Συνάντηση για να συζητηθεί το μέλλον του Παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή ζητά με επιστολή του ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

 


Συνάντηση για να συζητηθεί το μέλλον του Παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή και το μέλλον των παιδιών ζητά με επιστολή του προς την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα έχει ως εξής:

 «Αγαπητή  κ. Πρόεδρε,

Ενημερώθηκα για την πρόσφατη επίσκεψη μελών του Δ.Σ. σας στη δομή της «Κιβωτού του  Κόσμου» στην Πωγωνιανή,  χωριό του ακριτικού δήμου Πωγωνίου, και εκφράζω τη λύπη μου που δεν συναντηθήκαμε να συζητήσουμε από κοντά το μέλλον της λειτουργία της στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, η Πωγωνιανή αποτελεί φάρο παιδείας στην εθνικά σημαντική και κρίσιμη ελληνοαλβανική μεθόριο, με συνεχή λειτουργία σχολείων και δομών φιλοξενίας παιδιών για περισσότερο από 100 χρόνια.

Πριν 10 χρόνια και όταν το κοινωφελές ίδρυμα «Ιωάννη Σ . Λάτση» ολοκλήρωσε το έργο του με τη λειτουργία τεχνικών σχολών, απ’ όπου αποφοίτησαν εκατοντάδες παιδιά εκπαιδευμένα και με οικονομική υποστήριξη για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ο Δήμος Πωγωνίου απευθύνθηκε στην Κιβωτό του Κόσμου και στον ιδρυτή της με φιλόδοξο σχέδιο τη συνέχιση λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως και τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής, στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ο Δήμος Πωγωνίου παραχώρησε και στήριξε οικονομικά τη συντήρηση των κτηρίων όπου σήμερα στεγάζεται το παράτημα της δομής. Είμαστε δίπλα από τη πρώτη στιγμή λειτουργίας της ικανοποιώντας κάθε αίτημα, καθώς για μας είναι ελπίδα ζωής η παρουσία των παιδιών, η λειτουργία των σχολείων και η ολοκλήρωση του σχεδίου για τη λειτουργία εξειδικευμένης γεωργικής σχολής για όσα παιδιά το επιθυμούν.

Με χαρά και συγκίνηση μάλιστα φέτος και μετά από αγώνα με την υποστήριξη του Προέδρου της Βουλής, φίλο της περιοχής μας, και τοπικών φορέων ξανανοίξαμε το τριθέσιο δημοτικό σχολείο με 30 μαθητές.

Γνωρίζουμε τα μειονεκτήματα της περιοχής μας, όμως καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να παρέχεται στα παιδιά που φιλοξενούνται στα δομές της Πωγωνιανής (όπως πληροφορηθήκατε λειτουργεί και Κέντρο Παιδικής Προστασίας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου φιλοξενούνται 18 παιδιά) κάθε υποστήριξη, ώστε η εκπαίδευση, η παιδεία και η παιδική ηλικία να είναι ωφέλιμα γι’ αυτά κι αξέχαστα, όπως για τους χιλιάδες απόφοιτους των σχολείων μας μεταξύ των οποίων σημαντικές προσωπικότητες, όπως του τ. Προέδρου της Δημοκρατία Κάρολου Παπούλια.

Αντιλαμβανόμενοι όλοι την κρισιμότητα της συνέχισης της κατοίκησης των μεθόριων χωριών, την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού στη μεθόριο και τις δυνατότητες που έχει η Μ.Κ.Ο.  της οποίας αναλάβατε τα ηνία, δηλώνουμε έτοιμοι ως αρωγοί και συμπαραστάτες και διαθέσιμοι να σχεδιάσουμε το μέλλον της σε νέα βάση, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις της έως σήμερα λειτουργίας της.

Η τοπική κοινωνία με εμπειρία στη φιλοξενία των παιδιών για περισσότερο από ένα αιώνα, είναι σίγουρη πως θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας.  Σας προσκαλούμε για μια νέα επίσκεψη ή συνάντηση, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τόσο τον τόπο, όσο και τους κατοίκους και τους φορείς του από κοντά και να δημιουργήσουμε μια νέα αρχή στο ακριτικό μας Πωγώνι, όπως εξ’ αρχής επιθυμούσαμε. 

Στη διάθεση σας για κάθε ενημέρωση ή ενέργεια.



                                                                                       

                                                                                              Με εκτίμηση,

                                                                                    Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

                                                                                                            Στυλιανός Κουκουλάρης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]