Η Ομοσπονδία Γονέων Ηπείρου για τα εγκαίνια του ΕΝΕΕΓΥΛ Άρτας :Όταν ο εμπαιγμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν γνωρίζει όρια ...

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια του  νεοϊδρυθέντος Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λύκειου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Άρτας. Τα εγκαίνια ενός τέτοιου σχολείου υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πραγματικά γιορτή για όλη την κοινωνία της Άρτας. Όμως –δυστυχώς- για μια ακόμα φορά κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δείχνουν το ανάλγητο πρόσωπό τους απέναντι στα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Στα εγκαίνια του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Άρτας, παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας, κ.Γιώργος Στύλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως: «η λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ είναι η απόδειξη πως αναγνωρίζουμε τα άτομα με αναπηρία και με μαθησιακές δυσκολίες ως αυτό που είναι: ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς αστερίσκους. Είμαστε συνεχώς δίπλα στα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και τις οικογένειές τους, στηρίζοντας την προσπάθεια τους να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ένα καλύτερο μέλλον». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  μάλιστα την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως: «παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, η Υπουργός μας άκουσε. Δικαίωσε την προσπάθεια μας να προσφέρουμε στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες του Νομού μας αυτό που αξίζουν, χρειάζονται και δικαιούνται: εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους».

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ  ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ;

Το ΕΝΕΕΓΥΛ Άρτας ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποτελούσε αίτημα χρόνων τόσο από τους γονείς μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ή/και Ανάγκες όσο  και από την  εκπαιδευτική κοινότητα  της Άρτας. Ωστόσο ένα τέτοιο σχολείο ιδρύθηκε χωρίς να έχει προβλεφθεί πού θα στεγαστεί (η «βιασύνη» παραπέμπει ξεκάθαρα  σε προεκλογικούς λόγους). Έτσι αποφασίστηκε από τον Δήμο Αρταίων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να στεγαστεί στο χώρο του ΕΠΑΛ, στο οποίο φοιτούν 600 περίπου μαθητές. 

Πέρα από το «χαοτικό»  και ακατάλληλο για εκπαίδευση μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες  περιβάλλον, ο χώρος που διατέθηκε για τη στέγαση, είναι ένας χώρος λιγότερος από 50τμ (2 μικρές αίθουσες, 1 γραφείο διεύθυνσης και ένα μικρό γραφείο Ειδικού Εκπ/κού Προσωπικού). Ο χώρος αυτός όχι μόνο δεν επαρκεί για να στεγάσει τους μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ, αλλά καθίσταται επικίνδυνος για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.

ΤΙ ΧΩΡΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΕΝΕΕΓΥΛ.

Για να λειτουργήσει υποτυπωδώς ένα ΕΝΕΕΓΥΛ απαιτούνται  - κατ’ ελάχιστο - οι εξής χώροι:

Μια αίθουσα για κάθε τάξη, δηλαδή έξι αίθουσες 25τμ η κάθε μια (3 Γυμνασίου και 3 Λυκείου) και με την προϋπόθεση ότι κάθε τάξη θα έχει μόνο ένα τμήμα, πράγμα σπάνιο για τέτοιου τύπου σχολεία, λόγω της διαβάθμισης των ειδικών αναγκών των μαθητών.

Ένα γραφείο Διεύθυνσης και ένα μεγαλύτερο για τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Γραφεία για κάθε ειδικότητα του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (λογοθεραπευτή -ψυχολόγου – κοινωνικού λειτουργού – εργοθεραπευτή - ειδικά εξοπλισμένος χώρος φυσικοθεραπείας). 

Ιατρείο Α’ Βοηθειών.

Χώρος σίτισης . Χώρος εκπαίδευσης στην αυτοεξυπηρέτηση. Τουαλέτες ΑμΕΑ, ειδικά διαμορφωμένες για χρήση με αναπηρικό αμαξίδιο.

Γυμναστήριο με ειδικά όργανα γυμναστικής – ενδυνάμωσης.

Εξοπλισμένα εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης, ειδικά διαμορφωμένα για χρήση από μαθητές ΑμΕΑ.

Εκτός από τους παραπάνω χώρους, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία, ένα τέτοιο Ειδικό Σχολείο πρέπει να έχει επιπλέον χώρους όπως πχ αίθουσα χαλάρωσης και διαχείρισης κρίσεων, πισίνα υδροθεραπείας, αίθουσα εκδηλώσεων και άλλους βοηθητικούς χώρους που δυστυχώς, παρότι προβλέπονται από τους νόμους, θεωρούνται πολυτέλεια για τα Ελληνικά δεδομένα.


Στο νέο σχολείο λοιπόν που εγκαινιάστηκε,  όλα τα παραπάνω … «χωρούν»  στα 50 τετραγωνικά που έχουν διατεθεί από τον Δήμο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Αυτή, κατά τον Υφυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ  «είναι η απόδειξη πως αναγνωρίζουμε τα άτομα με αναπηρία και με μαθησιακές δυσκολίες ως αυτό που είναι: ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς αστερίσκους».   Ο απόλυτος εμπαιγμός των  παιδιών ΑμΕΑ και των γονέων τους, σε όλο τους το μεγαλείο.

Όσο για τη «στήριξη (των παιδιών ΑμΕΑ) στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ένα καλύτερο μέλλον», αυτή φαίνεται και από το προσωπικό που έχει τοποθετηθεί  στο νέο σχολείο. Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί:  2 αναπληρωτές καθηγητές με πλήρες ωράριο και 7-8 καθηγητές που είναι οργανικά τοποθετημένοι σε άλλα σχολεία και συμπληρώνουν το ωράριό τους  στο ΕΝΕΕΓΥΛ, χωρίς μάλιστα αρκετοί από αυτούς να έχουν ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Απουσιάζουν παντελώς άκρως απαραίτητες ειδικότητες ΕΕΠ και ΕΒΠ, όπως ο Λογοθεραπευτής, ο Σχολικός  Νοσηλευτής  και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, καθιστώντας τη λειτουργία του σχολείου άκρως επικίνδυνη για τους μαθητές.

Βέβαια δεν αποτελεί πρωτοτυπία το ΕΝΕΕΓΥΛ Άρτας. Το σύνολο των Ειδικών Σχολείων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) στην Ήπειρο λειτουργεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες: υποστελεχωμένα , με άθλιες υποδομές, με τάξεις κλουβιά, ανύπαρκτους χώρους για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, χωρίς γυμναστήρια, χώρους φυσικοθεραπείας – εργοθεραπείας, βοηθητικούς χώρους... 

Αυτή την αθλιότητα τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν βαφτίσει «διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργεια του σεβασμού και καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών  (βλ. ιστοσελίδα ΥΠΑΙΘ)». 

Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου, καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Άρτας να βροντοφωνάξουν ένα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ των παιδιών ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Να απαιτήσουν εδώ και τώρα, ανέγερση νέου διδακτηρίου για τη στέγαση του νέου ΕΝΕΓΥΛ, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση του σχολείου με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες Εκπαιδευτικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]