ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ποιοι κρύβονται πίσω από τα funds που σας παίρνουν τα σπίτια ;




Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης

Δικηγόρος 


Η λειτουργία των funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια διέπεται από τους νόμους 3156/2003 και 4354/2015. 


Κατά τον ν. 3156/2003 το fund θα πρέπει να είναι εταιρία “ειδικού σκοπού”, δηλαδή να έχει αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση τέτοιων δανείων και αν εδρεύει στην ελλάδα να έχει τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας με ονομαστικές μετοχές.


Ο ν. 4354/2015 ως funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια προβλέπει τις εξής εταιρίες:

“αα) Ανώνυμες εταιρίες που σύμφωνα με το καταστατικό τους μπορούν να προβαίνουν σε απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, εδρεύουν στην Ελλάδα και καταχωρίζονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).


 ββ) Εταιρίες που έχουν έδρα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που σύμφωνα με το καταστατικό τους μπορούν να προβαίνουν σε απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής `Ενωσης και


 γγ) σε εταιρίες που έχουν έδρα σε τρίτες χώρες, που σύμφωνα με το καταστατικό τους μπορούν να προβαίνουν σε απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, υπό την επιφύλαξη διατάξεων της ενωσιακής νομοθεσίας, οι οποίες έχουν τη διακριτική ευχέρεια να εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος υπό την προϋπόθεση ότι:


 γγα) Η έδρα τους δεν βρίσκεται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτό προσδιορίζεται στις εκάστοτε κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Α` 167) και


 γγβ) η έδρα τους δεν βρίσκεται σε μη συνεργάσιμο κράτος, όπως αυτό προσδιορίζεται στις εκάστοτε κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013”.


Τα funds όμως, έτσι από καπρίτσιο, προτιμούν να εδρεύουν στο εξωτερικό, οπότε χωρίς τη βοήθεια του ΓΕΜΗ δεν είναι και τόσο εύκολο να μάθουμε σε ποιον ανήκουν.


Είναι όμως πάρα πολλά τα λεφτά. Τον Μάιο 2022 το συνολικό ποσό των κόκκινων δανείων που είχαν πουληθεί σε funds υπολογιζόταν σε 123 δισεκατομμύρια ευρώ (https://www.sofokleousin.gr/arxizei-parti-ton-funds-me-kokkina-daneia-123-dis, δείτε κι αυτό https://www.kathimerini.gr/economy/561440635/se-funds-ena-sta-tria-daneia/). Ήδη έχετε και μια τάξη μεγέθους της υποθηκευμένης περιουσίας των ελλήνων που αντιστοιχεί στα δάνεια αυτά. Μια πρόχειρη εκτίμηση είναι αυτή: “Σήμερα στα χέρια των funds βρίσκονται 760.000 ακίνητα ως εξασφαλίσεις δανείων και προβλέπονται 160.000 πλειστηριασμοί λόγων των μνημονιακών δεσμεύσεων και του "Ηρακλή"», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός” (https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/i-mpizna-ton-kokkinon-daneion-poioi-thisayrizoyn-apo-tin-agora-hreoys).  


Τεράστιο και το ποσό και η περιουσία για να μη γνωρίζουμε ποιοι τα απέκτησαν. Τα χρήματα κι ο έρωτας δεν κρύβονται...


Η δικηγόρος Σοφία Σταυράκη κατέθεσε την εμπειρία της δημοσίως:

“«Με λύπη δυστυχώς παρατηρούμε το ‘νόμιμο φαινόμενο’ ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό με επίσπευση μιας διαχειρίστριας εταιρίας, να κατακυρώνονται τελικά σε θυγατρική μονοπρόσωπη εταιρεία της αλλοδαπής εταιρίας που έχει αγοράσει το δάνειο, το λεγόμενο fund. Δηλαδή η εταιρία που απέκτησε τα δάνεια του ελληνικού λαού δυνάμει ‘αδύναμων’ συμβάσεων και σε εξευτελιστικές τιμές, τελικά να είναι υπερθεματίστρια (μέσω της θυγατρικής της) και να παίρνει τα ακίνητα στην τιμή της α’ προσφοράς.

