ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»: Νέες πληροφορίες για την επιδότηση του προγράμματος και τις αιτήσεις

 


Εντός του μήνα αναμένεται να προδημοσιευθεί ο Οδηγός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο θα αφορά σε 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι αιτήσεις για το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  αναφέρουν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» πως τα κριτήρια αλλά και τα ποσοστά επιδότησης του προγράμματος δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία του «Εξοικονομώ 2021».


Δηλαδή, πιθανόν να προβλέπεται ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν ποσοστό επιδότησης έως και 60%, ανάλογα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά τους κριτήρια.

Τι λέει σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς, «ήδη μεγάλη μερίδα πολιτών αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον να προκηρυχθεί το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η απόσβεση που θα γίνει σε βάθος χρόνου θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά».


Όσον αφορά το κόστος, αυτό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πέρσι, δηλαδή πριν την ανακοίνωση του προγράμματος, οι τιμές για  την εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν μεταξύ 5.000 ευρώ και 5.500 ευρώ.


Αν και τα ποσοστά επιδότησης δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως και τα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται τις τελευταίες πινελιές ώστε να ενταχθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές, το όφελος που θα έχουν όσοι εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα είναι μεγάλο. Απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το ποσοστό επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάνει έως και το 60%. Το ποσοστό ενίσχυσης θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.

Το παράδειγμα 

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» παραθέτει παρακάτω ένα σχετικό παράδειγμα:  Το κόστος ενός φωτοβολταϊκού για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται στα 6.500 ευρώ με ΦΠΑ.


Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900 – 1.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα, με το πρόγραμμα και ανάλογα το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει κάθε νοικοκυριό μπορεί να πετύχει απόσβεση ακόμη και στα μισά χρόνια. Το πρόγραμμα για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που εξήγγειλε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, προβλέπει την επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.


Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.

περί πηγών : enikonomia.gr

 Ελεύθερος Τύπος 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]