Ιωάννινα: Έφτιαξαν τα "σπάργανα του Χριστού στην καστροπολιτεία "![βίντεο-φωτό]

 


Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων αναβίωσε σήμερα το πρωί στο Κάστρο των Ιωαννίνων!

Ο λόγος για τα σπάργανα του Χριστού το πιο χαρακτηριστικό από τα ηπειρώτικα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων.


Το εν λόγω έθιμο έχει  επηρεάσει και τα  τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού  και συμβολίζει  τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη .


Τα παλιά χρόνια   το να φτιάξει ένα σπίτι τα σπάργανα του  Χριστού για το τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν η μεγάλη χαρά των παιδιών !Ήταν το γλύκισμα που έτρωγαν την παραμονή των Χριστουγέννων .Στις μέρες μας αρκετές νοικοκυρές   στην Ήπειρο  εξακολουθούν να   φτιάχνουν αυτές τις τηγανίτες  που αφού τις ψήσουν σε πυρωμένη πέτρα μέσα στο τζάκι  στη συνέχεια  τις μελώνουν με ζαχαρόνερο , καρύδια και κανέλα . Το εν λόγω έθιμο αναβίωσε  και φέτος  στο Κάστρο   των Ιωαννίνων   από τις

 γυναίκες του 4ου Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ιωαννιτών   που έβαλαν όλο το μεράκι τους  αλλά και  τα μυστικά τους  φτιάχνοντας αυτές τις πεντανόστιμες  τηγανίτες     δίνοντας   έτσι μία χριστουγεννιάτικη νότα από τα παλιά  !

Σημειώνεται ότι   για την αναβίωση του εθίμου   εκτός από το 4ο ΚΑΠΗ συνεργάστηκαν το  Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών  και ο ΟΚΠΑΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]