχωρήσεις για το πως θα καλύφθεί. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ποσό από την μη εφαρμογή των νέων τιμών ανέρχεται χοντρικά σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.



Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Υποδομών δεν συζητά την απόδοση κάποιας αποζημίωσης ενώ δεν έχει υπάρξει και κάποιο σχετικό αίτημα από κάποια εταιρεία παραχώρησης.


Οι τιμές των διοδίων και η αναπροσαρμογή που έχει ανακοινωθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο από τους παραχωρησιούχους των μεγάλων οδικών αξόνων οδεύει για μετά τις εκλογές όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις καθώς φαίνεται να τηρείται μια στάση αναμονής με δεδομένη και την διενέργεια των εκλογών τους αμέσως επόμενους μήνες.


Από την πλευρά τους οι παραχωρησιούχοι παραπέμπουν στις συμβάσεις παραχώρησης και τη σύνδεση της τιμής των διοδίων με βάση τις τιμές καταναλωτή. Η όποια λύση εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς πως θα είναι συμβιβαστική και να βρίσκει σύμφωνες εκατέρωθεν Πολιτεία και παραχωρησιούχους.


Η διαδικασία

Το βέβαιο είναι πως η όποια συμφωνία θα γίνει θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της τιμής των διοδίων για το 2024.


Στο αρθρο 24 μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως κάθε Οκτώβριο, γίνεται γνωστοποίηση με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, και στη συνέχεια παίρνει το “έχει καλώς”.


Στη συνέχεια και τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη εφαρμογή των νέων τιμών, να μήνα πριν να υπάρξει μια καταχώρηση στον τύπο με τις νέες τιμές.


Αυτή η διαδικασία έχει γίνει από όλους τους παραχωρησιούχους. Στη συνέχεια ανακοινώνουν μέσα από ένα δελτίο τύπου λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι ετήσιες τιμές των διοδίων και η μεταβολή τους αποτελεί στοιχείο των συμβάσεων παραχώρησης δεύτερης γενιάς στην οποία εντάσσονται η Νέα Οδός, η Ολυμπία Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας και η Κεντρική Οδός-Ε65.

 Νίκος Καραγιάννης // ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]