Αυτά που λέω αποδεικνύονται σε πρόσφατη υπόθεση συμπολίτη μας του οποίου η πρώτη κατοικία βγήκε σε πλειστηριασμό για λογαριασμό fund που έχει έδρα το Δουβλίνο και το ακίνητο εν τέλει ‘πήρε’ μονοπρόσωπη εταιρία που παρουσιάζεται με τον ίδιο διακριτικό τίτλο με τον fund αλλά έχει έδρα την Αθήνα και για το αρχικό ποσό πλειστηριασμού ύψους 50.000 ευρώ” (https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF/a%CE%A0%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%A8%CE%97-%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A5-%CE%97-%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91-%CE%A0%CE%9F%CE%A5-%CE%95%CE%A7%CE%9F%CE%A5%CE%9D-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%A3/).


Μάλιστα. Η συνάδελφος λέει ότι τα “ιρλανδικά funds”, αν και κατά το νόμο δικαιούνται να πάρουν τα ίδια την περιουσία στον πλειστηριασμό, προτιμούν η περιουσία να πάει σε θυγατρικές τους με έδρα στη χώρα μας. Άφησαν όμως την ίδια επωνυμία, οπότε μας “μαρτύρησαν” τι συμβαίνει πραγματικά.


Τη ρώσικη κούκλα ματριόσκα ή μπάμπουσκα την ξέρετε; (όμοιες κούκλες που είναι η μία μέσα στην άλλη, https://berezka-art.jimdofree.com/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B6%CE%BA%CE%B1/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%B1/). Καιρός να τη μάθετε.


Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα κατήγγειλε πέντε περιπτώσεις που οι μπάμπουσκες ανήκαν στην τράπεζα που δήθεν πούλησε το δάνειο (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/to-megalo-kolpo-me-ta-kokkina-daneia-pos-oi-trapezes-ta-ksefortonontai-kai-pou-kataligoun-ta-spitia-ton-politon/, ολόκληρη η συνέντευξη της συναδέλφου εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Hv1rKqeCj8k, εξηγεί πιο αναλυτικά τα λεγόμενα της Σταυράκη).


Η εφημερίδα Ντοκουμέντο κατήγγειλε δημόσια ότι ο βουλευτής Πάτσης είναι μεσάζων της τράπεζας Πειραιώς: “...Ο Πάτσης, όπως άλλωστε σημείωνε και σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις του προτού διαγραφεί όψιμα και προσχηματικά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, συμμετείχε στην εταιρεία Multicollection από το 1996 ως δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. Η εταιρεία αυτή, κατά τα λεγόμενα του βουλευτή, ήταν θυγατρική της Πειραιώς και διαχειριζόταν τα δάνειά της, μέχρι που έπαυσε κάθε δραστηριότητά της το 2009. Ο Πάτσης ωστόσο συνέχισε να εργάζεται για την Πειραιώς ως συνεργάτης της αμαρτωλής διοίκησής της και του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα....” (https://www.documentonews.gr/article/mesazontas-toy-salla-o-korakas-patsis/).


Βέβαια με τον Πάτση τα πράγματα ήταν απλούστατα. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Η τράπεζα του “δάνεισε” τα χρήματα για να “αγοράσει” τα δάνεια. (εντελώς ενδεικτικά: “Ο κ. Πάτσης ήταν συνεργάτης της Πειραιώς. Η Τράπεζα εκτίμησε την συνεργασία τους. Όταν η Πειραιώς αποφάσισε να πουλήσει κόκκινα δάνεια κάλεσε τον κ. Πάτση και του έδωσε δάνεια 4,3 εκατ. ευρώ (σε μια περίοδο που έδιναν δάνεια με το σταγονόμετρο) για να φτιάξει εταιρεία προκειμένου να αγοράσει τα «κόκκινα δάνεια» από την τράπεζα, με δανεικά χρήματα της τράπεζας!!! Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς που ανακεφαλοποιήθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού και τις χάρισαν οι μνημονιακές κυβέρνησεις πλήθος μεγάλων και μικρότερων τραπεζών (για να τις σώσει)!”, https://www.imerodromos.gr/kunikos-patshs-agorasa-kokkina-daneia-ths-peiraios-me-daneio-apo-thn-peiraios-ola-nomima-oloi-sth-nd-hxeran/). 


