ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Οι φοιτητές στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγκάζονται με απαράδεκτους κόφτες να «μείνουν» στο ίδιο έτος!


Καταγγελία ΦΣ Τμήματος ΒΕΤ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ξέρουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα Πανεπιστήμια! Χορτάσαμε από λόγια για “μεγάλες αλλαγές”, μια σειρά νόμους που πάντα οδηγούν εμάς και τις σπουδές μας σε ακόμα χειρότερη θέση. Πέρσι, στα πλαίσια της αξιολόγησης, πέρασε από την επιτροπή σπουδών του Τμήματος, ότι οι φοιτητές του 1ου έτους δεν θα μπορούν να μεταβούν στο 2ο έτος και αντίστοιχα του 3ου έτους στο 4ο, εάν δεν έχουν περάσει το 60% των ECTS των μαθημάτων.

Αν υπάρχει τόσο πολύ ενδιαφέρον για το πότε οι φοιτητές θα πάρουν πτυχίο, χρειάζεται η Κυβέρνηση να στηρίξει τη φοιτητική μέριμνα που σήμερα είναι ανύπαρκτη, να στηρίξει τους εργαζόμενους φοιτητές που σήμερα δεν έχουν καμία διευκόλυνση, για να μπορούν οι φοιτητές να αφιερωθούν απρόσκοπτα στις σπουδές τους. Στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους, να ανταποκριθούν στις αυξημένες συχνά απαιτήσεις, οι φοιτητές χρειάζονται αντίστοιχη στήριξη από το Πανεπιστήμιο. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών είναι να έχει και το Τμήμα μας επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του , αρκετό προσωπικό διδασκόντων και εργαστηρίου, για τα υλικά που χρειάζεται κ.α.

Αντί αυτού όμως , στα πλαίσια αυτής της «αξιολόγησης» μπαίνουν περισσότεροι κόφτες , να μην μπορούν να δηλώσουν  μαθήματα οι φοιτητές εάν δεν έχουν περασμένο έναν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων. Κάτι που, πόσο μάλλον σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να εφαρμοστεί! Επιπλέον η σχολή μας είναι εργαστηριακή ,μπορεί σε ένα εξάμηνο ένας φοιτητής να μην έχει περάσει κάποιο μάθημα αλλά να έχει περάσει το αντίστοιχο εργαστήριο.  Τώρα όμως με τις νέες αλλαγές, σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής θα είναι αναγκασμένος να παρακολουθηθεί  ΞΑΝΑ το εργαστήριο για να μπορέσει να δώσει το μάθημα. Άρα, αντικειμενικά να καθυστερήσει τη λήψη του πτυχίου αφού, εξεταστική μπορεί να δώσει δυο φορές το χρόνο αλλά την παρακολούθηση ενός εργαστηρίου θα την κάνει κατά την διάρκεια του εξαμήνου που διδάσκεται το εργαστήριο.

Οι φοιτητές συσπειρωθήκαμε στο σύλλογό μας, από την πρώτη στιγμή που το μάθαμε παρεμβήκαμε στην επιτροπή προγράμματος σπουδών, μαζέψαμε υπογραφές από τα έτη με το ψήφισμά μας και κάναμε κινητοποίηση στον πρόεδρο της σχολής. Στην αρχή, αποσπάσαμε δέσμευση ότι όσοι στείλουν αίτηση- ένσταση για τα κομμένα μαθήματα θα μπορέσουν να δηλώσουν κανονικά τα μαθήματα του τρέχοντος έτους. Κάποιοι συμφοιτητές μας στείλανε συμπληρωματικά και δικαιολογητικά  για ζητήματα προσωπικά ή υγείας . Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την συνέλευση των καθηγητών, ενώ είχαμε απαιτήσει να παρέμβει εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου  στη διαδικασία. Την  επόμενη μέρα στάλθηκε e-mail σε όσους φοιτητές έκαναν την αίτηση ότι απορρίπτεται. Στη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου αποφασίστηκε να απευθυνθούμε σε όλους τους καθηγητές της σχολής με σκοπό να αναιρέσουν την άδικη αυτή απόφαση και να στηρίξουν την μεριά των φοιτητών. Μάθαμε στην συνέχεια ότι στη συνέλευση των καθηγητών εξετάστηκαν  οι αιτήσεις μια- μια  και απορρίφθηκαν όλες. Μάλιστα, ακούστηκαν και  ευφάνταστες δικαιολογίες όπως πχ δεν ισχύουν δικαιολογητικά γιατρών από την Κύπρο παρά μόνο από ελληνικά νοσοκομεία ή ακόμα έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τα προβλήματα υγείας των συμφοιτητών μας.

Η αναβάθμιση των σπουδών, αναμφισβήτητα, προϋποθέτει τη συνεχή αξιολόγησή τους, με κριτήριο το πώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες της διδασκαλίας, της προόδου της επιστήμης και της έρευνας, πώς συνδέονται και εξυπηρετούν τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας. Σε αυτήν τη διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο η γνώμη των φοιτητών, μέσα από τους συλλόγους τους, την επικοινωνία και ανταλλαγή γνώμης με τους διδάσκοντες. Απαιτούμε :

Oυσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Όχι σε παραπάνω εμπόδια και «κόφτες» στη σχόλη μας, να καταργηθεί αυτή η αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της σχολής μας! Πρόσληψη επαρκούς διδακτικού-εργαστηριακού προσωπικού.

Ενισχυτική διδασκαλία και φροντιστηριακές ώρες , ειδικά για κατηγορίες φοιτητών που έχουν επιπλέον δυσκολία

Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές (εξεταστικές επί πτυχίο, άδειες, ειδικά εργαστήρια)

Να παρθούν μέτρα για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών, να βγαίνουν πιο άμεσα τα αποτελέσματα, να γίνει ανέγερση νέων εστιών , επινοικίαση ξενοδοχείων


Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια,  τους καθηγητές μας και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθεί στο πλάι μας, να αναιρέσουμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση και να διεκδικήσουμε ολοκληρωμένες σπουδές στο ύψος των αναγκών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]