“Κινούμαι Ηλεκτρικά”: “Βροχή” οι αιτήσεις για το πρόγραμμα – Πόσες έχουν υποβληθεί


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τον β’ κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ο κύκλος αυτός δεν περιλαμβάνει τα ταξί, για τα οποία είναι στην τελική φάση προετοιμασίας η δράση «Πράσινα Ταξί» που χρηματοδοτείται με πόρους  ύψους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).


Η δράση προσβλέπει στην αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών και ρυπογόνων ταξί τεχνολογίας EURO 5 ή παλαιότερα με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με υποχρεωτική απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος.


Αναφορικά με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στατιστικά Νοεμβρίου 2022 του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων, το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ταξινομήθηκαν 7.498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των ταξινομήσεων. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει από το υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή, για την απορρόφηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».


Κινούμαι Ηλεκτρικά: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις

Όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όλο και περισσότεροι οδηγοί αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος.


Όπως γίνεται γνωστό, με σχετικό έγγραφο, το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, ανέρχεται σε 17.801.


Με τον πρώτο κύκλο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», της οποίας η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν η 31η/12/2021, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 19.000 (9% αφορούν αυτοκίνητα, 22% δίκυκλα-τρίκυκλα, 69% ποδήλατα), από τις οποίες έως τέλος Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί περίπου 15.000 και πληρωθεί 8.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει δεσμευτεί για τις εγκεκριμένες αιτήσεις έως σήμερα είναι 18,5 εκατ. ευρώ.Ο β’ κύκλος της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» άρχισε στις 28/7/2022 και έχει αναδρομική ισχύ για δαπάνες, οι οποίες εκτελέστηκαν από 1/12/2021. Με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων ο β’ κύκλος της δράσης δίνει υψηλότερα ποσοστά και ποσά επιδότησης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα αγοράσουν ή θα νοικιάσουν ηλεκτρικά οχήματα, συγκριτικά με τον α’ κύκλο, και επιπλέον bonus για νέους ηλικίας 18-29 ετών. Παράλληλα, παραμένουν οι επιδοτήσεις για έξυπνους οικιακούς φορτιστές, για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους. Τα στατιστικά του β’ κύκλου στο τέλος Νοεμβρίου 2022 έχουν ως εξής:


Υποβληθείσες αιτήσεις: περίπου 10.500, εκ των οποίων 28% αφορούν αυτοκίνητα, 37% ποδήλατα και 35% δίκυκλα-τρίκυκλα.

Αιτήσεις που έχουν ενταχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής: περίπου 1.700.

Αιτήσεις που έχουν πληρωθεί: περίπου 300.

 πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]