Απολογισμός "Ο.Κ.Π.Α.Π.Α." Έτους 2022


 Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» κος Δημήτριος Πάνου καθώς και ο Αντιπρόεδρος κος Τσίμαρης Ιωάννης παρουσίασαν σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον Απολογισμό των δράσεων των δομών του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» για το έτος 2022.

Μια ακόμη χρονιά πέρασε και ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. συνέχισε τις δράσεις του και τις λειτουργίες των δομών του τόσο στην προσχολική αγωγή όσο και στις  κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Το 2022 ήταν μια χρονιά όπου ολοκληρώθηκαν ή προχώρησαν σημαντικά δράσεις και έργα απαραίτητα για την λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών μας, σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα 99/2017

Συγκεκριμένα:

Ολοκληρώθηκε το έργο της πυρασφάλειας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών   σταθμών.

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της ανακαίνισης και συντήρησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά με αλλαγές και διορθώσεις υποδομών, όπως στέγες, κουφώματα, ηλεκτρολογικά, ελαιοχρωματισμοί. Υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις,  τόσο στις κτηριακές εγκαταστάσεις όσο  και στους αύλειους χώρους τους.

Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων εγγραφής στους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας.

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών με θέμα: «Κοινωνική - Συναισθηματική Μάθηση νηπίων και βρεφών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Σχεδία, καθώς και ενημερωτική εκδήλωση «Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή παιδιά» σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης, Μέριμνας & Αυτογνωσίας (ΣΥ.ΣΤ.Υ.Μ.Α.) και του Τμήματος Λογοθεραπείας Παν/μιου Ιωαννίνων.

Το 2022 επίσης, οι Κοινωνικές δομές συνέχισαν την λειτουργία τους και αύξησαν σημαντικά τους ωφελούμενους στους οποίους απευθύνονται, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της κοινωνίας μας μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και αυξημένου κόστους ζωής.

Αναφέρουμε επιγραμματικά :

Κοινωνικό Παντοπωλείο  -- 305 οικογένειες με 796 μέλη

Κοινωνικό Φαρμακείο –221 ωφελούμενοι

Κέντρο Κοινότητας- διεκπεραιώθηκαν 6.139 αιτήματα 

Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας- διεκπεραιώθηκαν 5.534 αιτήματα

Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά  - διεκπεραιώθηκαν 3.157 αιτήματα και έγινε απογραφή του πληθυσμού των Ρομά και Τοπικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και την συμμετοχή των Ρομά.

Υπνωτήριο Αστέγων- φιλοξενήθηκαν 18 άτομα 

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους –φιλοξενήθηκαν 10 γυναίκες και 14 παιδιά 

ΚΔΑΠ μεΑ- 25 ωφελούμενα παιδιά (ο ανώτερος αριθμός που μπορεί να φιλοξενήσει),   ολοκληρώθηκε η αγορά λεωφορείου μεταφοράς των παιδιών και παρέχεται σίτιση.

Δημοτικοί Λαχανόκηποι -181 ωφελούμενοι  (δόθηκαν για καλλιέργεια νέα τεμάχια)

Το 2022 ήταν μια χρονιά που μετά από δύο χρόνια μη λειτουργίας τους ανοίξανε τα ΚΑΠΗ, αρχικά για ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις, φυσιοθεραπεία και ήπια άσκηση και στην συνέχεια με πλήρη λειτουργίας τους. Πραγματοποιήθηκαν εκδρομές με την συνδρομή του τμήματος Τουρισμού του Δήμου μας, εκπαιδευτικές δράσεις  με την συνεργασία της ΕΨΕΠ και της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου μας, συνάφθηκε συμφωνία για εκπτώσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε πρόσληψη ιατρού και σε λίγο ξεκινάνε οι ψηφιακές γωνιές για εκπαίδευση των ωφελουμένων μας στην ψηφιακή τεχνολογία.

Το ΚΕΠ Υγείας του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) βραβεύτηκε για μία ακόμη χρονιά για τις δράσεις  του που έχουν στόχο την πρόληψη και προαγωγή υγείας των δημοτών, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις για την άνοια, την ψυχική υγεία, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, καρδειαγγειακά νοσήματα, δωρεάν εξετάσεις, όπως μαστογραφία και ελαστογραφία ήπατος και αιμοδοσία.

Το ΚΗΦΗ επίσης συνέχισε να στηρίζει 30 άτομα ηλικιωμένα και με προβλήματα υγείας παρέχοντας νοσηλευτική φροντίδα και σίτιση.

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στηρίζει όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου μας και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε 310 άτομα.

Ο Συμβουλευτικό Σταθμός για την Άνοια έχει δεχτεί από την αρχή τις λειτουργίας του 386 άτομα και έχει αξιολογήσει 294. Ειδικότερα για το έτος 2022, έχουν απευθυνθεί στον σταθμό 127 άτομα και έχουν αξιολογηθεί 96.

Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 2651027120 που λειτουργεί εδώ και δύο μήνες για μοναχικούς ηλικιωμένους ή ζευγάρια χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.

Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις ενημέρωσης των δημοτών, και συγκεκριμένα για τους ηλικιωμένους με θέμα την Υγιή Γήρανση, με την συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, καθώς και εκδηλώσεις για την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το 2023 θέλουμε να είναι μια χρονιά εκτός από συνέχισης όλων αυτών των δομών μας αλλά και προετοιμασίας για νέες δομές μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως ΚΔΗΦ και Κέντρο Ημέρας για την Άνοια.

Επίσης, ολοκλήρωση της ανακαίνισης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου μας και δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων που κρίνονται απαραίτητα.

Ο Πρόεδρος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» ευχαρίστησε από καρδιάς τον Δήμαρχο κ Μωυσή Ελισάφ για την στήριξη του και την άμεση ανταπόκριση του σε όλα τα θέματα του «ΟΚΠΑΠΑ», το Δ.Σ. του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α» και  τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ιωαννιτών και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.

Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του «ΟΚΠΑΠΑ», μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχους γιατί όλοι έδειξαν τον απαραίτητο ζήλο και συνετέλεσαν στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ωφελούμενους όλων των δομών μας.


Καλή Χρονιά σε όλους.

Εκ του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]