«Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο» Το αυξανόμενο κόστος ζωής η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων

 



Πλήρως αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο». Και έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση αλλά και τις φόβους των ευρωπαίων πολιτών. Ειδικά όμως η σύγκριση των Ελλήνων με τους υπόλοιπους ευρωπαίους δικαιώνει τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σχετικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Όταν μέσα από το Ευρωβαρόμετρο βλέπουμε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, μπορούμε να καταλάβουμε τη δυσχερή θέση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες της Ευρώπης είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 82%. Πόσο είναι όμως στην Ελλάδα; 97%!

Σοκαριστικό είναι και το στοιχείο από το Ευρωβαρόμετρο που δείχνει ότι το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Είναι τεράστιο ποσοστό και αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα της αγοράς. Γιατί όταν ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος, πως θα στηρίξει την κατανάλωση, δηλαδή την αγορά και τις επιχειρήσεις της;

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι οι αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια, προϊόντα αλλά και βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, όχι απλά απασχολούν αλλά κυριολεκτικά φοβίζουν τους πολίτες της Ευρώπης και περισσότερο της Ελλάδας.

  Παράλληλα καταγράφεται και ο προβληματισμός των κατοίκων της Ευρώπης για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έχουν ληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπάρχουν επίσης πολλά επιμέρους στοιχεία που δείχνουν τους φόβους των ευρωπαίων για τη κλιματική αλλαγή, την εξάπλωση του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, τη μετανάστευση.

Εκτιμώ ότι αυτή η έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο είναι επί της ουσίας ένα καμπανάκι κινδύνου το οποίο πρέπει να το ακούσουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιστεύω ότι πρέπει να εντείνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις της προς τις Βρυξέλλες για λήψη μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα να αλλάξει το μείγμα πολιτικής της εντός συνόρων. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Μόνο με μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας –κυρίως οι μικρομεσαίες- αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και δεν αποκλείεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να απειληθεί η κοινωνική συνοχή. Η διαρκής φτωχοποίηση που βιώνει η ελληνική κοινωνία πρέπει επιτέλους να σταματήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]