Βγάζει μάτι ότι ο Πάτσης είναι αχυράνθρωπος της Πειραιώς. Για τους ελάχιστους που το αμφισβητείτε τα πράγματα είναι απλούστατα. Το να στήσετε μια ανώνυμη εταιρία με ονομαστικές μετοχές είναι ουσιαστικά πανεύκολο. Τι λέτε, θα χτυπήσετε την πόρτα της τράπεζας κι αυτή θα σας “πουλήσει” τα κόκκινα δάνεια μπιρ παρά κι από πάνω θα σας δώσει και δάνειο για να τα “αγοράσετε”;


Ε, σα να ήρθε κι η σειρά μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις πληροφορίες που άντλησα στις νομικές μάχες με τα funds.


1. Έστειλα email στην Intrum και μου απάντησε το αυτόματο σύστημα της τράπεζας Πειραιώς...


2. Πάμπολλοι πρώην υπάλληλοι της Πειραιώς εργάζονται πλέον στην Intrum. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Μιλήστε μαζί τους...


3. Ο πρώην γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Intrum πήρε προαγωγή. Διορίστηκε διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας (πρώτα Folli-Follie, μετά Intrum, μετά επιθεώρηση εργασίας, https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%89%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/ar-AAXsAqB,). Ευτυχώς που υπάρχει και ο τιτανοτεράστιος Κωστής Χατζηδάκης για να μας εξηγεί με τον τρόπο του τι συμβαίνει πραγματικά κι επί της ουσίας.


Κάποιοι θα αναφωνήσουν “quis custodiet ipsos custodes?” (ποιος θα μας φυλάξει απ’ τους φύλακες;). Κάπως αλλιώς το λέει αυτό ο σοφός λαός μας.


Τα συμπεράσματα είναι απλούστατα. Κι αν κανείς ακόμη δεν τα αντιλαμβάνεται, δηλαδή βλέπει το λύκο κι ακόμη ψάχνει το ντορό, ε, δεν του χρειάζονται ούτε διαταγές πληρωμής, ούτε δίκες ανακοπών ούτε πλειστηριασμοί. Αν βαρέθηκε τη περιουσία του, ας πάει να τους παραδώσει τα κλειδιά.


Για τους υπόλοιπους δεν είνα και τόσο “βαριά η καλογερική” όσο νομίζετε. 


Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε το επίπεδο της γνώσης σας για το θέμα. Τα πετσωμένα μέσα ενημέρωσης μόνο σας “καίνε” το κεφάλι. Αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε. Αυτό είναι ένα σοβαρό άρθρο για το θέμα των κόκκινων δανείων (https://slpress.gr/oikonomia/trapeziki-tyrannia-i-ora-tis-alitheias-gia-ton-areio-pago/). Δεν συμφωνώ με όλα, αλλά το επίπεδό του είναι αναμφισβήτητο. Με τον καιρό θα μάθετε να τα ξεχωρίζετε κι εσείς.


Το δεύτερο είναι να γίνουν αυτά γνωστά σε όλους. Απλό παράδειγμα: Σήμερα οι δικαστές που δικάζουν την υπόθεσή σας με αντίδικο το fund αντικρύζουν κουστουμαρισμένους δήθεν σοβαρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εσείς είστε “στρατηγικοί κακοπληρωτές”, που σκοπίμως υπερχρεώθηκαν. Θα είναι εντελώς αλλιώς τα πράγματα, άρα και η στάθμιση της αξιοπιστίας από το Δικαστήριο, όταν γίνουν ευρέως γνωστά τα χαΐρια των funds.


Το τρίτο είναι να μην κάθεστε άπραγοι. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, που είχαν πει και κάποιοι άλλοι... Τελικά αγαπάτε ή μισείτε τον εαυτό σας; Προτιμάτε το στρώμα σας ή το παγκάκι, που ισιώνει και τη μέση;


Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτοί που έστησαν την όλη “μηχανή” είναι παντελώς άχρηστοι χαρτογιακάδες. Έφτιαξαν ένα μηχανισμό που δουλεύει ως ένα σημείο. Έτσι φτάσαμε ως εδώ. Μόλις όμως περάσει το σημείο αυτό αποκαλύπτεται περίτρανα, τα βγάζει όλα στη φόρα...






Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]