ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ερώτηση Τζούφη στη Βουλή για την αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα ζητά η Μερόπη Τζούφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, συνδέοντας άμεσα το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής Ιωαννίνων στην ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο, «οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, καταφεύγοντας στην υπερβολική χρήση τζακιών και καύσης ξύλων για να θερμανθούν». Σημειώνει επίσης πως το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας παραμένει άπραγο, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο συνεχίζεται και οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν καθημερινά το επιτρεπτό όριο.


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει πως για την αποτροπή της αιθαλομίχλης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων απαιτούνται άμεσα μέτρα και όχι απλώς συστάσεις, αποσπασματικές πολιτικές και προεκλογικά «κουπόνια». Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες και μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής φτώχειας, όπως για παράδειγμα την ειδική επιδότηση της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.



ΕΡΩΤΗΣΗ
 
- προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
    
ΘΕΜΑ: Σοβαρότατο πρόβλημα αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αιθαλομίχλη και οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στη ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στο σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης:

«οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν το διάστημα 23 έως 26 Δεκεμβρίου -σε μέση ημερήσια τιμή- τα 100μg/m3, ενώ για 6 συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο (50μg/m3) με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες». 

Οι συγκεκριμένες συνθήκες απειλούν τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή φτώχεια που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκάζονται να καταφύγουν στην υπερβολική χρήση τζακιών και καύσης ξύλων για να θερμανθούν. Το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες πόλεις της χώρας, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και επιδεινώνεται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για την αποτροπή του χρειάζονται άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και όχι συστάσεις, αποσπασματικές πολιτικές και προεκλογικά «κουπόνια». 

Δεδομένου ότι η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και πως η ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται στα υψηλότερα της επίπεδα με ευθύνη της κυβέρνησης, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων;
2. Σχεδιάζει να λάβει δραστικά και άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, η οποία εντείνει το πρόβλημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μερόπη Τζούφη

Σωκράτης Φάμελλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]