Απολογισμός δράσης στην ετήσια Ολομέλεια της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»


 Την ετήσια Ολομέλεια πραγματοποίησε τη Δευτέρα 5/12 η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», στο συνεδριακό κέντρο της περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία περιφερειακών Συμβούλων, ιδρυτικών – ενεργών μελών και φίλων της παράταξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάββας Δημητριάδης, το μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Στέφος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης.

Στην εισήγηση του, ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας, έκανε εκτενή απολογισμό δράσης, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την παράταξη, στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των επτά Περιφερειακών Συμβούλων, για όλες τις περιφερειακές Ενότητες, σε Γιάννενα, Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα και έγινε συζήτηση για το μέλλον της περιφερειακής παράταξης, 10 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, σε συνέχεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης «Τρία χρόνια μετά, ένα χρόνο πριν».

Η αποτίμηση του έργου της περιφερειακής παράταξης, από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης,  κρίνεται θετική. Στα τρία χρόνια φέραμε στο προσκήνιο πλήθος σημαντικών θεμάτων. Καταθέσαμε ερωτήσεις και επερωτήσεις για τρέχοντα και επίκαιρα θέματα, κάναμε αναφορές για ζητήματα αιχμής, εκδώσαμε σωρεία ανακοινώσεων – δελτία τύπου, έγιναν συνεντεύξεις τύπου, είχαμε διαρκή αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και τηλεοπτική & ραδιοφωνική παρουσία των στελεχών μας. Τοποθετηθήκαμε πάντοτε με καθαρό και δημόσιο λόγο, για όλα τα θέματα. Δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, παντού! Θα απαιτούνταν σελίδες επί σελίδων για την αποτύπωση της δουλειάς μας.

Οι πρωτοβουλίες μας για κορυφαία θέματα υποδομών στην Ήπειρο ήταν στην ημερήσια διάταξη, έτυχαν δημόσιας προβολής και επικροτήθηκαν από τους συμπατριώτες μας. Ζητήσαμε από το καλοκαίρι του 2020 να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης της περιφέρειας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου και να σχεδιάσουμε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και τα άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το 5ετές ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη βάσει των συμπερασμάτων του 5ου περιφ)κού συνεδρίου του 2017. Επιμείναμε στην  ιεράρχηση των αναγκαίων υποδομών της περιφέρειας μας στη βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς, η τροφοδότηση με φυσικό αέριο, η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ολοκλήρωση Δυτικού Άξονα, τμήμα Γίαννενα – Κακαβιά (67 χλμ), με κανονικά χαρακτηριστικά 4ιχνου α/δ, παράκαμψη Ηγουμενίτσας και σύνδεση με Μαυρομάτι, οδική σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό) και η αναβάθμιση ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών οδικών συνδέσεων, εθνικών & επαρχιακών οδών, στην παράκτια ζώνη και την ορεινή ενδοχώρα (κάθετες συνδέσεις Ιόνιας οδού και Εγνατίας). Καταγγείλαμε την περιφερειακή αρχή όταν χρειάστηκε και αναδείξαμε τη δική μας διαφορετική πολιτική οπτική για τον δημοκρατικό τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της περιφέρειας.

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε η προοπτική και το μέλλον της παράταξης. Προέχει η ενεργοποίηση όλων στο πλευρό των εκλεγμένων περιφερειακών Συμβούλων για την υποστήριξη και την ανάδειξη της δουλειάς που γίνεται και ζητήθηκε η ετοιμότητα και η διαθεσιμότητα των στελεχών της για την προετοιμασία ενόψει των επόμενων περιφερειακών εκλογών.

Εκτιμήθηκε ότι, η επαναλαμβανόμενη εκλογή Καχριμάνη στην Ήπειρο, απόρροια ενός καλοστημένου πελατειακού μηχανισμού παλαιοκομματικής κοπής, αλλά και η καθεστωτικού τύπου διοίκηση που ασκεί, από καιρό, έχει λάβει τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου περιφερειακού συστήματος εξουσίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την συγκρότηση ενός  δυναμικού συνεργατικού αυτοδιοικητικού σχήματος ανατροπής με φίλιες πολιτικά δυνάμεις, που θα γεννήσει μια νέα περιφερειακή παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει τη διοίκηση της περιφέρειας το 2023. 

Η παράταξη διαθέτει αξιόλογο δυναμικό στελεχών που είναι σε θέση να υπηρετήσει αυτή την στρατηγική επιλογή και πάνω σ’ αυτό θα επενδύσει την προοπτική της. Το ιδρυτικό μας σύνθημά ήταν και παραμένει «Αλληλεγγύη, δημιουργία, προοπτική» και αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε βάσει ενός σχεδίου, στο οποίο θα υπακούουν οι ενέργειες μας, με απόλυτη διαφάνεια και συνεχή λογοδοσία.

Ο χώρος της προοδευτικής αριστεράς οφείλει να προσέλθει στη μάχη έχοντας ξεκαθαρίσει στόχους, θέσεις και πολιτικές που θα ασκήσει στον ευαίσθητο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η διεύρυνση της Γραμματείας και η αναδιάταξη των ομάδων εργασίας της παράταξης. Συμφωνήθηκε να συνέλθει σε νέα Ολομέλεια, αμέσως μετά τις γιορτές, να προχωρήσει στην επικαιροποίηση του προγράμματος και στην οργάνωση του διαλόγου με  άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας ενόψει των εκλογών του 2023. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]