Τί ισχύει για την ασφάλιση των ιδιοκτητών καφενείων σε χωριά -Απάντηση σε αίτημα του Περιφερειάρχη Ηπείρου


 Ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, απάντηση σε αίτημα του Περιφερειάρχη για την ασφάλιση των ιδιοκτητών καφενείων σε χωριά

 

Να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στην ασφαλιστική κάλυψη οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των καφενείων και των μικρών παντοπωλείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022 στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022.


Στο αίτημα του Περιφερειάρχη το Υπουργείο απάντησε με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο, στην οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας,   σημειώνονται  επιγραμματικά τα εξής: 


 Σε οικισμούς και χωριά κάτω των 300 μονίμων κατοίκων, όπως αυτό προκύπτουν από την τελευταία απογραφή του 2021, η ασφάλιση των ιδιοκτητών των καφενείων είναι υποχρεωτική και υπάγεται στον πρώην ΟΓΑ, με την προϋπόθεση ο μέσος όρος καθαρών εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών λειτουργίας της επιχείρησης να μην είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 12.740 ευρώ σε ετήσια βάση από μη μισθωτή εργασία.

 Εάν υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ποσού, η ασφάλιση αυτοδίκαια υπάγεται στον πρώην ΟΑΕΕ σήμερα ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ. 

 Εάν ο ιδιοκτήτης του καφενείου τυγχάνει να έχει αγροτική δραστηριότητα, η ασφάλιση είναι ισχυρή στον ΟΓΑ και δεν έχει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί η δραστηριότητα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη καφενείου ή καφεπαντοπωλείου να ασκείται εντός του οικισμού.   Αυτό ισχύει και για χωριά ή οικισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου με μόνιμους κατοίκους κάτω των 2.000.

           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]