ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γιατί επιδοτούμε την ηλεκτροκίνηση ;




Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.


Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πρέπει να κάνουμε δραστικές περικοπές στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή δεν επαρκεί, προκειμένου να αποφύγουμε τις περιοδικές διακοπές για κάποιες ώρες κάθε μέρα (εντελώς ενδεικτικά: https://www.pronews.gr/oikonomia/proedros-genop-dei-deltio-sto-reyma-kai-programmatismenes-diakopes-misis-i-mias-oras-ton-xeimona/).


Ταυτόχρονα επιδοτούμε την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/o-proedros-tou-sata-me-varies-aixmes-gia-ton-kosta-skreka-filies-kai-ilektrika-aytokinita/). Μάλιστα μετά από κάποια χρόνια θα έχουμε, λέει, μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και με τι ρεύμα θα τα κινούμε, αφού τώρα υποτίθεται ότι δεν έχουμε ρεύμα ούτε για το ψυγείο και την κουζίνα; Εξ όσων γνωρίζω αυτό το ερώτημα δεν το απαντάει κανένας. Μάλλον ξέχασαν να το σκεφτούν οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής.


Αυτά υποτίθεται ότι συμβαίνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις υπερβολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του “θερμοκηπίου”.


Έλα μου ντε, όμως, που το ξέρουν μέχρι κι οι πέτρες ότι ο πλανήτης όχι μόνο δεν υπερθερμαίνεται, αλλά είναι (και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα) σε διαδικασία ψύξης. Ναι, ναι, ναι, έτσι ακριβώς. Και μάλιστα σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της NASA. Δημόσιες ανακοινώσεις, όχι απόρρητα έγγραφα.


Πως είπα; Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της Ακαδημίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, τα λέει χύμα και τσουβαλάτα πως η δήθεν κλιματική αλλαγή είναι παραμύθι (https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CF%8E%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BB/).


Κυρίως όμως ακούστε αυτή τη συνέντευξή του (https://www.youtube.com/watch?v=URqjvxXkS6Q). 17 λεπτά είναι. Θα γίνετε στ’ αλήθεια σοφότεροι. Ο καθηγητής λοιπόν λέει εμπεριστατωμένα ότι επί υπουργίας Χατζηδάκη μέχρι και τα υδροηλεκτρικά βαφτίστηκαν “βρώμικη” ενέργεια και γι’ αυτό περιορίστηκε η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 3%. Επί Σκρέκα το νερό κάπως πλύθηκε και γι’ αυτό ξαναπρασίνισε, οπότε ξαναρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα φράγματα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Κυρίως όμως αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης ψύχεται και θα ψύχεται για πολλά χρόνια για λόγους που αφορούν την ακτινοβολία του ηλίου κι αυτό έχει ανακοινωθεί επισήμως από τη ΝΑΣΑ. Η συνέντευξη του Φώσκολου δόθηκε τον Φλεβάρη του 2021. Από τότε ουδείς τόλμησε να τον διαψεύσει.


Ταυτόχρονα η χώρα μας έχει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη στην αδράνεια. Στην αρχή μας είπαν ότι ο ντόπιος λιγνίτης είναι “βρώμικος” και γι’ αυτό η χώρα θα μπει στην παγκόσμια πρωτοπορία κατά της “κλιματικής αλλαγής” κι αντί για λιγνίτη που τον έχει δικό της, κι άρα τζάμπα, θα αγοράζει φυσικό αέριο. 


Στο άρθρο μου “υπάρχει καρτέλ στο ρεύμα;” (το είχα αναρτήσει στις 19-6-2022, αλλά μυστηριωδώς, όλως παραδόξως και συμπτωματικά την “κοπάνησε” απ’ το blog. Σας το ξαναανέβασα εδώ, https://aristatsis.wordpress.com/2022/12/03/%cf%85%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1/) σχολίαζα σχετικά:

“Του βρωμούσε του οικολόγου Στάσση ο λιγνίτης, που τον έχει ουσιαστικά τζάμπα. Ταυτόχρονα βέβαια η ΔΕΗ θησαυρίζει γιατί πουλούσε και πουλάει το ρεύμα των υδροηλεκτρικών σε τιμές πολεμικού φυσικού αερίου. Σας φαίνεται τυχαίο; Ακόμη και σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες δεν έχουν μπει σε πλήρη λειτουργία γιατί δυσκολεύονται να σκάψουν να εξορύξουν το λιγνίτη (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/energiaki-krisi-i-dei-dromologi-afxisi-stin-paragogi-ligniti/). “Πότε ο Γιάννος δε μπορεί, πότε ...” που λέει κι ο σοφός λαός μας.

Αυτές οι “οικολογικές ευαισθησίες” είναι εντελώς υποκριτικές και προσχηματικές όσο δε λαμβάνουν υπόψη τους την αδηφάγα ενεργειακά συμπεριφορά της Κίνας. Κυριολεκτικά πυροβολούμε τα πόδια μας από φόβο μην κλάσει ένα μυρμήγκι, την ώρα που ένα κοπάδι ελέφαντες έχουν κάνει όλο τον πλανήτη έναν τεράστιο βόθρο. Αυτή είναι η σύγκριση των μεγεθών”. 


