Αετομηλίτσα:Αντάμωσαν για την πρωτοχρονιάτικη πίτα ......και "ξύπνησαν" το χωριό από τη "χειμερία νάρκη "[φωτό -βίντεο]


Στις νότιες πλαγιές του Γράμμου  και  σε υψόμετρο 1.520 μέτρων στέκει αγέρωχο   ένα από τα πλέον όμορφα χωριά της Ελλάδας που διεκδικεί και την πρωτιά  του ψηλότερου οικισμού .  Το όνομά του ...Αετομηλίτσα.
Παλιότερα το πανέμορφο αυτό  βλαχοχώρι ονομαζόταν  Ντένισκο,όνομα σλάβικο που σημαίνει προσήλιο  και  δηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του .
Για να φτάσει κανείς στο χωριό ξεκινώντας από τα Γιάννενα χρειάζεται να κάνει μία διαδρομή τουλάχιστον 2 ωρών ανάλογα  και με τις καιρικές συνθήκες .Η   απίστευτη  ομορφιάς   όμως διαδρομή  μέσα από δάση οξιάς   τον αποζημιώνει ...

Έντονα παραδοσιακό   το χρώμα του οικισμού ,με καλντερίμια ,πλακοστρωμένες πλατείες  ,πέτρινα σπίτια ,ομοιομορφία  και απόλυτη γαλήνη !



Το χωριό αυτό έχει ζωή μόνο 5 μήνες το χρόνο αφού πέφτει σε "χειμερία νάρκη"από τα μέσα του φθινοπώρου και "ξυπνά" και πάλι τον Μάιο.Οι κάτοικοί στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι φεύγουν με τα ζώα τους από την Αετομηλίτσα  για να ξεχειμωνιάσουν σε κάμπους και να γυρίσουν πίσω  την Άνοιξη .



Το χωριό ωστόσο δεν μένει  ποτέ μόνο του .Υπάρχει ένας φύλακας  και ένας ηλικιωμένος που δεν το εγκαταλείπουν ποτέ . Όλο το διάστημα του χειμώνα είναι οι άγρυπνοι  φρουροί του που φροντίζουν τον τόπο μέχρι να ζωντανέψει και πάλι .
Για αυτό  το χωριό   λοιπόν  η χθεσινή μέρα ήταν  εντελώς διαφορετική   αφού   την απόλυτη σιωπή "έσπασαν"   φωνές ,γέλια και μουσικές   στην πρώτη  εκδήλωση του 2023 .
 Έτσι η Αετομηλίτσα έκανε ένα μικρό διάλειμμα από τη "χειμερία νάρκη"  της   από τους απανταχού Αετομηλιτσιώτες και Αετομηλιτσιώτισσες που βρέθηκαν στον τόπο τους για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα ,να ανταμώσουν ,να ανοίξουν τα σπιτικά τους ,να περπατήσουν στα σοκάκια του χωριού  ,να μυρίσουν τον καθαρό αέρα του τόπου τους  και να αδειάσουν  έστω για λίγο του μυαλό τους από έγνοιες και σκοτούρες..

Στον ξενώνα του χωριού  στο κάτω μέρος του οικισμού  σε ένα υπέροχο οίκημα με θέα που κόβει την ανάσα όλοι μαζί ευχήθηκαν χρόνια πολλά και καλή χρονιά .
Άνθρωποι απλοί ,φιλόξενοι ,ζεστοί ,κάθισαν όλοι μαζί  και αφού έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα ,τα τραπέζια στρώθηκαν με ντόπια προϊόντα και άφθονο κρασί ή τσίπουρο ανάλογα με την επιθυμία του καθενός ...



Αξίζει να σημειωθεί πως η Αετομηλίτσα φημίζεται για τα ντόπια προϊόντα της ,όπως τα τυριά ,με πρώτο το βλάχικο μανούρι "ούρδα"και τα αγνά και πεντανόστιμα κρέατά της .
Από το χθεσινό αντάμωμα δεν θα  μπορούσε φυσικά  να λείπει   η παραδοσιακή  ζωντανή  μουσική  και υπό τους ήχους της οι Αετομηλιτσιώτες και οι Αετομηλιτσιώτισσες το γλέντησαν με την ψυχή τους .Το αντάμωμα τίμησαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης   ανάμεσά τους και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης .

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ .Μιχάλης Ανθομελίδης   μιλώντας στην κάμερα του epirus-tv-news.gr σημείωσε πως ο σύλλογος   φροντίζει ώστε να μείνει ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ,τη βλάχικη διάλεκτο και τα τραγούδια  ενώ ο κ.Μαλιούφας Στέργιος ο γηραιότερος του χωριού   εκτός από τις ευχές   του  για το νέο έτος  κάλεσε τους νέους να  μην ξεχνούν το χωριό τους .Καλή χρονιά με υγεία ευχήθηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Τ.Κ Αετομηλίτσας κ.Νιτσιάκος Κώστας.

Όταν με το καλό περάσει  ο χειμώνας η Αετομηλίτσα  θα αποκτήσει και πάλι ζωή με το επόμενο ραντεβού για γλέντια να δίνεται τον Αύγουστο με τις εκδηλώσεις για την κτηνοτροφία και φυσικά το μεγάλο πανηγύρι του χωριού!





Κάμερα-αποστολή:  Χάρης Πετρίδης 
Μοντάζ  : Παναγιώτης Τσάλλος 
Επιμέλεια :Παπαθανασίου Στέλλα

*Το epirus-tv-news.gr ευχαριστεί   θερμά     για τη φιλοξενία τον πρόεδρο της Τ.Κ  Αετομηλίτσας   κ.Νιτσιάκο Κώστα και τον  πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου   κ.Μιχάλη Ανθομελίδη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]