ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΡΑΕ: Γιατί μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος

 


Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ μπαίνουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” η ΡΑΕ θα ελέγξει τις τετραμηνιαίες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος διότι  διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πάροχοι που επιμερίζουν τις καταναλώσεις κατά το δοκούν.


Με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αφορούν σε καταναλώσεις από τον Αύγουστο και μετά, όταν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και καθιερώθηκαν τα κυμαινόμενα ανά μήνα τιμολόγια, διαπιστώθηκε κι ένα σοβαρό κενό του κώδικα προμήθειας το οποίο κάποιοι πάροχοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους.


ΔΕΔΔΗΕ: Πώς γίνεται η καταμέτρηση

Η καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ γίνεται ανά τετράμηνο και βάσει αυτής οι πάροχοι εκδίδουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των πελατών τους. Με το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης τα πράγματα ήταν απλά, αφού οι συμβάσεις με τους καταναλωτές ήταν τουλάχιστον εξάμηνες, οπότε η τιμή της κιλοβατώρας ήταν ενιαία για το τετράμηνο. Με το νέο μοντέλο, η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα κενό σε σχέση με το πόσες επιπλέον (σε σχέση με τον έναντι) κιλοβατώρες καταναλώθηκαν ανά μήνα στο τετράμηνο.


Υπάρχουν πάροχοι που ακολούθησαν την αυτονόητη και δεοντολογικά αποδεκτή μεθοδολογία του επιμερισμού της κατανάλωσης ισόποσα σε τέσσερις μήνες, παρότι και αυτή είναι προβληματική, αφού ο καταναλωτής μπορεί κάποιον μήνα να μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή του είτε γιατί η τιμή είναι υψηλή είτε γιατί προσβλέπει στο μπόνους της πρόσθετης επιδότησης.


Κάποιοι ωστόσο μοίρασαν τις κιλοβατώρες στους μήνες με την υψηλότερη τιμή.


Το ζήτημα της τιμολόγησης βάσει των εκκαθαριστικών λογαριασμών απασχολεί συνολικότερα τη ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που ακολουθούν για την κατάρτιση των εκκαθαριστικών λογαριασμών.


Το φιλόδοξο project της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών ξεκίνησε με έναν πιλοτικό διαγωνισμό το 2014 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επανεκκίνησε πέρυσι από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το 2030. Η επένδυση φθάνει τα 830 εκατ. ευρώ.


Ο διαγωνισμός, που έχει προσελκύσει επτά κορυφαίους επενδυτές του κλάδου διεθνώς, βρίσκεται από τις 14 Ιουνίου στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για την προεπιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.


Η ΡΑΕ θα  ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας

Η ΡΑΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. «Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πολλά τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές και πρέπει να διευκρινιστούν πριν περάσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για να αποφύγουμε πιθανές ενστάσεις και προσφυγές», τονίζουν κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ

πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]