ΦΩΣ:Πρωτογενής τομέας ώρα μηδέν! …και όχι για βραβεία!

 


Γεώργιος Παπαγεωργίου (Τομέαρχης Αγροδιατροφής & Πρωτογενή)



Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση απονομής τιμητικής διάκρισης «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Και αυτό, διότι αφενός ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης και αφετέρου διότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δεν έχει συμβάλει ουδόλως στην επίλυση, των καυτών ζητημάτων της καθημερινότητας του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου.


Ο μαρασμός και η εγκατάλειψη των επαγγελμάτων του πρωτογενούς τομέα αποτελούν γεγονός που σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο, με μία και μόνο επίσκεψη στις καλλιεργητικές ζώνες γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων.


Σε ό,τι αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα στον οποίο και απευθύνεται κατά κύριο λόγο η συγκεκριμένη βράβευση, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Πιο συγκεκριμένα από το 2017 μέχρι και το 2021 ζήσαμε μια πρωτοφανή και κατακόρυφη πτώση τιμών των παραγόμενων προϊόντων κρέατος και γάλακτος (επισυνάπτονται σχετικά γραφήματα), χωρίς αυτό να ήταν αποτέλεσμα αύξησης της παραγωγής. Από το 2021 μέχρι και σήμερα, παρόλο που οι τιμές στο γάλα και στο κρέας έχουν ανεβεί, ο υπερδιπλασιασμός των τιμών, αγροτικών και κτηνοτροφικών εφοδίων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο των καυσίμων και των τιμολογίων ρεύματος, δεν επέτρεψαν την οποιαδήποτε ανάκαμψη του κλάδου, έχοντας ως αποκορύφωμα την μεταφορά του κόστους παραγωγής στην κατανάλωση, καθιστώντας μέχρι και άκρως απαγορευτική την προμήθεια αυτών των ειδών διατροφής από μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού.


Σε όλα αυτά τα γεγονότα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έλαμψε... δια της απουσίας του. Ακολούθησε την πάγια και ανώδυνη τακτική της διαπίστωσης, περιγραφής και μόνον των προβλημάτων, ενώ σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις προέβη σε στομφώδεις ανακοινώσεις πράξεων που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν.


Πιο συγκεκριμένα:


α) στην περίπτωση της δημιουργίας του Κέντρου Kρέατος που άρχισε να συζητείται στο ΠΣΕΚ την περίοδο 2017-2018, όπου τελικά ανακοινώθηκε, το καλοκαίρι του 2022 ως χώρος εγκατάστασης το αγρόκτημα στον Κατσικά Ιωαννίνων και τελικώς το φθινόπωρο του 2022 επανανακοινώθηκε οριστικά, ο χώρος των εγκαταστάσεων ΤΕΙ Αρτας...


β) στην περίπτωση του ζητήματος της Φέτας (Διεπαγγελματική) πάνω στο οποίο έγιναν εκ νέου βαρύγδουπες εξαγγελίες, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν για να διαφυλάξουν τόσο τους παραγωγούς και το προϊόν, όσο και τον καταναλωτή, κάτι το οποίο επισήμανε και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Ι. Βιτάλης σε συνέντευξη τύπου στις 14 Οκτωβρίου 2022 στα Γιάννενα: «Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την φέτα ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής. Ένα πλέγμα προβλημάτων που γεννά η διεθνής και ενεργειακή κρίση κινδυνεύει να μετατρέψει την φέτα σε είδος πολυτελείας με τεράστιο αντίκτυπο στην κτηνοτροφία αλλά και τους καταναλωτές. Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, του ενεργειακού κόστους και μείωσης του παραγόμενου αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος συνθλίβουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και κατά συνέπεια οδηγούν στην αναγκαστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου», αναφέρει ο τύπος της επόμενης ημέρας.


Για εμάς, τα αυξανόμενα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και η παντελής απουσία της Περιφερειακής Αρχής δεν δικαιολογούν βραβεία και πανηγυρισμούς. Τα προβλήματα επιζητούν λύσεις και ενδεικτικά προτείνουμε τα εξής:


1. Εξίσωση του ΦΠΑ εσόδων-εξόδων σε 6% για όλη την αγροτο-κτηνοτροφική κοινότητα.

2. Χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων και αγροτών από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα.

3. Μετατροπή του πετρελαίου κίνησης σε «αγροτικής κίνησης».

4. Αυστηροποίηση ποινών για τη νοθεία σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

5. Πλαφόν στα αγροτικά και κτηνοτροφικά τιμολόγια ρεύματος.


Τέλος, επισημαίνουμε πως κάθε μορφή δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.


Μολονότι ο Περιφερειάρχης, σύμφωνα με όσα δηλώνουν και οι συντάκτες της ανακοίνωσης βράβευσης δεν είναι αγρότης ούτε κτηνοτρόφος, τον προσκαλούμε σε μια δημόσια συζήτηση πάνω σε θέματα του Πρωτογενούς Τομέα στα οποία και οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν τις θέσεις τους σε έναν εποικοδομητικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]