Δε δυσκολευόμαστε όμως καθόλου να σκάψουμε για λιγνίτη αν είναι να τον δώσουμε στα γειτονικά Σκόπια (“Χρ. Κολοβός: «Συμφωνήσαμε να δοθούν 1.000.000 τόνοι ελληνικού λιγνίτη στα Σκόπια την ώρα που εμείς καίμε πανάκριβο φυσικό αέριο», https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/energeia/7118096_hr-kolobos-symfonisame-na-dothoyn-1000000-tonoi-ellinikoy-ligniti και “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΣΕ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ! ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!”, https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF/%CE%9F%CE%99-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%95%CE%A3-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%94%CE%95%CE%9D-%CE%95%CE%A7%CE%9F%CE%A5%CE%9D-%CE%9D%CE%91-%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%A9%CE%A3/, https://www.ethnos.gr/Politics/article/224032/tisymfonhsanmhtsotakhskobatsefskimytilhnaiosdehkaipromhtheialignithstotrapeziathhnasskopion). Φαίνεται πως ο λιγνίτης εδώ στην Ελλάδα “βρωμίζει”. Μόλις πάει στα Σκόπια “πρασινίζει”. 


Αυτό που λησμόνησαν τα δημοσιεύματα αυτά είναι πως κάνουμε κι εισαγωγή από το φτηνό λιγνιτορεύμα των σκοπιανών και σα να ξέρετε καλύτερα από εμένα σε ποιες τιμές μας το πουλάνε.


Βοούν τα δημοσιεύματα για εγγυημένα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της απολιγνιτοποίησης (εντελώς ενδεικτικά: “https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/to-megalo-kolpo-me-to-ilektriko-reyma-pos-i-kyvernisi-eksasfalise-eggyimena-yperkerdi-stous-paroxous/). 


Για να τα παρακολουθήσετε όλα αυτά χρειάζεται να έχετε μια ιδέα για το πως λειτουργεί το “χρηματιστήριο ενέργειας”. Τα γράφω στο “υπάρχει καρτέλ στο ρεύμα;”. Για όσους συνεχίζουν να δυσκολεύονται φρόντισαν άλλοι να μας τα κάνουν λιανά μ’ αυτό το άρθρο (https://www.ksipnistere.com/2022/08/blog-post_793.html). Το παραθέτω αυτούσιο:

“Σκέψου να πας στο μανάβη για να αγοράσεις από ένα κιλό διάφορα φρούτα και λαχανικά. 

Ας βάλουμε ενδεικτικές τιμές, πατάτες (τιμή 1€/κιλό) αγγούρια (1€/κιλό), ντομάτες 1€/κιλό), καρότα, (1€/κιλό), πεπόνι (1€/κιλό), πιπεριές (1€/κιλό) φράουλες (10€/κιλό) και αβοκάντο (11€/κιλό). 

Αγοράζεις ένα κιλό από όλα. Ο μανάβης για τον απλό κόσμο που γνωρίζει ανώτερα μαθηματικά, θα χρέωνε 

1 + 1 + 1 + 1 + 1 +1 +10 + 11 = 27€

Κι ο πελάτης του θα θεωρούσε φυσιολογικό να πλήρωνε 27€. 

Πόσο λάθος κάνουν!  

Η σωστή η χρέωση είναι 80€. Η κοινοτική οδηγία υποχρεώνει τον  μανάβη να τα χρεώσει όλα στην τιμή της φράουλας. 

Πως είπατε; 

Είναι κλεψιά; 

Κι όμως, αυτό γίνεται στην αγορά ενέργειας. 

Μαζεύονται οι παραγωγοί ρεύματος και δίνουν τιμές για την επόμενη ημέρα, βασισμένοι στα μοντέλα πρόβλεψης που διαθέτουν κατανάλωσης, καιρικών συνθηκών κτλ. 

Αφού αποκλείσουν την πιο ακριβή τιμή για να αποφύγουν (και καλά) την κερδοσκοπία, χρεώνουν όλο το ρεύμα στην αμέσως υψηλότερη τιμή. Άσχετα αν το κόστος είναι πολύ μικρότερο. 

Το αγγούρια τα πληρώνεις για φράουλες !

Με ποια δικαιολογία; 

Να ενισχύσουν τους παραγωγούς αγγουριών (τις ΑΠΕ).

Εντωμεταξύ για να περάσει πιο εύκολα η απάτη, ονομάζουν την κατάθεση τιμών χρηματιστήριο! Ακούς χρηματιστήριο και πάει το μυαλό σου ότι πρόκειται για εκατομμύρια ή έστω χιλιάδες συμμετέχοντες. 

Στην πραγματικότητα είναι μια χούφτα εταιρίες σε κάθε χώρα και υποτίθεται καθορίζονται οι τιμές στην ελεύθερη αγορά. 

