ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΗΓΑΣΟΣ» «Μικρασιάτες και Πόντιοι των Ιωαννίνων»

   


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΗΓΑΣΟΣ», που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου «Μικρασιάτες και Πόντιοι των Ιωαννίνων», το συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γκόντζος, στο φιλόξενο πολυχώρο «Ευτοπία», ο οποίος παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου.

       Μια εκδήλωση με διττό σκοπό, αφενός μεν να καταδείξει, με αφορμή τα εκατόχρονα από τη Μικρασιατική καταστροφή, την παρουσία των ξεριζωμένων Μικρασιατών στην περιοχή μας, αφετέρου δε να τιμήσει ένα άξιο τέκνο της Μικρασιατικής γης, τον εκλιπόντα εξαιρετικό ουμανιστή γιατρό και θαυμάσιο άνθρωπο, τον Νίκο Ακριτίδη.

      Την εκδήλωση τίμησαν με τη σεμνή τους παρουσία, η οικογένεια του Νίκου Ακριτίδη, η σύζυγός του Σταυρούλα και οι δύο γιοί του, ο Κώστας και ο Θανάσης, με τον τελευταίο να παίρνει το λόγο για να αναφερθεί στην ανθρώπινη πλευρά του πατέρα του.


      Το παρόν στην εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό, έδωσαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αγνή Νάκου, η οποία υπηρέτησε τον ίδιο χώρο με τον εκλιπόντα γιατρό στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και ο Χάρης Λαζάνης, ο οποίος στάθηκε στην ουσιαστική κληρονομιά και παρακαταθήκη που αφήνει ένας γονιός στα παιδιά του και που δεν είναι άλλη από την υστεροφημία του. Το Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ακριτίδη και με έντονη συναισθηματική φόρτιση χαιρέτισε την πρωτοβουλία του συλλόγου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του γιατρού και παρούσα στην εκδήλωση ήταν η πρώην Δημοτική Σύμβουλος – Πρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και φίλη του συλλόγου Ντίνα Μπακόλα.

     Η φιλόγογος Αικατερίνη Στύλογλου, παρουσίασε μέρος της μεταπτυχιακής της διατριβής, σχετικά με την έλευση και ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και ανέλυσε πτυχές άγνωστες μέχρι σήμερα, με μια μεστή και περιεκτική τοποθέτηση, ενώ ο φυσικός και φροντιστής Βασίλης Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στο έργο (επιστημονικό αλλά και φιλανθρωπικό) και το βίο του γιατρού Νίκου Ακριτίδη, ως στενός του φίλος μέχρι το τέλος της ζωής του, ώστε να γνωρίσουν και να θυμηθούν όλοι τη σημαντική δράση του.


     Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τη Μικρά Ασία από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Ελπινίκης Μπάρκα.

     Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΗΓΑΣΟΣ» ευχαριστεί τα μέλη, τους φίλους και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, καθώς και την οικογένεια Ακριτίδη και ελπίζει η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει την απαρχή για να τιμηθεί ο Νίκος Ακριτίδης, όπως ακριβώς του αρμόζει.

     Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση του πολιτιστικού πολυχώρου «Ευτοπία», για την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και το φωτογράφο Ιωάννη Μπράτη, που φροντίζει με το φακό του να αποτυπώνει κάθε εκδήλωση της πόλης μας.


      Κι επειδή οι Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν, ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο υγεία και ευτυχία και  η καινούργια χρονιά 2023, που σε λίγες μέρες ανατέλλει, να είναι παραγωγική και δημιουργική για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]