Οι εμπνευστές του μηχανισμού φαίνεται θεωρούσαν πως στα ολιγοπώλια ανταγωνίζονται οι εταιρίες σκληρά μεταξύ τους. Όπως για παράδειγμα στην κινητή τηλεφωνία που δεν διανοείται άνθρωπος να πιστέψει το ενδεχόμενο να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους. Ότι έχουν ίδιες τιμές είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης!

Το κόλπο δεν τελειώνει εδώ όμως. 

Πριν πληρώσεις σου λέει ο μανάβης πόσο τυχερός είσαι που η κυβέρνηση μεριμνάει για εσένα. 

Δεν θα πληρώσεις 80, αλλά 50€. 

Τα υπόλοιπα 30 θα τα πάρει από το κράτος, το οποίο επιδοτεί τις αγορές λαχανικών και φρούτων. 

Εσύ πανηγυρίζεις που γλίτωσες τόσα χρήματα και δεν αναρωτιέσαι από που βρίσκει η κυβέρνηση τα χρήματα. 

Δεν σκέφτεσαι πως είναι από τους φόρους σου! Από το ΦΠΑ που πληρώνεις σε κάθε προϊόν που αγοράζεις. 

Από εκεί βρέθηκε ο περίφημος "δημοσιονομικός χώρος". 

Εντωμεταξύ οι φόροι είναι περισσότεροι από αυτούς που πλήρωνες, επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές των υπόλοιπων αγαθών.  

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές; Λόγω του πληθωρισμού που προήρθε κατά κύριο λόγο από το αυξημένο κόστος ενέργειας. 

Τέικ δατ Πούτιν!

Ουπππςςςςςς

-Αλήθεια, με τα 1,9 δις που θα επιδοτήσει η κυβέρνηση τους λογαριασμούς ρεύματος μόνο για τον Σεπτέμβρη, πόσα νοσοκομεία θα μπορούσε να φτιάξει; Πόσες μονάδες ηλεκτρισμού;”.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Εύλογη απορία. Ίσως μας τη λύσει ο δήμαρχος Πρέβεζας. 


Μέσα στο καλοκαίρι του 2022 ο δήμος Πρέβεζας απέκτησε τριάντα ηλεκτρικά ποδήλατα συνολικού κόστους 255.883,44 ευρώ, μέσω προγράμματος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (https://onprevezanews.gr/30-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA/) για χρήση των δημοτών του και των τουριστών.


Πλην όμως για όλους μας που έχουμε επισκεφθεί την Πρέβεζα έστω και μια φορά είναι απλούστατο ότι η ποδηλατάδα με κλασσικό ποδήλατο μέσα στην Πρέβεζα, η οποία είναι εντελώς επίπεδη, αποτελεί μια υπέροχη βόλτα, αλλά για αθλητισμός “δεν πιάνεται”. Ούτε καν ιδρώνεις.


Οπότε ποιος λόγος υπήρχε να αγοραστούν, έστω και με χρήματα του “προγράμματος” τα πανάκριβα ηλεκτρικά ποδήλατα; Γιατί δεν τους έκαναν τα “φτηνιάρικα” με το πετάλι;


Κυρίως όμως γιατί δε σκέφτηκαν κι όλους εμάς που μόλις αρχίσει μια τέτοια άσχετη και βλάκώδης κατανάλωση ρεύματος, αναγκαστικά αυξάνονται οι πιθανότητες ενεργοποίησης έστω και μιας μονάδας παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, οπότε μας στοιχίζει ο κούκος αηδόνι; Τους πρεβεζάνους καταστηματάρχες της εστίασης που τους πίνει το αίμα η ΔΕΗ τους ρώτησαν;


Έχοντας αυτές τις εύλογες απορίες έστειλα στο δήμαρχο Πρέβεζας το άρθρο αυτό, μαζί με το άλλο για το καρτέλ του ρεύματος, ζητώντας του να μου δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σε ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν το πράξει, θα θεωρήσω τη συμπεριφορά του ως έμπρακτη ομολογία, οπότε θα υποβάλω σχετική μήνυση, για την οποία βεβαίως θα σας ενημερώσω.


Τίθεται ένα τελευταίο ερώτημα. Γιατί δεν τα λένε αυτά τα mainstream μέσα ενημέρωσης; Φρόντισε να μας το ξεκαθαρίσει ο τιτανοτεράστιος Στέλιος Πέτσας. Ο όρος petso-media θα μπορούσε να γίνει viral παγκοσμίως. 


Παρακολουθήστε και διαβάστε ό,τι θέλετε. Θα σας έκανε όμως τεράστιο καλό να έχετε δική σας άποψη αν το μέσο είναι πετσωμένο ή απέτσωτο...



ΥΓ. Θα βρεθεί κανένας να ισχυριστεί ότι ενδιαφέρομαι για υποψηφιότητα στο δήμο Πρέβεζας, έτσι για να πέσει το γέλιο της αρκούδας;



Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]